A házi karanténok száma napról napra növekedni fog hatóságilag is, ahogy az önkéntes kijárás is egyre gyakoribb.
Üres polcok az áruházakban, amelyeket folyamatosan töltenek fel a dolgozók, hiszen rakományszám szállítjuk haza a tartós és közepesen tartós élelmiszereket.
Vajon tudjuk-e, miket főzhetünk belőlük?
1, Fagyasztott zöldségekből isteni finomság
Karfiol, brokkoli, krumpli vagy bármi más zöldség, amit lefagyasztva vásároltunk, remek alapot adhat ehhez a csőben sült recepthez.
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tejszín (ha nincs, zsírosabb tej)
- szerecsendió (kihagyható)
- só
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- A zöldséget sós vízben ropogósra főzzük. Amikor kész, leszűrjük.
- Közben elkészítjük a mártást: a vajat felolvasztjuk, kissé megpirítjuk rajta a lisztet, felöntjük a tejjel és kevergetés közben addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Fűszerezzük.
- Levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojásokat és a sajt felét.
- Egy kivajazott tepsibe beleöntjük a zöldséget, ráöntjük a mártást, a tetejére rászórjuk a sajtot és 180 fokos sütőben megsütjük, míg piros nem lesz a teteje. Egyszerű, de nagyszerű!
2, Krumpli, rizs, tészta
Az egytálételek közül a legjobban a krumplis és a rizses fogásokkal járunk, hiszen karantén idején mindegyikből betárazhatunk. Ehhez a kettőhöz ráadásul még remekül megy a csirkemáj is, ami fagyasztva jó áron kapható. Emellett a krumplis tészta vagy éppen a paprikás krumpli is remek fogás (karanténon kívül vagy belül egyaránt.)
3, Kenyér házilag, dagasztás nélkül
A pékáru mindenképpen hiányozni fog az ételeink mellé, ezért ha nem akarunk boltba futkosni, elkészíthetjük otthon is. Nem értesz a dagasztáshoz, és kínlódni sem akarsz vele? Nem gond, itt ez a praktikus recept:
Az alaparányok nagyon egyszerűek:
- 2,5 csésze liszt (BL 80 "fehér kenyérliszt" - ideális esetben)
- fél tk szárított élesztő
- 1,5 tk só
- 1,5 csésze víz
- Egy tálba öntjük a lisztet, rászórjuk az élesztőt és a sót. Alaposan elkeverjük
- Hozzáöntjük a vizet keverjük kicsit
- Lefedjük, és 6-12 órára félretesszük
- A sütőt 250 fokra kapcsoljuk, az elején azonnal betesszük a sütőtepsit, vagy a jénait és a fedelét, és végig melegítjük őket a sütővel együtt
- Ha forró a sütő és a forma is, alálisztezünk a kenyérnek, kettévehetjük a tésztát, és süthetünk két kupacot. Ha jénaiban sütjük, az edény aljára kis lisztet szórunk, és belekapirgáljuk az egész adag tésztát. Lefedjük!
- Mehet vissza a forró sütőbe. Az egész adag kenyér 40-45 perc alatt sül meg.
- Forrón nem szabad fogyasztani, langyosan már tökéletes!