Hová tűnt Kim Dzsongun?

Hová tűnt Kim Dzsongun?

Az elmúlt napokban mindenféle információ megjelent a sajtóban az észak-koreai diktátorról, Kim Dzsongunról. Egyesek tudni vélték, hogy meghalt. Összegyűjtöttük mit lehet tudni a teljhatalmú uralkodóról.

Kim Dzsongun állítólagos betegségéről, haláláról, azután reppentek föl a hírek, hogy nem jelent meg április 15-én az államalapító nagyapja, Kim Ir Szen születésnapja alkalmából megtartott megemlékezésen, holott Észak-Koreában ez a legnagyobb ünnep. 

Kim Dzsongun üzent

A hétvégén már olyan hírek láttak napvilágot, hogy Észak-Korea vezetője súlyos állapotban van, agyhalott, vagy akár már meg is halt. A phenjani állami hírügynökség törte meg végül a csendet. Eszerint Kim Dzsongun üzenetet küldött egy partvidéki turistaövezet fejlesztési munkálatain dolgozó tisztviselőknek és munkásoknak. Azt azonban nem lehet megállapítani, hogy a hogy a köszönetnyilvánítás valóban Kim Dzsonguntól származott.

Mun Csung, a dél-koreai államfő külpolitikai tanácsadója az amerikai sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy az észak-koreai vezető jól van, és április 13. óta Vonszanban tartózkodik. Ezt arra alapozza, hogy nem észleltek mozgolódást az észak-koreai hadseregnél, márpedig Kim halála a hadsereg átszerveződését eredményezné - véli az államfő a CNN-nek adott interjúban.

Pletykák: kutya baja, vagy vegetatív állapotban van, esetleg nem is él már

Az biztos, hogy Kína egészségügyi szakértőket és kormányzati tisztségviselőket küldött Phenjanba múlt héten, az azonban kérdéses, hogy Kim Dzsongun orvosi stábjának, vagy az új típusú koronavírus legyőzésében adnak segítséget.

Egy washingtoni székhelyű, koreai ügyekkel foglalkozó szakportálon azt közölték, hogy műholdas felvételeken észlelték Kim Dzsongun különleges vasúti szerelvényét az ország keleti részén, Vonszan üdülővárosban. A lap szerint ide azért szállíthatták, mert lábadozik valamilyen betegségből. Sokak szerint valamilyen szív-, és érrendszeri betegség miatt szorult kórházi kezelésre, egyesek szerint operációra is szükség volt. Olyan pletykák is szárnyra kaptak, hogy a Kimet műtő kínai orvos keze annyira remegett az idegességtől, hogy orvosi műhiba miatt a diktátor súlyos állapotba került. 

Akinek a halálhírét keltik, sokáig fog élni

Szárnyra kapott olyan hír is, hogy talán már nincs is életben, miután egy kínai orvoscsoport több tagja is arról beszélt egy japán magazinnak, hogy a diktátor belehalt rosszul elvégzett szívműtétje következményeibe. Egy hongkongi televízió alelnöke is azt mondta: nagyon megbízható forrásból tudja, Kim Dzsong Un nem él.

Nem ez az első alkalom, hogy hetekre eltűnik a nyilvánosság elől. 2014 végén öt hétre veszett nyoma. A szív és érrendszeri betegség régóta jelen van a Kim dinasztiában. A jelenlegi vezető apja, Kim Dzsong Il 2008-ban szélütést kapott, és kínai, illetve francia orvosok is részt vettek kezelésében. Kim Dzsong Il 2011-ben szívinfarktusban vesztette életét. Ráadásul Kim Dzsongun erős dohányos, és túlsúllyal is küzd.

Ki lehet Kim Dzsongun utódja?

Utódját mindenképpen a Kim-dinasztia fogja adni, hiszen ezt a kommunista ország alkotmánya törvénybe foglalja. A dinasztia tagjai 70 éve uralkodnak, és szinte istenként tisztelik őket, mondjuk nincs is más lehetőségük. Kim Dzsongun 2011-ben, apja halála után lett Észak-Korea teljhatalmú vezére. Lehetséges utódjaként felmerült húga, Kim Jodzsong neve. De egyes szakértők kizártnak tartják, hogy a szigorúan patriarchális rendszerben egy nő ilyen pozícióba kerülhetne, akkor is, ha a Kim dinasztia tagja és fiatal kora óta szerepet vállal az ország politikai életében. Kim Jodzsong a harmincas évei elején járhat, bár születési dátuma nem ismert. Ő volt Kim Dzsong Il legfiatalabb gyermeke. 

Sokak szerint Kim Jodzsong még bátyjánál is véreskezűbb uralkodó lenne. Ő az észak-koreai propaganda első számú embere, és ő vigyáz arra is, hogy bátyja a lehető legjobb oldalát mutassa a világnak. 

Kim Jodzsong és Kim Dzsongun között egyszer már megromlott a viszony 2019-ben mikor zátonyra futottak a nukleáris leszerelésről folytatott megbeszélések Phenjan és Washington között. 2020 elején azonban ismét a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága Politikai Bizottságának tagjává tette a húgát. Kim Dzsongunnak van egy idősebb bátyja is, de őt korábban is túl puhánynak tartották az uralkodáshoz. Legidősebb fivérét pedig még 2017-ben gyilkolták meg Malajziában, miután összeveszett Kim Dzsong Il, akkori vezetővel.

Kim Dzsongun állítólag van két gyermeke is, de ők még túl fiatalok ahhoz, hogy uralkodók legyenek. Anna Fifield a Washington Post Észak-Korea-szakértője szerint jelenleg nem igazán van más opció, mint Kim Jodzsong.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.10

Karácsony: a második hullám elleni felkészülésben a kormánynak kötelessége együttműködni

A főpolgármester levelet küld Káslernek és Müller Cecíliának, melyben együttműködésre szólítja fel őket.

  • 2020.08.10

Példakép: Orbán diktátor haverja épp brutális választási csalást követ el

Eddig is "Európa utolsó diktátoraként" emlegették Orbán haverját, de Lukasenka most szintet lépett a fehérorosz választásokon. 

  • 2020.08.10

Orbán apja havi 20 milliót keres! És ez csak az, amit bevall!

Magyarország jobban teljesít: valaha volt legnagyobb árbevételét érte el tavaly Orbán Viktor apjának, Orbán Győzőnek a cége.