1,5 milliárd hiányzik a Sámándob feltámadásához

1,5 milliárd hiányzik a Sámándob feltámadásához

Többe kerülne összerakni, mint amennyiért elkészült. A túlárazott, milánói expóra készült magyar pavilon cafatjai még mindig Karcagon várják, hogy rendezvény- és konferenciaközponttá alakuljanak. Nehéz lesz, ugyanis több mint 2 éve darabokban rohad.

Eredménytelen lett a hírhedt Sámándob újjáépítésére kiírt tender, mert nem elég a kormány által erre adott támogatás – írja az Átlátszó.

Milánóban a pavilon felépítése 2,3 milliárd forintba került, a karcagi újjáépítés 2,6 milliárd forintba fájna. A város kétszer kérte a Belügyminisztériumot, hogy emelje meg a támogatás összegét, azonban nemet mondtak. A nyilvános adatok szerint 1,5 milliárd hiányzik a Sámándob újraépítéséhez.

Drágán készült, még drágábban éledne fel

2,6 milliárd forintból Karcag városközpontjában 120 házat lehetne venni, 700 négyzetméteres telekkel, 150 négyzetméteres alapterülettel, 4 szobával. Ennyiből támasztanák fel a Sámándobot, és alakítanák át konferenciaközponttá.

Ahogy írtuk, még nagyjából 1,5 milliárd hiányzik a teljes összegből, vagyis majdnem 70 háznyi. Iszonyatosan drága, ennél olcsóbban kijönne, ha egy teljesen újat építenének.

Már 2015-ös elkészítésekor is hatalmas felháborodást keltett, hogy mennyi pénzt öltek bele. Ideiglenes építménynek készült a milánói világkiállításra, 2017-ben pedig darabokban szállították haza. A tervek szerint a tartószerkezetet felhasználva épülhetne meg az Erzsébet-ligetben, azonban ehhez tereprendezésre, bővítésre lenne szükség.

2018-ban a kormány 1 milliárd 108 millió forintot biztosított a Sámándomb újjáépítéséhez. Tavaly novemberben a karcagi önkormányzat pályázatot írt ki, viszont a beérkező ajánlatok mind ennél magasabb összegért vállalták volna a kivitelezést.

120 karcagi ház árából épülhetne

4 cég pályázott, a legjobb ajánlatot az Euro Campus Kft. és a Mexicargó Kft. kettőse kínálta, nagyjából 2,6 milliárdért. Az Euro Campus tulajdonosa, egy másik cégen keresztül, egy olyan vállalkozó, aki NER berkekben is ismert. A Mészáros és Mészáros Kft.-vel már üzleteltek közösen, az erősen veszteséges szilvásváradi lovasközpontot köszönhetjük neki.

A dolgok mostani állása szerint a Sámándob még egy ideig nem épül újjá. Az épület tervezője, Sárkány Sándor feljelentést tett a pavilon ügyében hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanúja miatt. A hatóságok azonban nem nyomoznak.

A karcagi önkormányzat közel 300 milliót költött a projekt előkészítésére. Sárkány Sándor szerint a Sámándomb feltámasztását csak azért erőltetik, hogy még több pénz nyúlhassanak le.

A Fidesz az intézményesített lopás kormánya. Vajon mennyire lehet sáros egy ilyen projekt, ha még a Belügyminisztérium sem hajlandó több pénzt adni az újraépítéséhez?

Úgy látszik, jobb szeretnék, ha a Sámándomb elfelejtődne, még mielőtt valaki nyomozásba kezdene. Biztosan csúnya dolgok derülnének ki.

Fotó: Stefano Porta

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.

  • 2020.10.01

DK: Orbánék 2022-es bukása utána vissza kell állítani az önkormányzatok jogait

Tegnap volt a magyar önkormányzatiság fennállásának 30 éves jubileuma. Sajnos nincs mit ünnepelni.

  • 2020.10.01

Mind meghalunk, de miért ilyen hamar? Rövid életre számíthatnak a magyarok

Egy spanyol nyugdíjas 7 évvel tovább élhet, mint egy borsodi, és Észak-Magyarországnál csak Bulgáriában alacsonyabb a várható élettartam az EU-ban. Szomorú helyzet, de tehetünk is ellene.