DK: a kormány kezdje meg a tömeges tesztelést!

DK: a kormány kezdje meg a tömeges tesztelést!

A magyar kormány vagy nem akarja tudni, vagy nem akarja elmondani a fertőzöttek valós számát - mondta el Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségügyi szakpolitikusa. A párt tömeges tesztelést követel.

A DK egészségügyi szakpolitikusa pénteki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hivatalos adatok szerint jelenleg 85 igazolt koronavírus-fertőzött van az országban, hárman elhunytak, 116-an karanténban vannak, az illetékesek azonban mindössze 3007 darab tesztet végeztek el. Komáromi Zoltán hangsúlyozta, jelen pillanatban nincs másik olyan ország, ahol ilyen egyenletes és fokozatos ütemben növekedne az igazolt fertőzöttek száma. A magyar növekedési görbe nem hasonlít egyetlen más ország fertőzési görbéjére sem, jóllehet, más országok annyi tesztet végeznek ebben a szakaszban naponta, amennyit a magyar kormány eddig összesen elvégezett - tette hozzá.

A politikus azt feltételezi, hogy a magyar kormány vagy nem akarja tudni, vagy nem akarja elmondani a fertőzöttek valós számát.

Kijelentette, hogy ha ez így van, akkor az a járvány elleni védekezést veszélyezteti, mert nem lehet tudni, hogy hányan betegedtek meg, hogy az egyes térségekben hány fertőzött van, ahogy azt sem, hogy mikor közeledünk a járvány végéhez.

Aki ebben a helyzetben a homokba dugja a fejét az emberéleteket sodor veszélybe - fogalmazott.

Komáromi Zoltán azt is kérte, hogy teszteljék a tüdőgyulladásban, vagy hasonló tünetekben már elhunytakat is. A hozzátartozóknak tudniuk kell, ha szerettük koronavírusban halt meg, mert ők kontaktszemélyeknek számítanak, fertőzöttek lehetnek vagy maguk is fertőzhetnek - fogalmazott.

Rákérdeztek nála arra, hogy Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodavezetője pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a szervezet álláspontja szerint jelenleg nincs értelme Magyarország teljes lakosságát szűrni, a teszteket csak a gyanús esetekben érdemes elvégezni, vagyis azoknál, akik tüneteket mutatnak vagy találkoztak koronavírusos fertőzöttel. Azt felelte, hogy több százezer, vagy több millió embert szűrni valóban értelmetlen lenne, de az egyszerűen vállalhatatlan, hogy három hét alatt háromezer szűrést hajtottak végre.

Azoknál az embereknél azonban mindenképpen el kell elvégezni a tesztet, akik kapcsolatba kerülhettek fertőzöttekkel és maguk is megfertőződhettek, vagy olyan betegségük, például tüdőgyulladásuk van, amiről máshogy nem lehet eldönteni, hogy azt pontosan mi okozta - közölte Komáromi Zoltán.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.