Tiltakozzunk a kulturális élet szétverése ellen!

Tiltakozzunk a kulturális élet szétverése ellen!

Találkozzunk ma, december 9-én 18.00 órától a Madách téren, álljunk ki együtt a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért!

A héten szavazza meg a parlament a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot. Amennyiben a jelenlegi tervezetet elfogadják, Kásler Miklós miniszter vétójogot kapna az igazgatókinevezések tekintetében azoknál a színházaknál, amelyek állami forrást is elfogadnak. 

Ez a javaslat példátlan módon sérti a színházi szakma autonómiáját. Sőt, a teljes kulturális élet függetlenségét felszámolná.  Beszántaná a Nemzeti Kulturális Alapot, megszüntetné a független színházak működési támogatását és az önkormányzati fenntartású színházakban a kormány kezébe adná az igazgató kinevezési jogát. Erről sem a színházi szakmával, sem a fővárossal nem egyeztetett senki.

A politika nem szólhat bele a színházi életbe! 

Ezért szerveznek tüntetést a független kultúráért és a szabad színházakért december 9-én, hétfőn 18.00 órától a Madách téren.

A kultúra nemzeti alap!

A demonstráción felszólal Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, Fullajtár Andrea, a Katona József Színház színésze, Barda Beáta, a Trafó Kortárs Művészetek Háza ügyvezetője, Farkas Franciska, színész, drámapedagógus, Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója, Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítója és

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is.

A tüntetést eredetileg a Városházához tervezték, de olyan nagy az érdeklődés, hogy a szervezők áttették a demonstráció helyszínét a Madách Imre térre, hogy elférjen a tömeg.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

  • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

  • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.