Lenyúlják Göd önkormányzatától a Samsungtól befolyó adókat

Lenyúlják Göd önkormányzatától a Samsungtól befolyó adókat

Egy pénteki kormányrendelet értelmében a gödi Samsung-gyár különleges gazdasági övezetnek minősül. A dél-koreai óriáscég által fizetett adókat így az ellenzéki város helyett a fideszes többségű megyei közgyűlés kapja.

A kormány ismét a koronavírust használta ürügyként, hogy az ellenzéki önkormányzatokat büntesse és saját hatalmát növelje. Pénteken kiadtak két kormányrendeletet, amikkel einstandolhatják az ellenzéki önkormányzatok területén található nagy potenciájú cégek iparűzési adóit.

Az új csodafegyver neve különleges gazdasági övezet.

A különleges gazdasági övezetté minősített területekre más szabályok vonatkoznak:

  • Az érintett közterületek tulajdonjogát a megyei önkormányzat szerzi meg.
  • Az ilyen minősítésű cégektől befolyó adókat a megyei közgyűléshez csatornázzák át.
  • A helyi önkormányzatnak az átminősítés után nincs beleszólása, hogy mi történik a területen.

A kormánynak természetesen megvan a szokásos kamu magyarázata. A munkahelyek megvédéséről, új munkahelyek teremtéséről beszélnek. De miért kell ehhez átminősíteni egy beruházást?

Az őszi önkormányzati választásokon a Fidesz sok települést elbukott, így most az egyelőre az ő kezükben maradt megyei közgyűlések kezébe játszanák át a nagy cégektől bejövő adókat.

A kormányrendelet első áldozata természetesen egy ellenzéki vezetésű város, Göd.

A gyár és környéke Göd területének 20%. A kieső iparűzési adó Göd költségvetésének egyharmada. Ha ezt elveszti a város, nem hogy fejlesztésekre, de még a fenntartásra sem jut majd a költségvetésből. Az akkumulátorgyár ellen korábban tiltakozott a lakosság, mivel környezetvédelmi aggályok merültek föl. Erre mostantól nem lesz hivatalos lehetőségük.

Balogh Csaba, Göd polgármestere facebook bejegyzésében így jellemezte a helyzet drámaiságát.

"Mit jelent ez a városunk számára? Gyakorlatilag egy halálos ítéletet."

A költségvetési források elvételénél is sokkal jobban aggasztja a polgármestert, hogy mostantól a gödiek beleszólása nélkül a kormány bármit megengedhet a nagyvállalatnak.

Újabb, az eddiginél nagyobb méretű erdőt vághatnak ki, a gyárkerítést kitolhatják akár a lakópark széléig, a zaj, a por, a kamionforgalom, az itt munkába álló újabb több ezer munkavállaló mind Gödöt fogja terhelni, az adóelvonás pedig megnehezíti, hogy az Önkormányzat önállóan enyhítse a károkat.
Az gödi önkormányzat nyilatkozatban tiltakozik a kormányrendelet ellen. A gödiek pedig megtartották első, autós tüntetésüket.

Korábban Orbánék a járványhelyzetre hivatkozva brutális megszorítócsomaggal büntették az önkormányzatokat. Ez ellen csak az ellenzéki polgármesterek álltak ki. A Fidesz-csicskákat jobban érdekli a pártfegyelem, mint a saját városuk és a választóik.

 

 

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.10

Káosz az ellátásban: nyugdíjas orvosok nélkül össze fog omlani a rendszer

A Fidesz egy évtizede spórol az egészségügyön. Meg is lett az eredménye: éveken belül háziorvos ellátás nélkül maradhatunk.

  • 2020.07.10

Dobrev Klára: Orbán ne zsarolja az EU-t!

A DK parlamenti képviselői nemmel fognak szavazni a témában benyújtott határozati javaslatra. A DK alelnöke egyúttal arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy ne zsarolja az Európai Uniót.

  • 2020.07.10

Koronavírus-gócpont alakult ki Tállai András birodalmában

A Fidesz-csicska által vezérelt városban igyekeznek elsunnyogni a balhét.