Tanárok sora szólalt fel az új fideszes NAT ellen

Tanárok sora szólalt fel az új fideszes NAT ellen

Tanáregyesületek sora szólalt fel Orbánék gyermekellenes, elhibázott Nemzeti alaptanterve ellen. 

A Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma pétek este nagy titkolózva közzétette végre a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) tervezetét. A tervek szerint az új NAT a 2020/2021-es tanévtől lép életbe.

Kik érthetnék jobban, mi a baj a fideszes NAT-tal, mint a tanárok?

Miután megismerhetővév vált Orbánék terve, tanárok sora szólalt fel ellene. Kemény kritikát fogalmazott meg például a Magyartanárok Egyesülete választmánya és a Történelemtanárok Egylete is - írta meg a 444.

A Magyartanárok Egyesülete szerint „ez a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv.” Az egyik legnagyobb gond, hogy magas óraszámcsökkentés mellett jelentős tananyagbővítést hajt végre. Annyira nem ad módot a képességfejlesztésre, a módszerek és gondolatok sokféleségére, hogy egyáltalán nem szolgálja a diákok érdekeit. 

Ezért mélyen gyerekellenes. Nem konzervatív, hanem elmaradott.

Az egyesület szerint „a most nyilvánosságra került kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni.”

A Történelemtanárok Egylete szintén elfogadhatatlannak tartja az új fideszes tervet. Szerintük ugyanis az egyoldalú ideológiai normakövetést ír elő, amely „nemzetvédő” elvárás elfogult, esetenként torzított történelmi képet, időnként kifejezetten torz történelemszemléletet tartalmaz. Az iskola állampolgári nevelési feladatainál aránytalanul előtérbe helyezi a honvédelmi ismereteket. De elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy nem volt szakmai egyeztetés, ami szakmailag és erkölcsileg illegitimmé teszi az anyagot.

Ilyen tehát az, amikor ócska Fidesz-bábok raknak össze egy olyan tervezetet, amit valójában szakembereknek kéne megcsinálniuk. 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Megnyitották a kiskunhalasi konténerkórházat, de orvosokból még mindig nincs elég

A kórházi kezelésre szoruló betegek száma olyan dinamikával emelkedett, hogy a jelenlegi körülmények között a városi Semmelweis kórház már nem tudta biztosítani az ellátásukat. Orvosokat, ápolókat a környező térségekből vezényelnek át.

  • 2020.10.01

Dobrev Klára: A nyugodt időskor nem kell, hogy kiváltság legyen

Október 1-je az idősek világnapja. Az Európai Parlament alelnöke szerint az időseinkkel nemcsak ezen a napon kell törődnünk, hanem az év minden napján. Ez az, amit a vámpírkormány évek óta nem tesz meg.

  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.