Kutatás: csak a fideszesek értenek egyet Kovács Zoltánnal Gyöngyöspata-ügyben

Kutatás: csak a fideszesek értenek egyet Kovács Zoltánnal Gyöngyöspata-ügyben

Az EzaLényeg.hu megbízásából készült kutatásból kiderül: a megkérdezettek kétharmada nem ért egyet Kovács Zoltánnak a gyöngyöspatai kártérítési ügyben tett nyilatkozataival, többségük sokkal inkább Željko Jovanović álláspontján van.

Az EzaLényeg kutatást készíttetett, hogy kiderüljön, kinek adnak igazat a magyar emberek Gyöngyöspata-ügyben. A Fidesznek vagy a nemzetközi hírű jogvédőnek.

Kutatásunk a következő főbb megállapításokra jutott: 

  • A válaszadók többsége, a baloldali ellenzék (63%), a fővárosiak és a felsőfokú végzettségűek (58%) elsöprő többsége egyetért Željko Jovanović nyilatkozatával. A kormánypárti szimpatizánsok háromnegyede (74%) egyáltalán nem ért egyet. A 18-39 éves korosztály, a községben élők és az alapfokú végzettségűek kevésbé, de esetükben is legalább a válaszadók fele egyetért.
  • Az összes válaszadók kétharmada nem ért egyet Kovács Zoltán álláspontjával, a kormánypárti szimpatizánsok negyede szintén nem. A Jobbik szimpatizánsai megosztottak: 52%-uk ért egyet. A DK és a Momentum szimpatizánsai kiemelten nem értenek egyet Kovács nyilatkozatával. A nyilatkozat kiemelten népszerű a 18-39 éves korosztályban, de a 60 évnél idősebbek és a fővárosiak átlag alatt értenek egyet.
  • Leegyszerűsítve tehát elmondható, hogy a baloldali és a liberális politikai preferenciával rendelkezők inkább Željko Jovanović, a kormánypártiak Kovács Zoltán pártján állnak, a jobbikosok pedig fele-fele arányban megosztottak a kérdésben.
 

A magyar és nemzetközi közéleti nyilvánosságban nagy vihart kavart a gyöngyöspatai romák kártérítési ügye, pontosabban az azzal kapcsolatos politikai nyilatkozatok. Maga Orbán Viktor is sarkos véleményt fogalmazott meg a kérdésben, amivel sokak szerint megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét. Hiszen nem másról volt itt szó, minthogy a magyar bíróság által hozott ítélettel kapcsolatban a miniszterelnök elítélően nyilatkozott. Ezután több fideszes politikus is felhatalmazva érezte magát arra, hogy a bíróságok munkájával kapcsolatban negatív véleményének adjon hangot.

A vita természetesen elmérgesedett, a romaellenes felhangoktól és a rasszizmus árnyaitól sem volt mentes. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy fogalmazott: "a bíróság által hozott határozat sok magyar igazságérzetét sérti. Nem vette figyelembe azt a kérdést sem, hogy az ügyben részt vevő diákok teljesítették-e kötelezettségeiket". Zeljko Jovanovic európai szinten ismert roma jogvédő válaszul azt írt Kovácsnak: "Eddig Orbán és uralkodó pártja a Fidesz elégedett volt azzal, hogy külső ellenségeket gyártottak, annak érdekében, hogy biztosan a kezükben maradjon a hatalom. Most azonban már az ország saját polgárai közül gyártanak ellenségeket - és a romaellenes rasszizmus felkavarása talán a legegyszerűbb módszer, amelyet választhatnak".

A kutatás online kérdőíves (CAWI) módszerrel készült, az adatfelvétel ideje: 2020. március 7-e és 10-e között. Nemre, korra, településtípusra és iskolai végzettségre nézve reprezentálja a 18 év feletti magyar népességet. Mintanagyság: 1000 fő.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.