10 nap van hátra karácsonyig és még nincsen elképzelésed sem, hogy mi kerüljön Szenteste az asztalra? Igen, ismerős. Pont ezért, egy komplett menüsorral lepünk meg Téged, hogy ne kelljen tovább azon gondolkodnod, hogy milyen finomságokkal rukkolj elő az ünnepekre!
Sörös sajtleves pirított baconnel
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 g búzaliszt
- 180 ml világos sör
- 125 ml víz
- 120 ml tejszín
- 2 db friss babérlevél
- 150 g vörös cheddar
- 30 g sajt
- só
- bors
- 50 g szeletelt bacon
Elkészítés:
Vágd kisebb darabokra a bacont, pirítsd meg, majd helyezd papírtörlőre! Kockázd fel a hagymát és a fokhagymát, és kevés olajon pirítsd üvegesre, de légy résen, nehogy a fokhagyma megégjen! Ehhez add hozzá a sót, a borsot, a babérlevelet és a lisztet, forgasd össze, majd két percig pirítsd a keveréket! Ezután öntsd fel a hagymát a sörrel, főzd néhány percig, jól keverd el, majd add hozzá a tejszínt és a vizet is! Körülbelül öt perc főzés után, darabold fel a sajtokat és add hozzá a leveshez! Folyamatos keverés mellett várd meg, míg teljesen felolvadnak a sajtok és besűrűsödik a leves!
Ez a lényeg tipp: Baconnel és pirított kenyérkockákkal tálald!
Vörösáfonyás-camambertes csirkemell torta, párolt rizzsel
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 25 dkg bacon (szeletelt)
- 1 db lilahagyma
- 2 db fokhagyma
- 4 db tojás
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- 20 dkg kockázott camambert
- 15 dkg aszalt vörösáfonya
- fűszersó
- só
- bors
Elkészítés:
A csirkemellet szeleteld vékonyra és jól fűszerezd be – nyugodtan használhatsz hozzá szárnyas sült fűszer keveréket, szerintünk úgy különösen finom! Egy kb. 18 cm-es tortaformát teríts be a szalonnával úgy, hogy picit túllógjon a ráhajtás miatt. Egy tálba üsd bele a tojásokat, és add hozzá a kockára vágott lilahagymát, a sót, a borsot, az áfonyát és a reszelt sajt felét! Szórd a sütőtálba a megmaradt sajtreszelék felét, és a tojásos keverék 1/3-át! Erre jöhet az első adag csirkemell, a tojásos keverék majd a camambert kockák szintén 1/3-ad része. Megint csirkemell, megint tojásos keverék, megint camambert, aztán ismételjük ezt a sort és a tetejére mehet a reszelt sajt! A bacon szeleteket hajtsd rá, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 60 perc alatt süsd készre!
Ez a lényeg tipp: Rosé-val fogyasztva az igazi!
Mandulalikőrös bajor krém kávéval
Hozzávalók:
- 250 ml tej
- 4 db lapzselatin
- 2 ek instant kávé
- 3 db tojássárgája
- 250 g habtejszín
- 60 g cukor
- 50 ml Amarettó vagy mandula aroma
Elkészítés:
A zselatint áztasd hideg vízbe, közben a tejet forrald fel, és olvaszd fel benne az instant kávét! Egy fém edényben keverd el a tojássárgákat a cukorral, és óvatosan keverd hozzá a tejet! Gőzfürdőben, habverővel addig verd, amíg a massza enyhén sűrű nem lesz, de a vizet és a masszát se engedd főni! A még meleg krémbe tedd bele a kifacsart zselatint, majd hagyd hűlni 10-15 percet, aztán add hozzá a likőrt – vagy az aromát! Amikor a krém dermedni kezd, verd keményre a tejszínt, és add hozzá! A kész krémet öntsd formákba, és tálalás előtt pihentesd őket 3-4 óráig!
Ez a lényeg tipp: Mandulareszelékkel még finomabb!