Miért nyomorog egy átlagos nyugdíjas Budapesten?

Miért nyomorog egy átlagos nyugdíjas Budapesten?

Orbán 9 év alatt nem csökkentette a szegénységet a nyugdíjasok körében, sőt sikerült azt több mint a duplájára emelni.

A nyugdíjasok körében sajnos egyre nagyobb a jövedelmi szegénység mértéke. A nyugdíjak növekedésének mértéke ugyanis nem követi a bérekét, sem az árakét. Így egyre szélesebb körben maradnak el a dolgozóktól. A címben feltett kérdést tehát azonnal meg is válaszolnánk: azért nyomorognak, mert nevetséges összeggel szúrják ki a szemüket és, mert nem tudnak ellene mit tenni.

Hiszen az ő esetükben nem érvényes az a lehetőség, hogy mindig van más választásunk. Nekik nincs.

Elkeserítő a tény, hogy a relatív jövedelmi szegénység 2017-ben a nyugdíjasok körében elérte a 10 százalékot. 2016-ban ez 9,1 százalék volt, 2010-ben pedig csak a nyugdíjasok mindössze 4,6 százaléka volt ide sorolható. Szóval egész egyszerűen, ahelyett, hogy Orbán 9 év alatt csökkentette volna a szegénységet a nyugdíjasok körében, sikerült azt több, mint duplájára emelni. 

1. Költözzön külföldre?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy ha ilyen rossz a helyzete a budapesti nyugdíjasoknak, miért nem költöznek külföldre? Csak egy külföldre költözési projekt nem egy-két forint, és ha valaki már nyomorog a fővárosban, akkor vélhetően nincsen körülötte sem olyan rokon, családtag ismerős vagy bárki, aki támogatni tudná anyagilag, így valószínűleg azt sem tudja senki számára finanszírozni, hogy országot váltson. Meg lássuk be, azért az nem is olyan egyszerű, főleg nem nyugdíjas korban. 

2. Menjen el dolgozni?

A legtöbb ember elküldené a nyugdíjasokat is dolgozni, holott egész életükben azért dolgoztak, hogy biztos nyugdíjaskort tudjanak maguknak teremteni. Ők meg tettek mindent, a hazai feltételek nem adottak. Ha meg is van bennük az akarás, hogy ilyen korban munkát vállaljanak, akkor vagy élből elutasítják őket a koruknál fogva, vagy fizikai munkásként tudnak csak elhelyezkedni. Egy 65 év feletti személynek pedig nem biztos, hogy jót tesz a szalagmunka vagy a dobozolás.

Szívesen adnánk a korrupt Orbán-kormány minden tagjának egy hónapra 154 300 forintot, hogy éljen meg annyiból. Talán változtatnának? És ez még nem is számít annyira rossznak, ez a  budapesti átlagos nyugdíj, nem a legszegényebbek járandósága! Ebből fizessen rezsit, ebből egyen és közlekedjen, ebből szórakozzon, ebből vásároljon gyógyszert. 

3. Kérjen segítséget a családtól?

És, ha nincs kitől? Mert bizony ezzel az eshetőséggel is számolni kell. Se család, se barátok, se ismerősök lévén hamar anyagi és mentális gondok jelentkezhetnek. Mit tehet egy nyomorban élő nyugdíjas, ha nincsen mellette senki, aki támogatni tudná akár anyagilag, akár lelkileg? Ugye? Semmit.

Kívülállóként nagyon sokan vélekedünk az idősekről úgy, hogy csak azért nyomorognak, mert nem cselekednek, közben a legtöbb esetben semmi sincs a kezükben, amivel előrébb léphetnének. 

Most van, hiszen ők is tudnak szavazni. Az átlagnyugdíjasok talán már elveszítették az hitet, de a reményt még nem. Bíznak a változásban és abban, hogy október 13-a egy lehetőség lesz a számukra is, amivel élhetnek. Éljenek vele!

 

 

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.27

Dorosz Dávid: évekre átalakulhat az életünk

Budapest főpolgármester-helyettese sötét ám egyáltalán nem irreális jövőképet vázol elénk. Szerinte minden azon múlik, hogy mit lépünk most. És a választott vezetőinken.

  • 2020.03.26

A BKK menetrendje alkalmazkodik a járványhelyzethez

Április 1-től új, a csökkenő utasszámhoz igazodó menetrend lép életbe a budapesti tömegközlekedésben. Ennek a szombati menetrend lesz az alapja. 

  • 2020.03.25

Karácsony: csak a többség által támogatott döntéseket hozok meg

Karácsony Gergely a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva csak olyan döntéseket hoz meg, amelyeket a testület többsége támogat. A főpolgármester ezt szerdán közölte a Facebook-oldalán közzétett videójában.