Mosópor vagy mosógél? Mindegy, úgyis rosszul használjuk!

Mosópor vagy mosógél? Mindegy, úgyis rosszul használjuk!

Aki dolgozik, az hibázik - tartja a régi mondás. Márpedig mosószerekkel elég gyakran dolgozunk, a legtöbb magyar háztartásban hetente többször is megpakolják a mosógépet. Összegyűjtöttünk néhány alapvető dolgot, amit sokan nem jól csinálunk.

Lássuk, mire kell figyelni!

Ne feledd az adagolást, ezért van a címke

Azért mosunk, hogy tiszta legyen a ruha. Hogy tiszta lesz-e, azt elsősorban az dönti el, hogy mennyi mosószer kerül a gépbe. Ha túl kevés, a foltok nem fognak kijönni. A túl sok mosószer viszont nem öblítődik ki rendesen, a maradék benne marad a textilben, ami szintén nem jó.

Ha igazán jól akarunk adagolni, ne csak azt vegyük számításba, hogy mennyi ruha van a dobban, de azt is, hogy mennyire koszos, és milyen kemény a víz a lakóhelyünkön.

A nagy gépekbe több anyag kell, de nem túl sok

Kapcsolódva az előző ponthoz, vegyük számításba, hogy mekkora a mosógépünk kapacitása. A mosószergyártók kutatásai szerint 10 mosásból 4 esetben túl kevés a mosószer a gépben. A csomagolásokon általában 4-5 kiló ruhára számítják ki az adagot, viszont ma már sok gépbe ennél több, akár 9 kilo szennyes is elfér. Ebben az esetben arányosan több mosószert kell adagolnunk, különben koszos marad a ruha, újra kell mosnunk, ami idő, energia, pénz és víz. Mind veszteség persze.

Van itt még egy fontos dolog. Az okosabb mosógépek érzékelik az adagolt vegyszer mennyiségét, ha pedig túl sokat teszünk bele, úgy dönthetnek, hogy újból átöblítik a ruhákat. Természetesen ez is kerülendő, hiszen 30 perccel is meghosszabbíthatja a ciklust, és sokkal több vizet használ.

Az olcsóbb márka lehet, hogy drágább lesz

Habár az árkülönbség jelentős lehet, mégsem biztos, hogy megéri a legolcsóbb mosószert választani. Hogy miért? Mert nincs bennük annyi enzimes hatóanyag, mint a drágábbakban, vagyis nem lesz olyan tiszta a ruha. Főként az ételfoltokkal bánnak nehezen ezek az olcsó anyagok. A ruhát aztán vagy újból ki kell mosni vagy meg kell barátkozni a bent maradó foltokkal. Egyik sem túl kecsegtető.

És ami még különbság lehet: a habzáscsökkentő. Ezek az anyagok megakadályozzák, hogy a mosás során túl sok hab képződjön, ami ronthatja a hatékonyságot, az okosabb gépeknél pedig ismételt öblítési ciklushoz vezet.

Egyedül nem megy? Sokszor tényleg nem

Ha az ember drágább mosószert választ, elvárná, hogy az legalábbis varázserővel bírjon. Ez azonban nem így van. Az egy hete beszáradt pörköltszaft a fehér vászonterítőben nem fog csak úgy eltűnni.

A különböző foltokat különféle módszerrel kezeljük elő:
Enzimes foltoknál (pl. fű, ételek, vér) a mosószert közvetlenül öntsük a foltokra, és mélyen dörzsöljük bele az anyagba, például egy fogkefe segítségével. Ne hagyjuk megszáradni, hanem rögtön mossuk ki.
Zsíros vagy olajos foltok esetén a ruhát meleg szappanos vagy mosogatószeres vízzel öblítsük ki, ezután a foltokat az enzimes foltokhoz hasonlóan kezeljük mosás előtt közvetlenül.
A testi eredetű foltokat (pl. izzadság, faggyú) a legtöbb mosószer hatékonyan eltávolítja, ha a ruhákat előtte hideg vízben pár órát áztatjuk. A makacs foltoknál (például a ing nyakán) érdemes mosás előtt szódabikarbónás vízzel vagy babasamponnal bedörzsölni az anyagot.
Sáros vagy agyagos foltok esetén könnyebb a dolgunk, a gyengébb minőségű mosószerek is jól hatnak ezekre, ha mosás előtt a foltokat körömkefével fellazítjuk, és a ruhát meleg vízben rövid ideig áztatjuk.
 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Karácsony megbízásából Szabó Rebeka komoly eredményt érhet el az állatokért

Karácsony Gergely nem az a politikus, aki a levegőbe beszélne. Fontos kampányígéretét váltja valóra ismét.