Karácsony: Trianon mindannyiunké, magyaroké

Karácsony: Trianon mindannyiunké, magyaroké

Június 4-én 16 óra 30 perckor egy perces közös emlékezésre kérem a budapestieket. Közösségteremtő emlékezésre, nem is csak a múlt miatt, hanem a jövő érdekében - írta a főpolgármester.

Karácsony Gergely főpolgármester ismét bizonyította, hogy ott a helye a legnagyobb magyar államférfiak között. Ahogy a Mércén megjelent írásában áll: "Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké. Itt van velünk, ha akarjuk, ha nem. Cseh Tamással szólva ő a mi Valóság nagybátyánk. Távoli, de mégis jelenvaló."

A hazafi, bár magától értetődően jobban szereti a saját hazáját más országoknál, ugyanazzal a mércével méri őket. De az ég szerelmére, melyik az az univerzális mérce, igazságosságról, nemzeti önrendelkezésről vagy emberi jogokról szóló, ami alapján a trianoni döntés ne lenne égbekiáltóan rossz? Miért kellene elvárni a magyaroktól, hogy lépjenek túl ezen, ha más nemzettől nem várnánk el saját traumájának eltemetését? A magyar politikai elit által elkövetett bűnökért miért kellene a kisebbségi létbe taszított magyaroknak bűnhődni?
Karácsony Gergely korábban arra kérte a budapestieket, "járuljanak hozzá maguk is, hogy egy perce álljon le a város a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor. Egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok, és arra kérek mindenkit, hogy egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés!"

Karácsony Gergely szerint úgy emlékezzünk Trianon tragédiájára, hogy kimondjuk az igazságot az igazságtalanságról, nem menekülünk a sérelmeink közé a valóság és a jelen feladatai elől. Ne feledkezzünk meg arról, "hogy itt, az európai félperiférián nem ellenségei, hanem sokkal inkább sorstársai vagyunk egymásnak."

Valami fáj, ami nincs – írta Karinthy Trianon emléknapjára. Trianon nem tud nem lenni. Nem olyan, amit egy társadalom el tud felejteni. Legfeljebb el tudja gyászolni. A gyász nem támasztja fel a halottat. Nem is hazudja róla, hogy tökételes volt. Nem hibáztat senkit. Csak összehozza azokat, akik elvesztettek valamit.

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.07

10000 gyerek nyári táborozását támogatja a Fővárosi Önkormányzat

Ezzel próbálunk segíteni a járványhelyzet és a kijárási korlátozások, iskola- illetve óvoda bezárások miatt szabadsághiánnyal küzdő szülőknek - írta közösségi oldalán Karácsony Gergely baloldali főpolgármester.

  • 2020.07.04

Karácsony Gergely: a Lánchídon nem lesz tűzijáték!

A főpolgármester ismét egyértelművé tette, hogy nem engedi Orbánéknak, hogy rakétákkal pakolják tele a hidat. Azt is megismételte: a Lánchíd felújítását mindenképp elvégzi Budapest.

  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain.