Felhívtuk a koronavírus-vonalat, adatokat kértünk: abszurd választ kaptunk

Felhívtuk a koronavírus-vonalat, adatokat kértünk: abszurd választ kaptunk

Kíváncsiak voltunk a Veszprém megyei és a pápai aktív fertőzöttek adatainak változására.

Magánszemélyként válaszolnának, a sajtónak viszont semmit nem árulnak el telefonban a koronavirus.gov.hu oldalon feltüntetett telefonszámon. Első körben legalábbis ezt mondták, amikor az EzaLényeg nevében hívtuk őket, de egy kollégám magánszemélyként is érdeklődött: neki sem tudtak segíteni.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az utóbbi időben hány megbetegedéssel nőtt vagy csökkent az esetszám Veszprém megyében (és ha az adat nyilvános), azon belül is Pápán. A pápai fideszes polgármester, Áldozó Tamás naprakész információkat közöl a lakossággal, a helyi kormányközeli sajtó az általa elmondottakat grafikonokon is szemlélteti.

A fentiekből adódóan az adat mindenki számára elérhető, és ha a fideszes polgármester tudhatja és közvetítheti, a hivatalos csatornák is. Úgy tűnik, hogy a csicskakormány szemléletében nem így van.

Az első hívásunkat sajtósként kezdeményeztük, és az alábbi párbeszéd zajlott le a kezelő és a hívó között:

EzaLényeg: Üdvözlöm, az ezalenyeg.hu portáltól telefonálok, szeretnék érdeklődni arról, hogy a Veszprém megyei fertőzöttek száma miként alakult az elmúlt hét napban?

Koronavírus-vonal: sajnos nem válaszolhatok a sajtónak, e-mailben küldjön megkeresést!

- Rendben, akkor magyar állampolgárként szeretném tudni a feltett kérdésre a választ.

- Most már tudom, hogy a sajtótól van, ezért nem mondhatom el.

- Akkor egy ismerősöm megkérem, hogy hívja fel Önöket egy másik telefonszámról, mert ez egy nyilvános adat.

- Értem, de ezt nem használhatja fel.

- Nem is akarom leírni azt, hogy ezt a NYILVÁNOS adatot Ön mondta el, csak maga az adat érdekel.

- Sajtóügyben e-mailben keressen minket!

Kollégánk elbúcsúzott az operátortól, majd egy másik munkatársunk magánszemélyként érdeklődött a vonalon.
Neki Veszprém megyéről annyit tudott mondani a kezelő, hogy valaha 154-en voltak koronavírusosak Veszprém megyében. Még az aktív fertőzöttek számát sem látta az a személy, aki azért ül a vonal másik oldalán, hogy tájékoztassa a lakosokat. Az előző napi adatokat, illetve a korábbi emelkedést sem tudta kiszámolni, pedig a segítőkészségét éreztük, de ő maga is információk hiányában volt.
Miért van az, hogy a pápai fideszes polgármester a város megmentőjeként tetszelegve hirtelen előhúzza zsebéből a pontos adatokat, de sem a sajtónak, sem a magánszemélyeknek nem mondhatják el azokat? Miért csak azt láthatjuk, hogy egy adott megyében hányan voltak "valaha" fertőzöttek, miért nem közlik az aktív fertőzöttségi grafikonokat vagy a betegek számának növekedését/csökkenését?

A tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy csak akkor és annak mondanak területi adatokat, amikor és akinek jónak látják. Ha érdekében áll egy polgármesternek politikai tőkét kovácsolni abból, hogy mindenki őt figyeli a számok ismertetésekor, azonnal stúdióbeszélgetéseket szerveznek vele.

A Fidesz-csicska megjelenik a legfrissebb információkkal, de amikor egy másik településen kíváncsi a sajtó vagy bárki más, nem tud tájékoztatást adni a propagandaoldallá fajult koronavirus.gov.hu, sem a hozzá tartozó információs vonal.

A védekezést eszközként használják a saját népszerűségük növelésére, és ez már régen baj.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.

  • 2020.10.01

DK: Orbánék 2022-es bukása utána vissza kell állítani az önkormányzatok jogait

Tegnap volt a magyar önkormányzatiság fennállásának 30 éves jubileuma. Sajnos nincs mit ünnepelni.

  • 2020.10.01

Mind meghalunk, de miért ilyen hamar? Rövid életre számíthatnak a magyarok

Egy spanyol nyugdíjas 7 évvel tovább élhet, mint egy borsodi, és Észak-Magyarországnál csak Bulgáriában alacsonyabb a várható élettartam az EU-ban. Szomorú helyzet, de tehetünk is ellene.