Orbánék politikájának következménye: Újabb környezetpusztítást végeztek a Tisza mentén

Orbánék politikájának következménye: Újabb környezetpusztítást végeztek a Tisza mentén

Orbánék környezetvédelmet semmibevevő, pusztításmániás politikájának következményeképp most a Tisza mentén irtottak ki egy védett, idős ligeterdőt, teljesen engedély nélkül. 

A WWF számolt be arról, hogy egy Tisza menti védett területen álló, idős ártéri ligeterdőt tarvágással irtott ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Ráadásul a körülbelül kilenc éves erdő kiirtására egyáltalán nem is volt engedélye a vízügynek. 

Tragikus: Közel száz éves fákat irtottak ki, élőhelyeket pusztítottak el!

Köztudott tény, hogy az ártéri ligeterdők a leginkább veszélyben lévő erdei élőhelyek közé tartoznak. A szervezet beszámolójából az is kiderült, hogy a tarvágás következtében nem csak a közel évszázados fákat pusztították el, de felszámolták az itt élő értékes állatvilág, köztük a védett feketególyák élőhelyét is. A Magyarországon és az egész Tisza vízgyűjtőn ritkaságnak számító idős, ártéri erdő helyén most:

Mordorra emlékeztető pusztaság fogadja az ide érkezőt. 

A barbár pusztítás oka, a fenntarthatatlan árvízkezelés. A WWF Magyarország már korábban is tiltakozott a hullámtérrendezés jelenlegi koncepciója ellen. Az ugyanis egyáltalán nem környezetbarát, sőt, kifejezetten pusztító.

(Fotó: WWF Instagram-oldala.) 

A Fidesz-rezsim miatt történhetett újabb barbár környezetpusztítás. 

Jól bizonyítja, hogy Orbánékat a legkevésbé sem érdekli környezetünk megóvása, hogy ez az erdőirtás is egy 2017-es törvény miatt történhetett meg.  Akkor módosították az erdőtörvényt, amely lehetővé tette, hogy árvízvédelmi rendeltetés okán a védett erdőkben drasztikus, barbár beavatkozások történhessenek.

Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője szerint a mostani tarvágás felhívja a figyelmet arra, hogy "az árvízi kockázatkezelés jelenlegi gyakorlata természetkárosító módszereket is tartalmaz”. "Emiatt látszólag elkerülhetetlen, hogy az árvízi védekezés konfliktusban álljon más szempontokkal, a természetvédelemmel vagy a vízmegtartással”.

A WWF szerint mielőbb meg kell találni a tarvágás felelőseit és a jogszabály szerinti büntetést kell rájuk kiszabni. 

Sajnálatos, hogy az ökológiai és klímavédelmi szempontból is kiemelten fontos természetes, idős erdeink védelmét még mindig nem vesszük komolyan.

(Kiemelt kép: WWF.hu)

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Rossz hírünk van a villámáradásokkal kapcsolatban, egyre rosszabb lesz a helyzet

A villámárvizek jellemzően nyáron jönnek létre, a számuk pedig egyre nő.

  • 2020.06.29

LMP: A Duna nemzeti kincs, ma jobban a védelmünkre szorul, mint valaha!

Az LMP a Duna napján arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetes vizeinket, a Dunától a Balatonig, ma is számtalan veszély fenyegeti. Ezekre a kihívásokra egyedül a zöld politika tud hatékony választ adni.

  • 2020.06.18

Karácsony támogatja az Európai Zöld Megállapodást

Figyelmeztettük az európai politikusokat, hogy a járványt követő helyreállító intézkedéseknek nem szabad szem elől téveszteniük a klímaválság kérdését sem - írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.