Karácsony is választ vár: Miért szállítják Budapestre a betegeket?

Karácsony is választ vár: Miért szállítják Budapestre a betegeket?

Még a főpolgármestert sem tájékoztatták arról, miért kell Budapestre szállítani a koronavírussal fertőzött betegeket.

Karácsony Gergely immár a sokadik kérdésre vár választ. Most éppen arra, miért teszik át a szállítható középsúlyos, súlyos és kritikus állapotú betegek ellátását a fővárosba. Ennek részleteiről itt írtunk:

Budapest főpolgármestere erről szóló Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott,

Meglepetéssel értesültem arról, hogy a múlt heti, Gulyás Gergely miniszter úrnak küldött levelem valamilyen okból nem jutott el az operatív törzshöz.

Mos új tisztázni valók is akadnak mivel kiderült, hogy az egész országból Budapestre kell szállítani az intenzív ápolásra szoruló új koronavírussal fertőzött betegeket.

Az Operatív Törzsnek írt levelében Karácsony Gergely információkat vár több dologról is. 
 • Hány hivatalos és a kormányzat által is elfogadott PCR tesztet végeztek Budapest területén?
 • Mi okból - légúti tünetek, kontakt, egyéb - végezték a teszteket?
 • Várja még a pozitív tesztek számát sztendert korcsoporti bontásban, valamint a fertőzés típusa - lakossági vagy nozokomiális (intézményi) - szerinti bontásban;
 • És kéri a kormány Koronavírus-kutató Akciócsoportjának elemzéseit a járvány esetleges visszatérésének lehetőségéről.

A hír alapján, miszerint Budapestre kell szállítani a betegeket, az alábbi kérdésekre vár választ:

 • Mi indokolja ezt az intézkedést?
 • Van-e köze ennek az intézkedésnek a nozokimiális fertőzések országos arányához, különös tekintettel a vidéki kórházakon belüli fertőzésekhez?
 • Az operatív törzs rendszeres tájékoztatóiban általában külön említi – helyesen - a budapesti fertőzöttségi adatokat. Miniszterelnök úr, nyilatkozatai szerint, ezen adatok alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó kormányzati intézkedéseket. Ezért fontos annak tisztázása, hogy a fővárosba szállított betegek a budapesti, vagy esetleg más statisztikában jelennek-e meg a jövőben az operatív törzs tájékoztatói során?
 • Az operatív törzs rendszeresen beszámol egyes budapesti idősotthonokra vonatkozó adatokról. Ezek szerint ez nem tekinthető „érzékeny” adatnak?
 • Ez jelenti azt, hogy más intézmények fertőzöttségi adatai „érzékenyek”, csak a Pesti úti adatok nem?
 • "Amennyiben félreértem ezt a közlést, úgy remélem, valamennyi budapesti és vidéki egészségügyi és szociális intézmény részletes fertőzöttségi adatairól is beszámol az operatív törzs a közvéleménynek. Utolsó kérdésem tehát csak annyi: mikor?"

Korábban már az MSZP is követelte, hogy a tisztifőorvos adjon magyarázatot arra, mi indokolja az egészségügyi szempontból kockázatos Budapestre szállításokat. Erről itt írtunk részletesen:

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
 • 2020.05.25

Hatmilliárdot biztosít a kormány a Lánchíd felújítására

Biztosítja a kormány a Lánchíd felújítására még Tarlós István főpolgármesternek megígért hatmilliárd forintot - közölte a Miniszterelnökség államtitkára a Kossuth Rádióban.

 • 2020.05.19

Tarlós öröksége: baj van a felújított metrókkal

A segédüzemi invertert az alvázhoz rögzítő füleknél sorozatban repedések jelentkeznek, a BKV ideiglenesen drótkötéllel oldja meg a problémát - írta a Metróért Egyesület.

 • 2020.05.18

Mától megszűnik Budapesten a kijárási korlátozás

Látogathatók a közterületek, a parkok, a szabadtéri játszóterek, a strandok, a szabadtéri fürdők, az állatkertek és a szabadtéri múzeumok, valamint minden üzlet és szolgáltató nyitva tarthat.