De miért pont a nyuszi? 3 elmélet a húsvéti nyúl eredetére

De miért pont a nyuszi? 3 elmélet a húsvéti nyúl eredetére

Gondolkoztál már rajta, hogy miért éppen a nyúl hozza a tojásokat húsvétkor? Nem kell tovább törnöd a fejed, mert mi utánajártunk Neked!

Karantén és kijárási korlátozás idején elegendő időnk van arra, hogy olyasmin is legondolkodjunk, amin a rohanó hétköznapjaink közben eszünkbe sem jutna. Sok kérdésre megkereshetjük ilyenkor a választ. Hogy miért éppen fenyőfát állítunk karácsonykor? Vagy miért a levest esszük előbb? Ma egy aktuális kérdést fogunk körbejárni. Többféle megoldást is találtunk arra, hogy miért a nyúl hozza a tojásokat húsvétkor?

1. A termékenység szimbóluma?

A legegyszerűbb magyarázat szerint a tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta a termékenység szimbóluma, mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel. A tavaszi napforduló ideje a föld megnövekvő termőképessége miatt a termékenység ünnepének időszaka. De ez talán túl egyszerű, és nem elég konkrét megoldás.

2. Egyszerű félreértés?

Az egyik legnépszerűbb teória szerint, egy szimpla félreértés miatt alakult úgy, hogy a nyúl hozza a tojást minden tavasszal. A középkorban a német nyelvű területeken gyöngytyúkot adtak egymásnak az emberek, sokszor a tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. Egy nyelvi megcsúszás lenne a hagyomány oka?

3. A pogány istennő szent állata?

A legjobban hangzó elméletek persze mindig a pogány mitológiákból kerülnek elő. Nincs ez másképpen most sem. A pogány germánoknál ugyanis Ostarának hívták a termékenység istenét. Aki a legenda szerint egy csoport gyerek előtt változtatta nyúllá a szent madarát. A madárból lett nyúl ezután színes tojásokat tojt, amelyeket elrejtett, és arra kérte a gyerekeket, hogy keressék meg azokat.

Akármelyik verzió is áll legközelebb az igazsághoz. Ti mindenképpen maradjatok otthon, és vigyázzatok magatokra és egymásra is a járvány alatt!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.09

Pécsi kutatók találhattak a koronavírus ellen bevethető hatóanyagot

Hatalmas magyar siker lehet, ha tényleg az allergia elleni orrsprayben lévő hatóanyag lesz gyógyszer a koronavírus ellen.

  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.