A Fidesz hazudozással próbálja elfedni, hogy balkáni szinten van a magyar egészségügy

A Fidesz hazudozással próbálja elfedni, hogy balkáni szinten van a magyar egészségügy

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára eldicsekedett vele, mennyivel növelte a vámpírkormány az egészségügy támogatását az elmúlt tíz évben. Sajnos megint kiderült, hogy csak megpróbálnak átverni minket.

Jövőre 2012 milliárd forint fordítanak egészségügyi célokra. A Fidesz-csicska Rétvári szerint e azt jelenti, hogy a Fidesz 76%-kal többet költ egészségügyre, mint a 2010-es hatalomra jutásukkor. Ez azért így nem igaz, sőt.

A Fidesz rosszul számolt. Vagy csak hazudik?

Ha visszamegyünk tíz évet, akkor kiderül, hogy az állam 1228 milliárd forintot költött az egészségügyre. Ez nem 915 milliárd, hanem csak 784. Rétvári vagy erősen kozmetikázott adatokkal akart villogni, vagy csak nem ismeri a matekot. Mindkettő elég gáz a Fideszre nézve.

Ha a GDP, vagyis a bruttó hazai termék felől vizsgáljuk a dolgokat, akkor kiderül a kamu: 2010-ben a GDP 4,5%-át fordították erre a célra, míg a 21’-re tervezett 2012 milliárd forint a GDP 3,9%-át teszi ki.

Vagyis Orbánék nemhogy növelték, hanem csökkentették az egészségügyre szánt összegeket. Kár lenne tagadni, ezt a saját bőrünkön is érezzük.

A magyar egészségügyi dolgozók helyzete ugyanolyan kilátástalan, mint a rendszeré. Még kelet-európai viszonylatban is keveset keresnek, ráadásul mindezt iszonyatos túlórák mellett. A túlterhelt intézményekben a betegekre nem jut elég idő, ezért az ápoltak és az ápolók egymásra fújnak. Pedig egyedül a Fidesz okolható a viszonyokért.

Az elmúlt félévben rengeteget áldoztunk olyan egészségügyi beszerzésekre, amelyek papíron jól mutatnak. A koronavírus következtében 520 milliárd forintot költött a kormány eszközökre, felszerelésre, maszkokra. „Csak” 300 milliárdért szereztünk be a kínaiaktól 16 ezer lélegeztetőgépet, mindezt úgy, hogy még Orbán szerint csupán 8 ezerre lett volna szükség legrosszabb esetben.

A Szíjjártó-féle „portyázás” több milliárdos bukást hozott az adófizetőknek.

Az eszközök nagy része túlárazott volt és az uniós szabványoknak sem feleltek meg. Lett egy csomó drága pénzen vásárolt bóvlink, amik jelenleg is raktárban várják, hogy elrohadjanak, vagy áron alul továbbpasszolják őket. A felesleges bevásárlással csak a kínai gyártók meg persze a beszerzést intézi fideszes haveri cégek nyerészkedtek.

A Belgrád-Budapest vasútvonal beruházása kapcsán már kiderült, hogy a Fidesz évekre kínai adósrabszolgaságba hajszolta a magyarokat. A megállapodás részleteit titkosították. Még az is elképzelhető, hogy az eszközbeszerzés az egyezség része volt. Talán 10 év múlva sem derül ki az igazság.

A Fidesz hiába szépíti a számokat. Magyarországnál már csak Ciprus költ kevesebbet az egészségügyre, a GDP 2,2%-át. Ez itthon 4% körüli lesz jövőre, míg az EU-ban mindenhol 7%.

Tehát a magyar betegekre nem jut több pénz, sőt, még buktunk is az állampárt nagybevásárlásának köszönhetően.

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.

  • 2020.10.01

DK: Orbánék 2022-es bukása utána vissza kell állítani az önkormányzatok jogait

Tegnap volt a magyar önkormányzatiság fennállásának 30 éves jubileuma. Sajnos nincs mit ünnepelni.

  • 2020.10.01

Mind meghalunk, de miért ilyen hamar? Rövid életre számíthatnak a magyarok

Egy spanyol nyugdíjas 7 évvel tovább élhet, mint egy borsodi, és Észak-Magyarországnál csak Bulgáriában alacsonyabb a várható élettartam az EU-ban. Szomorú helyzet, de tehetünk is ellene.