Rég nem jelentkeztek olyan kevesen egyetemre, mint idén

Rég nem jelentkeztek olyan kevesen egyetemre, mint idén

Orbánék oktatáspolitikája miatt egyre többen szorulnak ki a felsőoktatásból - ez lehet az egyik oka a hatalmas visszaesésnek. 

Idén közel 20 ezerrel kevesebb diák jelentkezett felsőoktatásba, mint tavaly. Mivel 2001 óta nem volt ez a szám ennyire kevés, ez 19 éves negatív rekord - írta meg a Népszava. 

A visszaesés az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érinti a legkevésbé. A BME-re azonban már ezerrel, a BGE-re 1500-al, a PTE-re 1600-al, a Szegedi Tudományegyetemre pedig 1800-al jelentkeztek kevesebben.

Az egyetemek nagy részén tehát többtíz százalékos a visszaesés. 

Nahalka István oktatáskutató szerint a hatalmas visszaesésnek több oka is lehet. Tovább növekedhetett például a külföldi egyetemre jelentkezők aránya.

Ugyanakkor befolyásoló tényező az állami férőhelyek központi meghatározása, illetve a hátrányos helyzetű családokban élők egyre nagyobb arányú kiszorulása is az oktatási rendszerből.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.29

DK: A kormány azonnal duplázza meg a családi pótlékot

A koronavírus okozta válság idején, a folyamatos drágulás ellenére a jövedelem nélkül maradt kispénzű családokat nem segíti a Fidesz-kormány.

  • 2020.09.29

Ocsmány dolgot tett Czunyiné férje: ennél mocskosabb szöveget a legalja kocsmában sem hallani

Hogy veszi a bátorságot, hogy így beszéljen nőkről és kisebbségi csoportokról?

  • 2020.09.29

Fekete-Győr András: Orbán retteg, ezért akar engem bilincsben látni

A Fidesz retteg a Momentum erősödésétől, ezért támadják nevetséges és szánalmas vádakkal - jelentette ki Fekete-Győr András.