A kormány nem segít a járvány miatt munka nélkül maradtakon

A kormány nem segít a járvány miatt munka nélkül maradtakon

A magyar társadalom 90%-a nincs felkészülve a válságra. Az emberek hónapról hónapra éltek, és most a járvány miatt sokan munkahely és bevétel nélkül maradtak. A kormány intézkedései pedig nem segítenek.

Karagich István, a Blochamp privátbanki tanácsadócég ügyvezetője az általuk készített, a koronavírus-járvány okozta válság munkaerő-piaci hatásait mutató elemzésről beszélt a Forbes magazinnak.

A magyarok 90%-ának nincs akkora tartaléka, hogy át tudja vészelni a járvány után várható hosszú válságot.

Csak a lakosság felső egytizede bírna ki legalább fél évet bevétel nélkül Már a második legtöbb megtakarítással rendelkező 10% sem tudna pár hónapnál tovább túlélni. Nagyságrendekkel kevesebb pénzük van, mint a felső tizednek, a társadalom 80%-a pedig még ennél is szegényebb.

A statisztikába beleszámolták a Mészáros Lőrinchez hasonló szupergazdagokat, így a felső 10%-ban is vannak olyanok, akik nem bírnák fél évig.

A kormány egyelőre nem beszélt jövedelempótló intézkedésekről. Az eddig bejelentett adókedvezmények és a hiteltörlesztés ideiglenes szüneteltetése nem segítik azokat, akik elvesztették állásukat és teljesen bevétel nélkül maradtak.

Az Orbán-kormány az Európai Unióban egyedüliként nem tervez segélyt adni azoknak, akik a járvány miatt vesztik el munkájukat.

Az összes többi környező országban jelentős támogatásban részesülnek a járvány miatt állásukat vesztők. Még a Magyarországnál rosszabb gazdasági helyzetben lévő Bulgáriában is. Románia és Szlovákia pedig Európa élvonalában van.

  • Csehország 80%
  • Szlovákia 80%
  • Románia 75%
  • Bulgária 60%
  • Németország 60%
  • Lengyelországban 40%
  • Magyarország 0%

Magyarországon ez az érték 0%, azaz a kormány semmit sem ad a bajba jutottaknak.

A Fidesz megint a látszatideológiájuk egyik hangzatos jelszavát az úgynevezett munkaalapú társadalmat emlegeti. Szerintük az a megoldás, ha mindenki visszakapja a munkáját. Ez jól hangzik, de mi lesz addig? A 3 hónapra kapható, a minimálbér szintjét sem meghaladó álláskeresési járadék semmire sem elég.

Ráadásul a válságkezelés ennél sokkal tovább fog tartani. Sok ágazatot, mint például a turizmus és a vendéglátás pedig hosszú távon sújt a járvány hatása. Így az ott dolgozók szakmájukban semmiképp sem jutnának álláshoz, akármennyire is szeretnék.

Ha Orbánék nem lépnek érdemben, és az út szélén hagyják a most hirtelen munka nélkül maradt tömegeket, akkor éhséglázadások várhatók. A kormány viszont annyira szűk látókörű, hogy még a saját hatalmi érdekeit sem látja.

A Fidesz és Orbán nem maradhat hatalmon egy olyan országban, ahol több millió éhező ember van.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.29

DK: A kormány azonnal duplázza meg a családi pótlékot

A koronavírus okozta válság idején, a folyamatos drágulás ellenére a jövedelem nélkül maradt kispénzű családokat nem segíti a Fidesz-kormány.

  • 2020.09.29

Ocsmány dolgot tett Czunyiné férje: ennél mocskosabb szöveget a legalja kocsmában sem hallani

Hogy veszi a bátorságot, hogy így beszéljen nőkről és kisebbségi csoportokról?

  • 2020.09.29

Fekete-Győr András: Orbán retteg, ezért akar engem bilincsben látni

A Fidesz retteg a Momentum erősödésétől, ezért támadják nevetséges és szánalmas vádakkal - jelentette ki Fekete-Győr András.