5+1 park, amit az unokáid már nem fognak látni

5+1 park, amit az unokáid már nem fognak látni

Ebben a cikkben összeszedtük azt az 5+1 zöld parkot, amit tönkretettek, letaroltak vagy úgy átalakítottak át Budapesten, hogy sokkal rosszabb és kevésbé zöld lett, mint annak előtte.

1. József Nádor tér

Az egyik leglátványosabb fapusztítást a József Nádor téren, vagyis a Pénzügyminisztérium előtti területen követték el Budapesten. Legalább 24 darab 100 évnél idősebb fát vágtak ki Orbán Viktor csicskásai, hogy a téren háromszintes mélygarázs épülhessen, majd letérkövezhessék nagyjából az egészet.

2. Orczy Kert

Ahogy a Magyar Narancs annak idején megírta, a Ludovika Campus építése során nem kímélték a természeti értékeket. Az Orczy-parkban és környékén nagyjából 2500 fa volt, az összesen 277 fa kivágása több mint tízszázalékos ritkítást eredményezett. Az Orczy-kertben külön tábla hirdette, hogy a park 30 madárfajnak ad otthont, amelyek közül 28 védett. A törvény értelmében tehát nem is szabadott volna munkát végezni a területen. De ez Orbán Viktor csicskáit természetesen nem érdekelte, éjszaka estek neki a védett fáknak, rengeteget elpusztítottak közülük.

null

null

3. Városliget

Sokan nem tudják, de a budapesti liget volt az első hivatalos közpark a világon. Mindenki ismeri és szereti, mindenkinek kötődnek hozzá emlékei a budapestiek közül. Éppen ezért nagy felháborodást és tiltakozásokat váltott ki, amikor elkezdték kivágni a fákat. A Liget Budapest Projekt tervei alapján a terület a Városliget beépítettsége 5,7%-ról 12%-ra nő, és rengeteg fát vágtak és vágnak ki, valamint több tucatot átültetnek máshová. A projekt egyébként nem csak a fakivágások miatt problémás, hanem azért is, mert az épülő 30-40 méter magas épületek teljesen megváltoztatják a terület jellegét. Magyarul nem lesz többé az a park, ahová gyerekként jártunk. Egy mesterséges övezet lesz, modernnek szánt ocsmány építményekkel és a vadregényesség minden jele nélkül.

Ami biztos: a Liget Projekt miatt legalább 200 fa tűnik el a Városligetből, ezek egy része százéves jegenye, amik kivágását balesetvédelmi szempontokkal indokolják. Nem vagyunk naivak, többször hallottunk már olyat, hogy szándékosan megrongálják a fákat, majd fél év múlva a szerencsétlen beteg fát kivágják, mert balesetveszélyessé válik. Otromba suttyók!

4. Dagály Fürdő melletti park

Négy évvel ezelőtt váratlanul kivágták a Dagály melletti parkos rész 40 és 50 év közötti korú, hatalmas platánjait és nyárfáit. A HVG akkori anyagában megdöbbentő képeket közölt a pusztításról, amit nagy hirtelenséggel és titkolózás mellett végeztek el a Fidesz-kormány megbízásából. Legalább 100 fa esett áldozatul a pusztításnak, amit a 2017-es vizes világbajnokságra épült az új uszoda építésével indokoltak. Valakinek biztos megérte, de a budapestieknek tutira nem.

5. A Kopaszi-gát melletti terület

A Kopaszi-gát melletti 56 hektáros területen fog megvalósulni Budapest egyik legnagyobb ingatlanfejlesztési projektje. A BudaPart névre keresztelt beruházás során irodák, lakóházak és kisebb méretű kereskedelmi egységek épülnek majd. Ezek egy része már el is készült, és többek közt itt épül fel a sokak által kifogásolt, sőt agyrém-toronynak gúnyolt új MOL-székház is, amely Budapest legmagasabb épülete lesz a maga 120 méterével.

null

null

Ahogy a Városi Metamorfózisok blog fenti gifjén is látszik, óriási rombolás történt, fák és bokrok százait pusztították el. A beruházás természetesen Orbán Viktor baráti körének érdekeltségébe tartozik.

+1. A régi, titkos kert a Benczúrban

Ami a Benczúr-kertben történt, az igazi aljas, sunyi fideszes tempóra vall. 2016-ban egy novemberi korareggelen a lakók láncfűrészek hangjára riadtak fel. Először nem is tudták, honnan jön a rémes zaj, aztán látták, hogy a kertben munkások hemzsegnek, akik már ki is vágtak egy óriási gesztenyefát. Ezután még legalább 6 hatalmas fát döntöttek ki és daraboltak fel, egy délelőtt alatt végeztek is velük.

A kertben egyébként egy eldugott, igazi gyerekparadicsomot jelentő játszótér van, aminek így a középső részét árnyas ligetből kopár pusztasággá tették. A következő néhány napban a melósok félig lerombolták a legendás kisdombot, nem kímélték a fák gyökereit és vastag ágait sem.

Olyan pusztítást végeztek, amilyet még nem látott a kert.A fák egy része a környéken lakók nyomására végül megmenekült, de a park korábbi hangulatát sikerült teljesen megszüntetni, az öreg gesztenyés pedig nyomtalanul eltűnt a kertből. Ami lett: szép színes fajátékok és rengeteg térkő, nyáron perszelő forróság.

Sokan találgatják, mi a baja a Fidesznek a fákkal Budapesten. Mintha bármit építenének, azt úgy akarnák megcsinálni, hogy minél kevesebb fa maradjon. Ami biztos: Karácsony Gergely egyik fontos választási ígérete az úgynevezett Nagyerdő, aminek keretében rengeteg fát ültetnének Budapesten. Reméljük, megvalósul.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Karácsony megbízásából Szabó Rebeka komoly eredményt érhet el az állatokért

Karácsony Gergely nem az a politikus, aki a levegőbe beszélne. Fontos kampányígéretét váltja valóra ismét.

  • 2020.09.02

Karácsony sikere: vége a környezetszennyező gyomirtásnak Budapesten!

Budapesten örökre búcsút mondunk a káros glifozát tartalmú vegyszereknek: a FŐKERT véglegesen bevezeti a nyáron tesztelt új környezetbarát megoldást - közölte a főpolgármester közösségi oldalán.