Az már biztos, hogy ez lesz mindenidők legfurcsább Húsvétja. Semmi locsolkodás, semmi családlátogatás és semmi tojáskeresés az utcákon. Ezek ugyan elmaradnak, de, főzni és sütni azért még lehet.
Sőt, valószínűleg jót is tesz majd egy kis konyhai kikapcsolódás.
Ha elképzelésed sincsen, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra, akkor megnyugodhatsz, mert egy komplett menüsorral készültünk. Így nem kell tovább azon gondolkoznod, hogy milyen finomságokkal rukkolj elő az ünnepre.
Az elmaradhatatlan húsvéti hidegtál
Hozzávalók: minden, ami szem-szájnak ingere. Oké, kicsit konkrétabban:
- torma
- foszlós kalács
- töltött tojás
- sonkatekercs
- retek
- omlós sonka
- kocsonya
Elkészítés:
Pakolj mindent egy húsvéti szalvétával díszített tálra, a kocsonyát pedig vedd ki a hűtőből. Aztán nyomás mindent megenni! Igen, ennyi.
Stefánia szelet baconbe tekerve majonézes krumplisalátával
Hozzávalók a fasírthoz:
- 50 dkg darált hús (sertés-marha vegyesen)
- 25 dkg szeletelt bacon
- 3 db egész tojás felverve
- 3 db egész tojás, keményre főzve
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 2 ek zsemlemorzsa
- 2 tk őrölt pirospaprika
- 1 tk szárított majoránna
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
Főzd keményre a három tojást, majd hideg vízben hűtsd le őket.
A darálthúst egy keverőtálban dolgozd össze: a felvert tojásokkal, az aprított és olajon megdinsztelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával, zsemlemorzsával, illetve a fűszerekkel. Ezután duplán feketess le magad elé egy-egy darab alufóliát, majd fektesd rá a baconszeleteket úgy, hogy jól fedjék egymást. A szalonnák közepére pakold a daráthúsos masszát, arra hosszában a tojást és nedves kézzel temesd be őket a hússal. Formázz belőle rudat és hajtsd rá a baconszeleteket, aztán szorosan csomagold bele az alufóliába.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt süsd készre.
Ez a lényeg tippünk: az utolsó néhány percben bontsd meg a fóliát, hogy a bacon ropogósra süljön.
Hozzávalók a salátához:
- 1,5 kg burgonya
- só ízlés szerint
- 3 db lila hagyma
- 2 ek cukor
- 0,5 dl ecet
- 1 l víz
- majonéz
- tejföl
Elkészítés:
A burgonyát héjastul, sós vízben főzd meg. Ha megfőttek, húzd le a héjukat, majd karikázd fel őket. A lilahagymákat is vágd vékony szeletekre. Készítsd körülbelül egy literes cukros-ecetes salátalevet, majd tedd bele a burgonya- és hagymaszeleteket. Körülbelül két-három órán keresztül hagyd állni, majd alaposan szűrd le. Ezután add hozzá a majonézt és tejfölt, amíg krémes állaga nem lesz, jól keverd meg, de vigyázz, hogy ne törjön össze a burgonya. Ha szükséges még ízesítsd!
Ez a lényeg tipp: az egész sokkal finomabb, ha te magad készíted el a majonézt!
Az olaszok kedvence, a tiramisu
Na jó, a miénk is, éppen ezért esett erre az édességre a választás. Könnyű, krémes és kávés, mi más kellene még?
Hozzávalók:
- egy csomag babapsikóta
- 4 tk instant kávé
- 3 db tojás
- 10 dkg cukor
- kakaópor
- egy csipet só
- 50 dkg mascarpone
Elkészítés:
Oldd fel a kávét, hagyd kihűlni, majd adj hozzá körülbelül két evőkanálnyi cukrot. A tojásokat válaszd ketté, a sárgájához add a maradék cukor felét és habosítsd fehéredésig. A tojásfehérjét egy csipet sóval és cukorral verd kemény habbá.
A tojássárgáját keverd el a mascarponéval, majd mehet bele a fehérje is, de óvatosan forgasd össze, hogy ne törjön meg.
Ezután jöhet az összeállítás: krém, a kávéban megforgatott babapiskóta, krém, majd ismét babaiskóta és végül megintcsak krém. A tetejét alaposan szórd meg kakaóporral, majd tedd a hűtőbe néhány órára.
Ez a lényeg tipp: a mascarponét helyettesíthetitek natúr vajkrémmel is!
Kellemes Karantén-Húsvéti Ünnepeket kívánunk mindenkinek!