Veszély: Terjed a sertéspestis, a kormány sunyít!

Veszély: Terjed a sertéspestis, a kormány sunyít!

A fertőzött területeken le kellene ölni minden disznót, mert óriási a veszélyforrás. A választások előtt azonban a Fidesz-kormány csak lapít.

Így hát mindenki csendben marad, mert az Orbán-kormány kénytelen volt előtérbe helyezni a fertőzéssel kapcsolatos lépések esetleges politikai hatásait. Mi meg nem értjük, hogy miért nincs a sarki hentesnél disznóhús, közben meg radikális pestisjárvány terjeng az egész országban. De mennyire vagyunk veszélyben?

Az Agrárminisztérium még a nyáron, júliusban készítette el a tervezetet, hogyan is kell megakadályozni a továbbfertőzést és mit kell tenni annak érdekében, hogy akár a legszélsőségesebb megoldások árán is, de megmentsék a sertéságazatot és annak nemzetgazdaságilag jelentős exportját, valamint az iparágban dolgozó több, mint 300 ezer ember megélhetését – írta meg a HVG, aminek a kezébe került a jogszabály-módosításokat is tartalmazó, végleges tervezet.

Amiből kiderült, hogy nem az ellenőrzött sertéstelepek jelentik a nagyobb kockázatot, hanem sokkal inkább a háztartásban lévő állatok vagy a néhány sertésből álló kisebb telepek. Orbánnak azt javasolják, hogy „Belgium példáját követve az ország ASP-fertőzéssel érintett területén fel kellene számolni minden kis létszámú állományt, állami kártalanítást fizetve a tulajdonosoknak.” Azok a sertéstartó telepek, ahol 100 sertésnél kevesebb az elhelyezhető állatok száma, kis létszámú telepeknek számítanak.

Útközben valahol mégis megakadt a dolog.

Ha már nyáron ilyen drasztikusnak találták a sertéspestis helyzetét, akkor a beavatkozás miért nem történt még mindig meg? Nos, mindenki csak találgat, de mivel a tervezetben nyíltan le lett írva, hogy nincsen alternatívája a tervezett intézkedéseknek és a járvány a mai napig akut, így egyhangúan arra lehet következtetni, hogy politikai döntés áll a háttérben.

Feltételezhető, hogy a Fidesz az önkormányzati választások előtt nem akarja a kisebb településeken magára vállalni ezt a nem túl népszerű rendelkezést.

Mivel az intézkedés legalább tízezer embert érintene, így valószínű, hogy a kormánypárt tiltakozással és különböző politikai következményekkel is szembekerülhet, ha végre a saját érdekei helyett a lakosságét helyezi előtérbe.

Az országban lévő állapotok egyébként egyre jobban kezdenek eldurvulni, főként Kelet-Magyarországon, nem hiába övezi ekkora érdeklődés az újságírók és a környező országok részéről. Az agrártárca attól tart, ha a legkisebb gazdaságokban is megjelenik a fertőzés az az egész sertéságazatra hatással lesz, ami körülbelül 280 ezer embert érint, akik vagy közvetett, vagy közvetlen módon, de a szektorban dolgoznak.

Már azt is tudják, hogyan fogják tálalni, csak Orbánnak kéne végre rábólintania.

Finoman megkerülnék a dolgokat, csak úgy, ahogy szokták, majd az emberek képébe tolnák, hogy amit meg kell tenni, azt meg kell tenni: "szakmai szempontból az intézkedés elkerülhetetlen, és ezzel megelőzhető az egész sertéságazatot és az egész társadalmat is érintő kár”.

A döntés kihirdetését Nagy István agrárminiszternek szánják, aztán jöhetnek szépen sorjában az ország főállatorvosaitól származó nyilatkozatok is. A hitelesség nevében az Agrárminisztérium helyettes államtitkárának, Bognár Lajosnak is főszerepet adtak, akiről azért elég nehéz elhinni, hogy ne tudott volna erről a felfestő tervezetről, amikor nyár végén, az MTI-n azzal nyugtatott minket, hogy csak a vaddisznók körében terjed a vírus. De lehet, hogy a neve is csak véletlen került azok közé, akik látták a nyilatkozatot. 

Három javaslatot is megírtak, attól függően, hogy Orbánék mekkora részen és kinek a malacait ölnék meg.

A: A legdrasztikusabb verzió: „a fertőzött területen valamennyi kislétszámú sertésállományt kiirtanak állami kártalanítás mellett.”

B: „Egy kisebb részen a fertőzött területen belül található úgynevezett szigorúan korlátozott területen vágják le az állatokat.”

C: „Azoknak az állatait ölik le, akik nem felelnek meg az előírásoknak, vagy akik ezt nem vállalják.„

A vírus 12 évvel ezelőtt jelent meg, a történések pedig elég negatív képet festenek a jövőre nézve. A nemzetközi tapasztalatok és a jelenlegi terjedés gyorsasága arra utal, hogy a vaddisznó állományban megállíthatatlan a terjedés addig, amíg nem lesz a betegséggel szemben hatásos vakcina elérhető. A jóslatok szerint a már most fertőzött területeken, sajnos még nagyon hosszú ideig jelen lesz a pestis.

És mi mikor kapunk normális tájékoztatást a történésekről?

Vagy megvárják, amíg az emberek rákérdeznek, miért kerül 5000 forintba egy szelet rántotthús? Ennyire nem számít a lakosság sorsa, csak az, hogy ne vessen rossz fényt az intézkedés Orbánra? Ez nem játék, ha nem cselekszünk időben, nem tudjuk megállítani, de úgy tűnik, a Fideszt különösképp még ez sem érdekli.

Bezzeg, ha lenne otthon egy sertéstelep...

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.29

DK: A kormány azonnal duplázza meg a családi pótlékot

A koronavírus okozta válság idején, a folyamatos drágulás ellenére a jövedelem nélkül maradt kispénzű családokat nem segíti a Fidesz-kormány.

  • 2020.09.29

Ocsmány dolgot tett Czunyiné férje: ennél mocskosabb szöveget a legalja kocsmában sem hallani

Hogy veszi a bátorságot, hogy így beszéljen nőkről és kisebbségi csoportokról?

  • 2020.09.29

Fekete-Győr András: Orbán retteg, ezért akar engem bilincsben látni

A Fidesz retteg a Momentum erősödésétől, ezért támadják nevetséges és szánalmas vádakkal - jelentette ki Fekete-Győr András.