Tiltakozzunk a kulturális élet szétverése ellen!

Tiltakozzunk a kulturális élet szétverése ellen!

Találkozzunk ma, december 9-én 18.00 órától a Madách téren, álljunk ki együtt a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért!

A héten szavazza meg a parlament a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Amennyiben a jelenlegi tervezetet elfogadják, Kásler Miklós miniszter vétójogot kapna az igazgatókinevezések tekintetében azoknál a színházaknál, amelyek állami forrást is elfogadnak. 

Ez a javaslat példátlan módon sérti a színházi szakma autonómiáját. Sőt, a teljes kulturális élet függetlenségét felszámolná.  Beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.

A politika nem szólhat bele a színházi életbe! 

Ezért szerveznek tüntetést a független kultúráért és a szabad színházakért december 9-én, hétfőn 18.00 órától a Madách téren.

A kultúra nemzeti alap!

A demonstráción felszólal Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója és

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

A tüntetést eredetileg a Városházához tervezték, de olyan nagy az érdeklődés, hogy a szervezők áttették a demonstráció helyszínét a Madách Imre térre, hogy elférjen a tömeg.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.04

Akár napokat is várni kell annak, aki koronavírus-tesztet csináltatna

A HVG egyik olvasója több napos kálvária után tudott csak koronavírus-tesztet csináltatni. Pedig tünetei is voltak, és orvos írta elő a tesztet.

  • 2020.07.28

Romok és drogtanya a kőbányai polgármester lakóparkja mellett

Üszkös romok maradtak a tönkretett teniszakadémia helyén. Már csak a drogosok használják.

  • 2020.07.27

A belvárosi önkormányzatok hatalmas áldozatot hoztak a kiskereskedők megmentéséért

Budapest belső kerületei lemondtak a kisboltok bérleti díjáról, pedig nagy szükségük volna a bevételekre.