Székely zászlót tűztek ki a terézvárosi önkormányzat oldalára

Székely zászlót tűztek ki a terézvárosi önkormányzat oldalára

A Székely Nemzeti Tanács jelképesen, egy új székely zászlóval fejezte ki háláját a terézvárosi önkormányzat felé, amiért támogatják őket. 

A terézvárosi polgármestert, Soproni Tamást ugyanis még december 18-án látogatta meg Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, aki személyesen adta át a zászlót. 

Soproni a kerület legutóbbi képviselő-testületi ülésén hozott határozatot, amellyel megtámogatta a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezésüket: A Székely Nemzeti Tanács 2019. májusában kezdeményezést indított annak érdekében, hogy uniós jogszabály szülessen a nemzeti régiók támogatásáról.

A cél, hogy hogy az "Európai Unió kohéziós politikája kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területektől. A kezdeményezők szerint így érhető el, hogy ezeknek a sajátos jellegzetességű, de közigazgatási hatáskör nélküli körzeteknek is biztosítva legyen az uniós forrásokhoz való egyenlő hozzáférés." - olvasható a Terézváros.hu oldalán.

2020. május 7-ig van idő arra, hogy legalább hét tagállamból egymillió európai uniós polgár aláírását összegyűjtsék. 

Ha ez megtörténik, akkor a Bizottság napirendre veszi a javaslatot és talán megszületik egy jogszabály a nemzeti régiók kiemelt támogatásáról. 

Dabis Attila a fogadás során elárulta, hogy leginkább három országból várják az aláírásokat: Magyarországról, Romániából és Szlovákiából, de borzasztóan számítanak Baszkföldről, Dél-Tirolról és Bretagne-ről érkező aláírásokra is. A Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának személyes kapcsolódása is van a kerülettel, hiszen ő maga is Terézvárosban született és nőtt fel, ezért különösen fontos a számára, hogy az itt élők is megismerjék a törekvéseiket. Azt is hozzátette, hogy „nagyon fontos, hogy Európa nemzeti régiói saját szülőföldjükön tudják megőrizni identitásukat, ez segíthet ahhoz, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség is megmaradjon.”

Kiemelt kép forrása: www.terezvaros.hu

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Karácsony Gergely is megemlékezett a Hableány katasztrófájáról

A hajóbaleset egy éves évfordulóján a főpolgármester, a külügyminiszter és a dél-koreai nagykövet együtt látogatott a Duna-partra.

  • 2020.05.29

Karácsony köszönetet mondott a hős állatmentőknek

Budapest főpolgármestere odafigyel a legkiszolgáltatottabbakra is. Az állatvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet.

  • 2020.05.28

Szeptember végéig hétvégente a gyalogosoké lesz a pesti alsó rakpart

A tervek szerint szeptember végéig minden hétvégén a gyalogosoké lesz a pesti alsó rakpart - közölte a Főpolgármesteri Hivatal.