Így érzi magát most egy érettségiző - INTERJÚ

Így érzi magát most egy érettségiző - INTERJÚ

Az iskola mindent megtett, de a feszültség miatt nagyon nehéz volt felkészülni, a kijárási korlátozás pedig komolyan vehetetlen a továbbiakban - egy budapesti gimnazistát kérdeztünk, mi jár a fejében pár nappal a rendhagyó érettségi előtt. 


Ahogy azt korábban megírtuk, a kormány annak ellenére határozott az idei érettségi vizsgák megtartásáról, hogy a vírus tetőzését a közel 80.000 fiatalt megmozgató eseményt megelőző napra várják. Így nemcsak az otthonunkat kötelező jelleggel elhagyó fiatalokat teszik ki veszélynek (akikről tudjuk, hogy nyugodtan összefertőzhetik egymást - Gulyás Gergely szerint), de azok családtagjait is.

 

Ezzel kapcsolatban kérdeztünk meg egy budapesti gimnazistát, aki megosztotta velünk gondolatait ezzel a nehezen felfogható, sokakat veszélybe sodró kormányzati lépéssel kapcsolatban.

 

Milyen érzésekkel vágsz bele az érettségibe, tudva, hogy a vírus tetőzésekor kell átkelned a városon miatta?

A családom autóval fog szállítani az érettségi helyszíneire, ezért ezen nem aggódom, ha tömegközlekedéssel kéne bejutnom, nem szívesen tenném, de akkor sem lenne más választási lehetőségem.

Gondoltál-e arra, hogy a vírus miatt ne érettségizz most le, vagy halaszd szeptemberre?

Nem, hiszen az egyetemre való bekerülésem az érettségim pontszámán múlik.

Mennyire volt hatékony az érettségire való felkészítés az iskola részéről, az online oktatás keretein belül? 

Abszolút hatékony volt, sok Zoom-os órát tartottak és sok feladatot kaptunk. A tankönyvek online elérhetővé tétele sokat segített a felkészülésben.

Elegendőnek érzed-e azokat az információkat, amiket kaptál az iskola részéről az érettségi lebonyolításával kapcsolatban, vagy maradtak kérdéseid?

A legtöbb szempontból igen, viszont az emelt szintű érettségi kezdési időpontjáról eltérő tájékoztatást kaptunk, ez még kérdéses számomra.

Elegendőnek tartod-e azokat a lépéseket, melyeket az iskolád tesz az érettségi biztonságos lebonyolítása érdekében? Mik ezek? Milyen szigorítások mellett kell majd életed egyik legmeghatározóbb vizsgáját tenned?

Amennyire lehet szerintem biztonság lesz, maszkban és gumikesztyűben kell mennünk, vizsga közben ezeket levehetjük. Egy teremben maximum 10 ember lesz, az ablakok folyton nyitva lesznek és szünetben sem szabad mozogni, csak a helyünkön maradva várhatjuk a soron következő vizsgarész kezdését. Emellett az érettségiző osztályok érkezési ideje is be van osztva.

Biztonságban fogod magad érezni az érettségi alatt? 

Szerintem, ha a kormány úgy gondolja, hogy összegyűlhet ennyi ember vírus idején megírni az érettségit, akkor számomra a továbbiakban komolyan vehetetlen a kijárási korlátozás. Ebből kifolyólag nem fogok aggódni a biztonságom miatt.

Szerinted egy ilyen, fokozottan feszült válsághelyzet közepén is ugyanazt a teljesítményt tudod leadni, mintha egy átlagos nap írnád a vizsgát?

Egyértelműen nem, az utóbbi hetek ugyan rengeteg tanulással teltek, de a légkör és az egyébként uralkodó közhangulat feszültsége és az érettségi körül lengő kérdések miatt sokkal nehezebb volt felkészülni. Az nyugtat csak, hogy minden sorstársamnak ezt kellett kiállnia.

Ha te dönthettél volna az érettségi lebonyolításáról, hogyan zajlana a vizsga? 

Én a vírus alakulásának függvényében tartanám meg az érettségit, viszont csak a szóbeli részét. Szerintem sokkal jobban el lehetne tolni az időpontokat és a személyes érintkezések számát is sokkal jobban le lehetne csökkenteni.

***

Az érettségi vizsgák idén május 4-én kezdődnek, csak az írásbeli részeik lesznek megtartva és korlátozások mellett lehet csak rajtuk részt venni. A vírus tetőzését május 3-ára várják a szakértők.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.05.28

Szabó Szabolcs rámutatott: Orbánék nagyon trükkösen szüntetik meg a válsághelyzetet

Csepel-Soroksár független országgyűlési képviselője szemléletesen mutatta be Orbán trükközését.

  • 2020.05.28

DK: a kormány adja vissza az önkormányzatoktól elvett forrásokat!

A Demokratikus Koalíció arra szólítja fel a kormányt, hogy adja vissza az önkormányzatoknak a koronavírus-járvány során tőlük elvett forrásokat.

  • 2020.05.28

Hiába kapott brutális milliárdokat, mégis 800 alkalmazottat küld el Mészáros szállodalánca

Úgy tűnik, nem túl hálás nekünk adófizetőknek Mészáros Lőrinc, amiért 17 milliárdos támogatást kapott a szállodalánca, ugyanis 800 alkalmazottat rúgnak ki.