Szégyen: legálisan ömlik a szennyvíz a Dunába

Szégyen: legálisan ömlik a szennyvíz a Dunába

Nyáron egy vihar utáni vízitúrára indult egy civil társaság a Római-partról, amikor az idilli helyszínből egyszerre gyomorforgató szennyvíz lett.

Sajnálatos módon a Duna szennyezése mindennapos, és a folyó számos pontján történik.

A Maradjanak a Fák a Rómain nevű Facebook-csoporton létrejött társaság egyik tagja a következőképpen írta le a szemük elé táruló helyzetet az Indexnek: "Ürülék, pelenkák, betétek, műanyaghulladék, mindenféle szemét kavargott a vízben". 

Mind utóbb kiderült már évek óta folyamatosan ömlik a fekália a Dunába Békásmegyernél, főleg esőzések során, majd vonul végig az egész fővároson. Körülbelül 70 kisebb-nagyobb szennyvíz beömlési pontja van még Budapestnek... De nem csupán a szennyezés mértéke és mérete a sokkoló, hanem az a tény is, hogy a fővárosi és óbudai önkormányzatok nem is tudtak az állapot létezéséről. Vélhetően évtizedek óta.

A civilek két fontos dologra jöttek rá.

„Korábban hallottunk a szentendrei Postás strandon ömlő szennyvíz esetéről, ezért először azt gondoltuk, onnan jön a szennyezés. Gondoltuk, hogy a helyzetnek köze lehet a csapadékhoz, ezért nagyobb esők után vizsgáltuk a környéket. Egyszer néhányan az éjszaka közepén kezdődő viharban rohantak ki a vízhez, hogy megtalálják a szennyezés forrását.” - nyilatkozta a csoport egyik tagja. 

Azt, hogy a szennyezés helyszíne jóval közelebb van, egy második szennyhullám alkalmával fedezték fel. A békásmegyeri Pünkösdfürdő utcánál találtak egy lefolyót, amin keresztül óriási mennyiségű, tisztítatlan szennyvíz ömlött a folyóba. Ezek kapcsán két dolgot állapítottak meg:

1. A szennyezés periodikus. Szeptemberig összesen 5 alkalommal látták, hogy szennyvizet vezetnek el a Dunába.

2. Nem csak a nagyobb esőzésekhez köthető, ugyanis kisebb csapadékmennyiség esetén is megjelenik a szennyvíz. 

A csoport a látottak alapján felvette a kapcsolatot a hatósággal, ahol kiderült, üzemszerűen kerül a szennyvíz a Dunába és nem véletlenül. És hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy az itthoni jogi szabályozás erre lehetőséget ad. 

HA EGY EGYSÉG SZENNYVÍZHEZ LEGALÁBB 2 EGYSÉG ESŐVIZET KEVERNEK, AKKOR AZ MÁR NEM SZÁMÍT SZENNYVÍZNEK. A SZENNYVÍZ HÍGÍTÁSA, MAJD TERMÉSZETES VIZEKBE VEZETÉSE EZÉRT BEVETT GYAKORLAT MAGYARORSZÁGON, AMELYRŐL AZONBAN CSAK A SZŰK SZAKMA TUDOTT EDDIG. - írta meg az Index.

Hiába veszélyes és undorító a valóságban, ha a papírokon nem számít annak.

A lap felkereste Óbuda önkormányzatát, ahol Puskás Péter alpolgármesterrel váltottak néhány szót a történtekről. Megtudták, hogy a fővárosban a legtöbb helyen közös, szakszóval egyesített csatornahálózatba folyik a szennyvíz és az esővíz. Óbuda nagy részéről ezt a keveréket a Duna alatt futó csővezetéken keresztül szállítják át az Észak-budapesti szennyvíztisztítóba. A szennyvíztisztító azonban csak megadott mennyiségű szennyvizet képes befogadni, és amikor a sok eső miatt a mennyiség megugrik, akkor a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) a többletet a Dunába engedi.

Az alpolgármester azt is hozzátette, hogy mivel az FCSM háromszoros hígításban engedi a Dunába az "egyveleget", az nem számít szennyvíznek. Hiába látszik a civilek által készített felvételeken egyértelműen, hogy az elvileg hígított keverék zavaros, fekete és a valóságban ürülékszaggal párosul, tehát tökéletesen megfelel a szennyvíz leírásának, a jogszabályok alapján ez nem nevezhető annak. 

Hova jutottunk? A plakátokon harc a zöld városért, a valóságban meg legálisan öntik a sz*rt a folyóba.

via

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.27

DK: A kormány nevetséges összeget szán a parlagfű elleni védelemre

A Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, vegye végre komolyan a parlagfű-allergiások problémáját és kezdje meg komolyan a harcot a súlyosan allergizáló gyomnövény ellen - írja közleményében Oláh Lajos országgyűlési képviselő.

  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.