Karácsony: az Országgyűlésnek fel kell ismernie felelősségét a klímavédelem ügyében

Karácsony: az Országgyűlésnek fel kell ismernie felelősségét a klímavédelem ügyében

A magyar Országgyűlésnek is fel kell ismernie felelősségét a klímavédelem ügyében, mégpedig minél előbb, mert már nagyon szűk az az időablak, amikor a városok és kormányok cselekedni tudnak azért, hogy ez a bolygó, benne Magyarország és Budapest továbbra is élhető maradjon - hangoztatta a főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülése után úgy fogalmazott, "ma nem sikerült győzelmet aratni", mert a bizottság fideszes tagjai nem támogatták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó javaslatokat.

Felidézte, az önkormányzati választások előtt a magyarországi civil szervezetek megfogalmaztak egy ajánlást, amelynek első pontja volt a klímavészhelyzet kihirdetése; Karácsony Gergely ezt programjában vállalta. Ez a döntés annak a felismerése, hogy már nem klímavédelemről, hanem klímavészhelyzetről kell beszélni; ez a lépés Európában nem egyedülálló, ugyanis korábban már Krakkóban és Varsóban is klímavészhelyzetet hirdettek - mondta.

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat elkötelezett abban, hogy olyan politikát valósítson meg, amely a klímaváltozást kiemelten kezeli. Erre szolgált például a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes kinevezése, Dorosz Dávid személyében. Szerinte helyes lépés lenne, ha a magyar kormányzati struktúrában is helyet kapna klímavédelemért felelős minisztérium. Megjegyezte, a bizottság keddi ülésén a fideszes képviselők az erre irányuló ellenzéki javaslatokat sem támogatták.

Schmuck Erzsébet (LMP), a bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottsági ülésre Karácsony Gergely mellett Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívták, a kormányfő azonban hivatali elfoglaltságaira hivatkozva távolmaradt.

MTI

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Karácsony megbízásából Szabó Rebeka komoly eredményt érhet el az állatokért

Karácsony Gergely nem az a politikus, aki a levegőbe beszélne. Fontos kampányígéretét váltja valóra ismét.