Az orvos szerint: ha betör a járvány, nem lesz szájmaszk

Az orvos szerint: ha betör a járvány, nem lesz szájmaszk

A háziorvos szerint csak a részecskeszűrős maszk ér valamit a védekezésben, a mentőorvos szerint viszont úgysem lehet majd hozzájutni, fel kell készülni a kijárási tilalomra.

Ahogy arról már korábban írtunk, nem lehet szájmaszkot kapni Magyarországon. Munkatársaink budapesti és vidéki gyógyszertárakban, valamint webáruházaknál is érdeklődtek, mindenhol ugyanazt a választ kapták: hiánycikk.

Az EzaLényeg.hu most orvosokat kérdezett a szájmaszkkal kapcsolatban

Egy korábban budapesti háziorvosként praktizáló, nyugalmazott belgyógyász szerint a szájmaszkkal kapcsolatban több félreértés is él az emberekben.

Nem mindegy, hogy ki és milyen maszkot hord

Az orvos szerint csakis az úgynevezett sebészmaszk alkalmas a fertőzések elleni védekezésre. Ez az úgynevezett N95-ös maszk, ami részecskeszűrős anyagból készült, vagyis a levegőből a nem gáznemű anyagok legalább 95 százalékát képes kiszűrni. A doktor egyébként számos kollégáját megerősítve szintén azt mondja: aki egészséges, annak felesleges maszkot viselnie, aki pedig beteg, annak inkább karanténba kellene vonulnia.

Mindazonáltal zsúfolt helyeken óvintézkedésnek elmegy a maszk, de a járvány nem ettől fog megállni - mondta az orvos lapunknak.

Egész Európában nincs elég maszk

A korábban az Országos Mentőszolgálatnál magas pozíciót betöltő másik forrásunk szerint a járvány idején hasznos lehet a maszk viselése. Azonban esélyünk sem lesz megvásárolni ezeket, mert sem Magyarországon, sem Olaszországban, sem az Európai Unió más tagállamaiban nincsenek felkészülve a koronavírus-járványra. Egyszerűen nincs elég maszk. A mentőorvos azt mondja, a járvány ellen az egyetlen igazán hatékony eszköz a tartós kijárási tilalom lenne. A vírus lappangási ideje ugyanis olyan hosszú, hogy mire a tünetek jelentkeznek valakinél, már valószínűleg több embert is megfertőzött.

A mentőszolgálat korábbi munkatársa azt tanácsolja az embereknek, ne essenek pánikba, inkább készüljenek fel arra az eshetőségre, hogy több hétig nem hagyhatják majd el az otthonukat.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.15

Ellenzék: A kormány nem tett semmit a digitális oktatásért

Azonnali cselekvésre szólították fel az ellenzéki pártok és politikusok a Fidesz-kormányt a digitális oktatás kapcsán.

  • 2020.08.14

Bemutatták a közös jelöltet Tiszaújvárosban

Jakab Péter történelminek nevezte, hogy közös programot alkotnak, és a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet a demokratikus erők.

  • 2020.08.14

DK: Orbánék ismét magukra hagyták a magyarokat

Történelmi pofon hazánknak az az óriási gazdasági visszaesés, ami sújtja hazánkat. Orbánék képtelenek voltak kezelni a kialakult helyzetet.