A túlzsúfolt pesti fogászati klinikára küldenék a vidéki betegeket is

A túlzsúfolt pesti fogászati klinikára küldenék a vidéki betegeket is

Hat megyében nincs fogászati ügyelet, a betegeknek azt tanácsolják, menjenek a budapesti Szentkirályi utcai fogászati klinikára. Csakhogy ott most is órákat kell várni, még arra is, hogy időpontot adjanak egy későbbi beavatkozásra. EzaLényeg riport.

Kétmillió magyar ember nem jut időben fogorvoshoz, mert már 6 megyében nincs egyáltalán tb-finanszírozott fogorvosi ügyelet. Csongrád-Csanád, Somogy, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Veszprém megyéből Budapestre küldenék azt, akinek ügyeleti időben fáj a foga.

"Ha valakinek nagyon sürgős, a legjobb, ha vonatra száll, és meg sem áll a fővárosi Szentkirályi utcai ügyeleti központig, ott mindig van ellátás." - mondta Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. 

Ezzel az egyik probléma, hogy lennének, akiknek 200 kilométert kellene utazniuk a fájós fogukkal, amikor amúgy is minden perc számít.

Ráadásul a Szentkirályi utcai Semmelweis Klinika már most is rendkívül túlzsúfolt.

Mivel egyre többen NEM tehetik meg, hogy magánorvoshoz menjenek. Ráadásul a magánorvosok sokszor nem is tartanak ügyeletet. Azt az ellátást, amiért valójában mindannyian fizetünk, amikor munkáltatónk befizeti a TB-t, vagy mi magunk becsengetjük azt az államkasszába.  

Így az utóbbi időben kígyózó sorok várják azt, aki az állami ellátást próbálja igénybe venni.

Szerkesztőségünk egyik munkatársa éppen tegnap járt a Szentkirályi utcai Szájsebészeti Klinikán. Ahol már reggel hatalmas sor volt, lehetetlen volt betartani a 2 méteres távolságot, ami ahhoz kellene, hogy legalább a koronavírust ne kapja el az, akinek a foga már amúgy is fáj.

A betegfelvételhez a sorban állás akár 1-másfél órát is igénybe vehet, de ez idő alatt legalább kitölthetjük-e azt az űrlapot, amin arról faggatnak hordozzuk-e a koronavírust. Lázmérés is történik, és feltesznek néhány kérdést arról, hogy az illető járt-e külföldön, vagy találkozott-e COVID 19-el fertőzött beteggel. Ha valaki mindenre nemmel válaszol, akkor már a nem gyanús kategóriába sorolódik. Ez mondjuk lényegesebb olcsóbb módszer, mintha tesztet végeznének mindenkin.

Pedig teszt van bőven, hiszen Orbánék jól bevásároltak túlárazott felszerelésekből, és azokat egy lezárt raktárban őrzik.

Aki nem adja fel, és végigállja a sort a betegfelvételhez, az átülhet az Ambulanciára, ahol újabb várakozás következik. Általánosságban, jelenleg 1,5-2 óra, de ennél több is lehet, ahogy a betegek elmondták. Ha kisebb a probléma, akkor az egymástól függönyökkel elválasztott fogorvosi székekben ellátják a bajt. Ha nagyobb, akkor irány a röntgen, ott újabb várakozás következik, majd vissza az ambulanciára.

Olyan is volt, aki a többórás várakozás után, csak egy időpontot kapott, szeptember végére, bölcsességfogak kioperálására. A folyosón ültek olyanok, akik aggodalmukat fejezték ki, hogy annyit kell várniuk, hogy ki megy az érzéstelenítő hatása. Aggodalmuk nem volt alaptalan.

Volt, aki sírva távozott, mert az érzéstelenítő bizony nem várt annyit, amennyit a magyar egészségügyi rendszerben kellene. 
Ebbe a már amúgy is túlzsúfolt intézménybe küldenék be azokat a vidéki betegeket, akik fájós fogukkal, esetleg sebbel a szájukban 150-200 km-t már amúgy is zötykölődtek a vonaton, buszon vagy autóban.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.24

Gulyás poénkodik, miközben rettentő sokan halnak meg korona miatt

Egy ismert járványszakértő szerint gyorsvonattal rohanunk a vesztünkbe, de Gulyás Gergely csicskaminiszter mindenkit megnyugtat: "a kormány és tanácsadói késsel-villával esznek, ha együtt vacsoráznak". Mi van?

  • 2020.10.24

Orbán minden bűnét az orvosokra kenné

Hibát hibára halmoznak, amit most Orbán kétségbeesetten próbál lerázni magáról. Mindhiába, a magyarok tisztán látják, mit művel Orbán és kormánya.

  • 2020.10.23

Élőben jelentkezünk az október 23-i megmozdulásokról

Több helyszínről is élőben jelentkezünk Facebook-oldalunkon. Itt is követhető.