Az Orbán-kormány nem törődik a bántalmazott nőkkel, gyerekekkel

Az Orbán-kormány nem törődik a bántalmazott nőkkel, gyerekekkel

A KDNP hétfőn beadott egy javaslatot, melyet 115 "bátor ember" meg is szavazott, így hivatalossá tették, hogy nem törődnek a családon belüli erőszak áldozataival, a bántalmazott nőkkel sem.

A KDNP 3 képviselője: Nacsa Lőrinc, Juhász Hajnalka, Vejkey Imre írta alá azt a nyilatkozatot, ami elutasítja az Isztambuli Egyezményt
A Parlamentben 115 igen, 35 nem és 3 tartózkodás mellett el is fogadták a beadványt. Ezzel pedig hivatalossá vált, hogy Orbánék nem törődik a bántalmazott nőkkel. Igen-nel szavazott Czunyiné Bertalan Judit pedagógus és családjogi szakember is, akinek feladata éppen a gyerekek, családok védelme lenne.

Az ellenzéki képviselők közösen tiltakoznak a fideszcsicskák döntése ellen

A szavazás alatt az ellenzék női képviselői feliratokat mutattak fel, Latorczai János azonnal büntetést ígért a számukra, mivel a felmutatott táblákat nem jelentették be előre. Szél Bernadett, független képviselő például egy Orbán Viktortól származó idézetet tartott fel a szavazás előtt: nőügyekkel nem foglalkozom. 

Dobrev Klára (DK) szerint "a járvány miatt a világon mindenhol tombol a családon belüli erőszak. Ez alól Magyarország sem kivétel. A kormánypártoknak azonban még ilyenkor is fontosabbak a politikai játszmák. Most épp az, hogy a veszélyhelyzet alatt megakadályozzák az Isztambuli Egyezmény ajánlásainak törvénybe iktatását". Dobrev Klára az Európai Parlamentben fog küzdeni az Isztambuli egyezmény beiktatásáért.

Szél Bernadett független képviselő is megszólalt az ügyben. Szerinte több, mint árulás az, hogy a járványhelyzet kellős közepén, amikor ráadásul minden mértékadó statisztika szerint nő a családon belüli erőszak, a KDNP benyújt egy ilyen javaslatot.

SZÉGYEN - A KDNP a bántalmazott nők védelmének ügyéből is migránskérdést csinált

A KDNP képviselői azzal érvelnek, hogy bár egyet értenek az egyezmény céljával, de vannak pontok amivel nem tudnak azonosulni például a "társadalmi nem" kérdésével. A kisebbik kormánypárt nyilatkozata szerint házasságot csak férfi és nő köthet Magyarországon, és a családot csak az ő házasságuk, illetve a gyermek-szülő viszony jelentheti. 

A másik vitatott pont az Egyezmény 60-61, cikkelye, ami garantálják a nemi erőszak, csonkítás, bántalmazás elől hazájukból elmenekülő nők és a szexuális irányultságuk miatt üldözött homoszexuálisok, leszbikusok befogadását is. Ezt a KDNP nem fogadja el.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc szerint a családon belüli és elsősorban a nők elleni erőszak minden formájának felszámolását célzó Isztambuli Egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával, valamint a dokumentum elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját és ezzel együtt a romboló genderszemlélet bevezetését, valamint a rá akarja erőltetni az országokra menedékjog nemi alapon történő biztosítását. Szerinte a magyar jogrendszer magában biztosítja a megfelelő védelmet és jogi garanciákat. 
A szintén KDNP-s Juhász Hajnalka is megszólalt az ügyben, szerinte ezzel a nyilatkozattal határozott igent mondanak a nők védelmére és határozott nemet a genderideológiára, és az illegális migrációra.
 

De mi is az az Isztambuli Egyezmény?

Az Isztambuli Egyezmény az Európa Tanács válasza a nők elleni erőszakra. Az Európa Tanács által elfogadott Isztambuli Egyezmény előírja a résztvevő államoknak, hogy bőrszín, vallás, nemzeti kisebbség és sok egyéb más szempont mellett a társadalmi nemre hivatkozva sem utasíthatják el az áldozatok védelmét. 

Az egyezmény 2011. május 11-én jött létre. Az Orbán-kormány 2014-ben maga is aláírta a dokumentumot, de a parlament máig nem ratifikálta azt, tegnap pedig le is söpörték az asztalról. Az Isztambuli Egyezményt 47-ből 34 állam ratifikálta, Lengyelország és Románia is. Az oroszok és az azeriek alá sem írták.

Varga Judit (Fidesz) a parlamenti igazságügyi bizottsági meghallgatásán kijelentette: ez az Isztambuli Egyezmény egy politikai hisztéria.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.29

Már 80 ezren aláírták a "STOP Balaton-törvény!" petíciót

Hatalmas ellenállás alakult. Már csaknem 80 ezren állnak ki a Balaton és természeti kincseinek megóvása érdekében.

  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.