Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Kína betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Két éven belül az összes eltűnik a kínai városokból. 

Kína tervei szerint 2020 végére teljesen eltünteti az egyszer használatos műanyagokat nagyobb városaiból, 2022-re pedig még nagyobb tervei vannak. Ahogyan arról a BBC beszámolt, nagy bejelentést tett a világ legnagyobb műanyagfelhasználója, Kína. Ezév végére teljesen kitiltanák a  műanyag zacskókat, műanyag villákat, műanyag ételhordókat városaikból.

Évek óta gondot jelent az óriási mennyiségű szemét az országban.

Vasárnap tette közzé azt az öt éves akciótervet a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság, amely szerint betiltanak minden műanyagzacskót, ami 0.025 milliméternél vékonyabb. A vendéglátóiparnak pedig mintegy 30 százalékkal kell csökkentenie a műanyaghasználást.

Nem csoda, hogy Kína is belátta végre, mennyire fontos az ember szeméttermelésének visszaszorítása:

Tavaly már betelt a legnagyobb (100 futballpálya méretű) szeméttelepük, pedig még 25 évig ki kellett volna tartania. Már 2010-ben megelőzték Amerikát, ők termelték a legtöbb, 60 millió tonna műanyag hulladékot. 2017-ben pedig már 215 millió tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek össze csak a kínai városokból.

Fontos lépés ez a környezetvédelem szempontjából!

Azzal, hogy Kína felszámolja műanyag-felhasználásának jelentős részét, óriási tehertől szabadítja meg bolygónkat. Ráadásul nem Kína az egyetlen ázsiai ország, amelyik fellép a műanyagok ellen: Thaiföldön idén jelentették be az eldobható műanyagzacskók betiltását a nagy áruházakban, és a tilalmat 2021-re az egész országra kiterjesztik.

De az indonéz fővárosban, Jakartában is betiltják a boltokban a műanyag szatyrokat 2020 júniusáig. Balin már nem lehet műanyag zacskót használni. Malajziában a környezetvédelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy 150 konténernyi illegális műanyag hulladékot küldenek vissza oda, ahonnan származik.

Várjuk Orbán Viktortól és kormányától a hasonló előremutató, zöld lépéseket! 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Rossz hírünk van a villámáradásokkal kapcsolatban, egyre rosszabb lesz a helyzet

A villámárvizek jellemzően nyáron jönnek létre, a számuk pedig egyre nő.

  • 2020.06.29

LMP: A Duna nemzeti kincs, ma jobban a védelmünkre szorul, mint valaha!

Az LMP a Duna napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetes vizeinket, a Dunától a Balatonig, ma is számtalan veszély fenyegeti. Ezekre a kihívásokra egyedül a zöld politika tud hatékony választ adni.

  • 2020.06.18

Karácsony támogatja az Európai Zöld Megállapodást

Figyelmeztettük az európai politikusokat, hogy a járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem - írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.