Ezek a koronavírus tünetei, mutatjuk napról napra

Ezek a koronavírus tünetei, mutatjuk napról napra

Láz, száraz köhögés, izomfájdalom, gyengeség, nehéz légzés. Ezek a koronavírus legjellemzőbb tünetei. Megmutatjuk, hogyan jelentkeznek.

Egy februárban a kínai Vuhani Egyetem Zhongnan Kórházában végzett kutatás kimutatta, hogy a koronavírussal kapcsolatba hozható megbetegedések 99%-ában megjelent a láz, a betegek több, mint fele pedig gyengeséget és száraz köhögést tapasztalt. Nagyjából harmaduk érzett izomfájdalmakat vagy légzési nehézséget.

A Kínai Járványügyi Központ kutatása szerint a koronavírusos megbetegedések 80%-a enyhe lefolyású. Nagyjából 15% a súlyos esetek aránya, és a betegek 5%-a kerül kritikus állapotba. Az első tünetek nem jelentkeznek azonnal, miután valaki megfertőződött. A vírus átlagos lappangási ideje 5 nap.

A betegség átlagos lefolyása napi lebontásban:
  • 1. nap: A beteg belázasodik. Esetenként gyengeség, izomfájdalom és száraz köhögés is tapasztalható. A betegek kis részénél az ezt megelőző két napon belül hasmenés és émelygés is jelentkezett.
  • 5. nap: A páciensek egy részénél légzési nehézségek léphetnek fel és tüdőgyulladás alakulhat ki. Különösen az esetben, ha idősek vagy más betegségben is szenvednek.
  • 7. nap: Vuhanban általában eddigre került a beteg kórházba. Enyhe lefolyásnál sokszor elég az otthoni karantén.
  • 8. nap: A súlyos esetekben a tüdőgyulladás ekkorra tüdőödémához vezet, ami veszélyesen csökkenti a tüdő oxigénfelvevő képességét. Ez akár halálos kimenetelű is lehet.
  • 10. nap: Ha a beteg tünetei rosszabbodnak, általában ekkorra kerül olyan súlyos állapotba, hogy az intenzív osztályra kelljen áthelyezni.
  • 17. nap: A felgyógyultak nagy része körül-belül két és fél hét alatt esett át a betegségen.

A betegség tünetei hasonlóak lehetnek egy átlagos tüdőgyulladáshoz. Paras Lakhani, a Thomas Jefferson Egyetem radiológusa szerint az a különbség, hogy a koronavírusos esetek sokkal nagyobb ütemben rosszabbodhatnak.

"A tüdőgyulladásnál gyorsabb a betegség súlyosbodása. Itt nem hatnak úgy az antibiotikumok, és sok esetben a szteroidok sem."

Egy 33 éves kínai nő például három napi kórházi ellátás után rosszabb állapotban volt, mint amikor bevitték.

A koronavírus világszerte több, mint 487 ezer embert megfertőzött és 22 ezernél is többen haltak bele. A halálesetek összesített száma folyamatosan követhető a Business Insider oldalán.

 

Minden, amit a koronavírussal kapcsolatban tudni kell

2019 végén azonosították az új koronavírust Kínában. Magyarország kormánya veszélyhelyzetet hirdetett ki a vírus miatt. De mi is az a koronavírus? Hogyan kell ellene védekezni?

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.05

5 titok, amit nem tudtál Donáth Annáról

A Momentum alelnökének videójából több meglepő dolog is kiderül. Mi ezeket nem is gondoltuk volna róla!

  • 2020.06.04

Megvágja Dzsudzsit a klubja, csak nehogy állami támogatásért folyamodjon!

Dzsudzsi arab klubjánál eddig kábé 760 millió forintot keresett évente, ezt vágják most vissza a felére, vagyis a kőgazdag fideszes focista alig 380 millióból kell majd nyomorogjon.

  • 2020.06.03

Igazi csoda történt: Zente lábra állt

Az egész ország összefogott, amikor segítségre volt szüksége annak a másfél éves kisfiúnak, aki egy komoly genetikai rendellenességgel született.