A többi állat számára is hasznosak az őrségi bölények

A többi állat számára is hasznosak az őrségi bölények

Az Őrségben tavaly óta ismét szabadon él a századokkal ezelőtt kiszorult európai bölény, ennek következtében a többi állat élete is könnyebb lett.

Áthatolhatatlan kökénycserjést szaggattak föl az almafák körül a bölények az Őrségben, így számos más fajnak, többek közt gímszarvasoknak, vaddisznóknak, erdei fülesbaglyoknak és más ragadozóknak alakítottak ki új táplálkozóterületet. A kökény miatt a szarvas és a disznó képtelen volt a fák almaterméséhez hozzájutni, most viszont megnyílt az útjuk. A bölényeknek köszönhetik. A baglyok azért örülhetnek, mert az almát szintén szerető pockok számára már kevésbé nyújt védettséget a csalit, így könnyebben fülön csípik őket az almafák alatt.

Az európai bölény a Kárpát-medencéből évszázadokkal ezelőtt kipusztult, az Őrségi Nemzeti Park földjét azonban 2019 nyara óta újra tapossák a fenséges növényevők. Érkezésüket követően az egész területet bebarangolták, és a kökénycserje az egyik kedvenc táplálékforrásukká vált. Ez azért is kedvező, mert más állatok szúrós bokra miatt szinte egyáltalán nem fogyasztják el a kökényt, ami így nagy területen burjánzott, például az almafák alatt.

via

(a kiemelt kép illusztráció, forrása: WWF)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.10

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.08.06

Mától visszatér a szépidő

Az elmúlt napok fülledt szürkesége után mostantól ismét élvezhetjük a nyarat.

  • 2020.07.31

Két évet vesz el az életünkből a légszennyezettség

A legszennyezettebb országokban akár 10 évvel is rövidülhet az élet a rossz levegő miatt.