Az MSZP népszavazással védené meg a Balatont a fideszesektől

Az MSZP népszavazással védené meg a Balatont a fideszesektől

A luxusfideszesek nem sajátíthatják ki a Balatont, a szabadstrandokat pedig meg kell őrizni! Ezért kezdeményez népszavazást a Magyar Szocialista Párt.

A természetes tavakkal, köztük a Balatonnal összefüggésben kezdeményez népszavazást az MSZP három kérdésben - jelentette be az ellenzéki párt országos választmányának elnöke, Kunhalmi Ágnes Fonyódon.

Kunhalmi: A Balaton mindannyiunké!

Az országgyűlési képviselő szerint 2010-ben indult, majd 2016-ban felgyorsult az a folyamat, hogy "az új tőkés burzsoázia, a fideszes oligarchák" elkezdték felvásárolni és "lenyúlni" az egész Balaton-partot. Orbán bandája, Mészáros Lőrinccel az élen egyre több területet vásárol fel magának. De több más tónál is megfigyelhető ez a folyamat.

Hozzátette: a Balaton közös nemzeti kincs, eddig mindenki eljutott annak partjára. Mostmár azonban egyre inkább az a tendencia, hogy "a kispénzű emberek" kiszorulnak a balatoni pihenőhelyekről.

Ráadásul súlyosan környezetszennyező is lehet ez a rengeteg változtatás. 

Ezért kezdeményez az MSZP három kérdésben népszavazást. Kunhalmi Ágnes ismertette is kérdéseiket:

  • Egyetért-e ön azzal, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-jén fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?
  • Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el? 

Kunhalmi Ágnes szerint, ha a Balaton-parti települések önkormányzatait kár éri, akkor a mindenkori kormánynak a kieső pénzeket a költségvetésből kell pótolnia.

Korábban már írtunk arról, hogy az MSZP néhány hete aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy felhívja a figyelmet a Balatonnal kapcsolatos problémákra.

A cél az, hogy a vitorláskikötők maradjanak köztulajdonban, és a  szabadstrandok is maradjanak meg.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Akár napokat is várni kell annak, aki koronavírus-tesztet csináltatna

A HVG egyik olvasója több napos kálvária után tudott csak koronavírus-tesztet csináltatni. Pedig tünetei is voltak, és orvos írta elő a tesztet.

  • 2020.07.28

Romok és drogtanya a kőbányai polgármester lakóparkja mellett

Üszkös romok maradtak a tönkretett teniszakadémia helyén. Már csak a drogosok használják.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.