Dorosz Dávid: Orbán klímavédelmi akcióterve egy kiizzadt házifeladat

Dorosz Dávid: Orbán klímavédelmi akcióterve egy kiizzadt házifeladat

A kormány versengeni próbál a fővárossal zöld politikában. Ők is az EU-s klímavédelmi pénzeket akarják, csak másért. Erről és a főváros terveiről beszél Dorosz Dávid a Klubrádió Lég-Kondi című műsorában ma délután.

Kiemelten fontos Budapest vezetésnek, hogy a kormányt megkerülve az EU-s klímavédelmi pénzek egy részét közvetlenül a főváros kapja meg. Dorosz Dávid korábban a Politicoban is megírta:

Ahelyett, hogy szélsőjobboldali kormányokban és azok zöldmosdató propagandájában bízik meg, az EU-nak közvetlenül azokhoz kellene csatornáznia a támogatásokat, akik a klímaváltozás elleni harc arcvonalában küzdenek: a városokhoz.

Budapest önkormányzata mindent megtesz, hogy meggyőzzék Brüsszelt a források megfelelő módú elosztásáról.

...mi Karácsony Gergely vezetésével most ezért hoztuk létre a visegrádi országok fővárosai között azt a szövetséget, ami már megfelelő erőt tud mutatni Brüsszelben.

A főváros szűkös anyagi helyzete nehezíti a klímavédelmi törekvéseiket.

Ami jelen pillanatban rendelkezésre áll, azzal a várost el tudjuk működtetni. De bármilyen fejlesztéshez, legyen akár szól klímavédelmi, közösségi közlekedéssel kapcsolatos, bármilyen a budapestiek számára fontos fejlesztéshez külső forrásra van szükség. Szeretnék nagyon egyértelműen fogalmazni:
"Budapest Orbán Viktornak köszönhetően kivéreztetett, lerabolt pénzügyi helyzetben van."

Arról is beszélt, hogy Orbán és a Fidesz látszólag megértette a klímavédelem fontosságát, de valójában ebben is csak az ellenzékkel harcol.

Engem az eredmények érdekelnek és a klímavédelmi tettek. Én azt látom, hogy Orbán Viktor alkalmazkodik a helyzethez. Ez egy felismerés a Fidesz részéről.
"A másik felismerés, hogy igenis rá kell cápázni az Európai Uniótól érkező klímavédelmi pénzekre, hogy azokat is lenyúlhassuk. Ez motiválja a Fidesznek a hazug zöld fordulatát."

Orbán és a Fidesz valós elkötelezettség híján csak politikai eszközként tekint a klímaügyi kérdésekre. Ez meg is látszik azon, amit ezzel kapcsolatban produkálnak.

Minden, amit eddig hallottam Orbán Viktortól, ez a klímavédelmi akcióterv is, ez egy összecsapott, kiizzadt házi feladat. Amit most október után nagy sietve összeeszkábáltak.

Az interjú meghallgatható február 21-én, pénteken 15 órától a Klubrádió Lég-Kondi című műsorában, vagy a rádió archívumában.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Rossz hírünk van a villámáradásokkal kapcsolatban, egyre rosszabb lesz a helyzet

A villámárvizek jellemzően nyáron jönnek létre, a számuk pedig egyre nő.

  • 2020.06.29

LMP: A Duna nemzeti kincs, ma jobban a védelmünkre szorul, mint valaha!

Az LMP a Duna napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetes vizeinket, a Dunától a Balatonig, ma is számtalan veszély fenyegeti. Ezekre a kihívásokra egyedül a zöld politika tud hatékony választ adni.

  • 2020.06.18

Karácsony támogatja az Európai Zöld Megállapodást

Figyelmeztettük az európai politikusokat, hogy a járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem - írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.