Budapest belterületére nem tudnak egy órán belül mentőt küldeni

Budapest belterületére nem tudnak egy órán belül mentőt küldeni

Elkeserítő videó látott napvilágot a budapesti mentőellátással kapcsolatban. Maga a mentésirányító ismeri el a felvétel végén, hogy nem tudnak egy órán belül sem mentőt küldeni Budapest belterületére. 

A 444.hu tette közzé azt a videót, amiben egy férfi mentőt próbál hívni egy közterületi beteghez.

A felvételből az nem derült ki, hogy a magatehetetlen földön fekvő személy beteg volt-e vagy éppen csak részeg, mert nem volt, aki megvizsgálja. A videót feltöltő férfi a 112-t hívta segítségért, akivel közölték, hogy már volt bejelentés és érkezni fog a mentő. A kérdésre, hogy pontosan mikor, szintén nem kapott választ, pedig még azt is hozzátette, hogy nem egy 50 km távolságra lévő faluban lenne szükség segítségre, hanem a főváros belterületén. 

Az eset egyszerre elszomorító és felháborító, de sajnos tökéletesen ábrázolja a problémás mentőellátást Budapesten.

Az európai standard idő egyébként mindössze 15 perc, ez nemes egyszerűségében azt jelenti, hogy 15 perc alatt a hívott helyszínre érkezik a mentő. A legtöbb nagyvárosban ez már 7-8 percre fogyatkozott, s míg ezeknél csökkenés mutatható ki, Budapesten a kiérkezési idő egyre csak nő. 

"Tavaly látott napvilágot az Országos Mentőszolgálat mélyrepüléséről szóló beszámoló, amely szerint míg 2010-ben 77,6 százalékban ért ki a mentő 15 percen belül a helyszínre, addig ez 2017-ben már csak 64,9 százalékban volt igaz." - írta a 444.hu.

Az Országos Mentőszolgálat 2018-as beszámolóját és a gazdálkodási adatait a mai napig nem ismerhettük meg.

Valószínűleg ez sem véletlen, hiszen a törvényi szabályozás szerint ezeket az információkat már az év első felében több felületen is nyilvánosságra kellett volna hozniuk. Talán az lehet az oka, hogy a beszémoló a kiérkezési időket is magába foglalja, amik nem lehetnek túl fényesek, elnézve a 2017-es botrányos romlást és a mostani videó lényegét. 

A magyarázat erre azonban viszonylag egyszerű: az Országos Mentőszolgálat ugyanis minden bejelentésre megpróbál mentőautót küldeni, szakmai válogatás és besorolás nélkül.

A videóból többek között az is kiderül, hogy a mentésirányító kezében nincsen egy szabályos kikérdezési protokoll sem, ami alapján eldönthetné milyen felszereltségű és típusú mentőautóra van szükség, vagy hogy egyáltalán szükség van-e mentőautóra. Ugyanis vannak olyan esetek, amikor nem kellene mentőautót küldeni, ennek hátterében azonban a poltikai botránytól való félelem áll, ami akkor következne be, ha az esetleges bejelentést visszautasítanák. 

"Pedig a korszerű mentőellátás magába foglalja például a nem mentőfeladatnak tekinthető körömágy-gyulladás visszautasítását is, mint az egyéb, régóta fennálló krónikus, nem akut veszélyeztető állapotok megfelelő ellátóhelyre való irányítását is a mentő küldése helyett." - tette hozzá a lap.

A történtek két nagyon fontos dologra is rámutatnak.

Egyrészről, szükség lenne az Országos Mentőszolgálatnak egy olyan kikérdezési protokollra, amely hasznosan tudná segíteni a mentésirányítók munkáját, s nagyban befolyásolná a mentőautók kiékezési idejét. Másrészről, ha ilyen vagy ehhez hasonló helyzet áll fenn, a bejelentőnek kötelessége, hogy az irányító számára további fontos információkat szerezzen a beteg hogylétéről, hiszen a a segítségnyújtás elmulasztása büntetőjogi kategória és ez legtöbbször nem merül ki abban, hogy megtörténik a mentőhívás. via

**

Frissítés: 2019. október 7.

Cikkünk megjelenése után Győrffi Pál, a mentőszolgálat szóvivője emailben keresett meg minket. Levelét alább változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Szerkesztőség!
A „Budapest belterületére nem tudnak egy órán belül mentőt küldeni” című cikkük valótlanságot állít, ezért azt kérjük azonnal kijavítani!
A cikkükben hivatkozott írás szerzőjének (az egészségügy vélt, vagy valós hibáit kereső önjelölt szakértőnek) ezúttal hosszú hónapokba telt, amíg ismét talált egy általa talán botránykeltésre alkalmasnak látszó történetet. A felvételen egy „diszpécser” téves felvilágosítást adott, amikor azt mondta, hogy Magyarországon 10 millió lakosra 70 mentőautó jut. A valóságban (ahogy egyébként azt az írás szerzője is bizonyára tudja) ez a szám több mint tízszeres, pontosan 788 mentőegység.  A sürgős esetekhez történő kiérkezési idő az elmúlt időszakban folyamatosan rövidült, vagyis az életmentésben a mentők egyre gyorsabbak, a sikeres újraélesztések száma két és fél év alatt megduplázódott.
A konkrét esetben - ami még szeptember elején történt-  a mentőegység 15 percen belül a megadott címre érkezett, azonban ekkor az ittas férfi felkelt és önkényesen eltávozott.
Kérjük a tisztelt szerkesztőséget, hogy a fentieket osszák meg olvasóikkal és ne adjanak teret olyan valótlan és félrevezető tartalmaknak, melyek alaptalanul ingathatják meg a lakosság mentőellátásba vetett bizalmát.
Üdvözlettel,
Győrfi Pál
kommunikációs és pr vezető

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Akár napokat is várni kell annak, aki koronavírus-tesztet csináltatna

A HVG egyik olvasója több napos kálvária után tudott csak koronavírus-tesztet csináltatni. Pedig tünetei is voltak, és orvos írta elő a tesztet.

  • 2020.07.28

Romok és drogtanya a kőbányai polgármester lakóparkja mellett

Üszkös romok maradtak a tönkretett teniszakadémia helyén. Már csak a drogosok használják.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.