Cseh Katalin orvosként is helytállt a járvány alatt

Cseh Katalin orvosként is helytállt a járvány alatt

Cseh Katalin, a Momentum EP képviselője a járványra való tekintettel visszatért eredeti szakmájához és orvosként segített egy sürgősségi osztályon.

Mi is beszámoltunk róla, amikor március végén a Momentum tavaly megválasztott EP képviselője, Cseh Katalin az Országos Mentőszolgálat felhívására önkéntesnek jelentkezett.

Egy hétig nem kapott semmilyen visszajelzést, így végül saját maga talált helyet egy budapesti kórház sürgősségi osztályán.

Korábban már azt hittem, soha nem fog visszatérni az orvosi szakmához, de mikor látta, hogy a világjárvány közeleg, tudta, hogy cselekednie kell. 

Nem gondoltam, hogy még valaha visszatérek az egészségügybe. Két költözés között elvesztettem a köpenyemet, az orvosi ruháim nagy részét elajándékoztam. A pecsétemet hétvégén, a nagytakarítás alatt, egy sarokból kotortam elő - írta akkor.

A budapesti sürgősségi osztály nem csak azért jelentett számára kihívást, mert egy ideje már nem volt gyakorlatban, hanem azért is, mert az új helyzet gyors alkalmazkodásra késztette az egész osztályt. A legnagyobb gondot az információhiány, a kormányzati kommunikáció elmaradása okozta.

"Kezdetben óriási volt a bizonytalanság. Kevés volt az információ, gyorsan változott a helyzet, emberfeletti erőfeszítéseket kellett tenni, hogy el tudjuk látni megfelelően a betegeket"nyilatkozta a 24.hunak.

Mivel Magyarországon sem az orvosokat, sem az egészségügyi szakdolgozókat nem fizetik meg rendesen, így békeidőben másod- illetve harmadállásból tudnak megélni. A járvány miatt viszont a fertőzésveszély elkerülése végett csak főállásukban dolgozhatnak. Most a szokásosnál nagyobb gondot jelentett az orvos- és ápolóhiány.   Így egyrészt a kieső fizetések miatt anyagi problémáik lettek, másrészt mindenhol kevés volt az orvos és az ápoló, így a többiek túlterheltek lettek. Cseh Katalin is ezt tapasztalta.

Az osztályon dolgozók közül szinte mindenkinek van másod-, harmadállása. Van olyan orvos, aki miután lehúzta a 12 órás műszakját, egész este mentőzik, majd másnap ismét a sürgősségin dolgozik.

A momentumos képviselő viszont úgy látja, hogy a nehézségek ellenére minden kollégája alázatosan és áldozatkészen helytállt. Azt is kiemelte, hogy az anyagi megbecsülés hiánya ellenére eddig is az egészségügyi dolgozók kitartása miatt működhetett az ellátás.

"Elképesztő munkát végez minden egyes orvos, minden egyes ápoló, a minket segítő technikai személyzet, az adminisztrátorok, mind-mind olyan emberek, akik hosszú évek óta sajnos túl kevés anyagi és társadalmi megbecsülés mellett tartják egyben hősies erőfeszítéssel társadalmunk egyik legfontosabb alappillérét, az egészségügyet."
Cseh Katalin végül az osztály koronavírus részlegére került.
 
A sürgősségi osztályt, ahol a Momentum EP képviselője önkénteskedett kettéválasztották, a kizárólag koronavírussal, és az egyéb betegségekkel foglalkozó részre. Az osztályvezető főorvos nagyon ügyelt a biztonsági szabályok betartására. Aki a koronavírusos betegekkel foglalkozott, még a büfébe sem mehetett le. Cseh Katalin szerint a főorvosnak volt köszönhető az is, hogy ők mindig jól el voltak látva védőfelszereléssel, mert neki sikerült kiharcolnia ezt.
 
A sikeres védekezés kulcsa volt az is, hogy az emberek komolyan vették a járványt, és zokszó nélkül elviselték a korlátozásokat.
Mindenki lelkiismeretesen hordja a maszkot, a családtagok is megértették azt, hogy most sajnos nem lehetnek szeretteik mellett, senki sem panaszkodik a szigorú szabályok miatt.

Cseh Katalin reméli, hogy a járványnak lesz pozitív hozadéka is, és az emberek elkezdenek törődni azokkal, akik a legtöbbet tették értük, az orvosokkal és ápolókkal. Ő biztosan mindent meg fog tenni, hogy politikusként is segítse őket.

"Tiszta szívből ígérem azt, hogy törvényhozóként minden tőlem telhetőt megteszek majd azért, hogy segítsek azoknak, akik a legnagyobb bajban is a legnagyobb áldozatokat vállalták."

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.09

Pécsi kutatók találhattak a koronavírus ellen bevethető hatóanyagot

Hatalmas magyar siker lehet, ha tényleg az allergia elleni orrsprayben lévő hatóanyag lesz gyógyszer a koronavírus ellen.

  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.