Erősödik a civil ellenállás Orbán gyűlöletpolitikájával szemben

Erősödik a civil ellenállás Orbán gyűlöletpolitikájával szemben

Petícióval tiltakoznak és több tüntetést tartanak az ellen, hogy Orbán döntse el, ki kaphat és ki nem kaphat kártérítést Gyöngyöspatán.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Orbán és csicskásai a legaljasabb módon kezdtek rasszista uszításba a cigányság ellen. Ma már persze egyre kevesebben lepődnek meg Orbánék szélsőséges, rasszista beszédmódján, a gyöngyöspatai ügyben intézett megszólalásaikon mégis rengetegen háborodtak fel. Egyértelműen átléptek egy határt. 

Pártok, közszereplők és civilek sora szólalt már fel az ügyben, és ítélte el Orbán rasszizmusát.

Ez az ellenállás pedig nem hogy csökken, de folyamatosan nő. 

Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője például aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy így állhasson ki minél több ember a Fidesz által kikezdett bírósági függetlenségért. De a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítélete mellett is kiáll, amely 80 millió forint kártérítésre kötelezi a gyöngyöspatai önkormányzatot, amiért szegregáltan oktatták a roma gyerekeket.

A petíció aláírói a leghatározottabban tiltakoznak az ellen, hogy a felcsúti miniszterelnök befolyásolja és nyomás alá helyezze a független magyar bíróságot. 

Setét petíciójában az is szerepel: a végső döntést a Kúria majd csak tavasszal mondja ki, azonban a miniszterelnök és párttársai már értékelték a II. fokú, jogerős döntést, ezzel súlyosan megsértették a bírói függetlenséget és a bíróságok autonómiáját, ami az aláírók szerint elfogadhatatlan.

Mindemellett a sérelmet szenvedett kisgyermekekkel, családjaikkal és az őket védő, aljas támadást kapó ügyvédeikkel is szolidaritását fejezi ki.

A petíciót elindulása óta egyébként már több közéleti szereplő is aláírta. Többek közt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Arató Gergely egykori oktatási államtitkár, Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke, Magyar Bálint egykori oktatási miniszter és Vágó István, a DK politikusa. 

Nem érik be a petícióval.

Az aláírásgyűjtés mellett Setét Jenő közreműködésével demonstrációt is szerveznek. A tiltakozáson is az ellen fognak kiállni, hogy Orbán Viktor vagy más fideszesek jogsértő módon beavatkozzanak a gyöngyöspatai kártérítési ügybe.

Nem hagyják, hogy rasszista megszólalásokkal megsértsék a bíróságok függetlenségét.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.04.01

Szabó Tímea: Orbán célja diktatúrájának teljes kiépítése

Orbán – nem először 2010-es kormányzása óta – hazudott a választópolgároknak, az ellenzéknek; hazudott Magyarországnak - írja közleményében Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

  • 2020.04.01

Kizárnák: saját elvbarátai is kiakadtak Orbánra

Európában, de még az USA-ban is sokan kiakadtak Orbánék legújabb törvényén. Sőt, már a Néppárt több tagpártja is határozottan elutasította azt. 

  • 2020.04.01

Idén nem az Adrián nyaral a stróman: 6 milliárdért eladó Mészáros Lőrinc jachtja

Úgy látszik a koronavírus-járvány miatt idén Orbán Viktor legjobban fizetett strómanja sem jachtozik. Eladóvá vált az a 17 millió eurós jacht, amin többször is látták pihenni a Nemzet Gázszerelőjét.