Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Egy maláj cég nagyon jól járt a külügyminiszter szerencsétlenkedésén. A magyarok pénztárcája kevésbé.

A koronavírus-járvány kezdetekor Magyarországon nagy problémát jelentett a lélegeztetőgépek hiánya. A kormány nagy késéssel, de ki tudta pótolni a szükséges mennyiséget. Áprilisban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a 8000 darabos géptartalék még háború idején is elég lenne.

Szijjártó Péter tárcája mégis folytatta a vásárlást, most 20 000 db van az országban. Nagy részét sohasem fogják használni. Ráadásul nevetségesen drágák voltak.

A magánélet-miniszter 16 ezer gépet vásárolt be, 302 milliárd forintért. A legtöbbet egy maláj cégtől szerezték be, akik rendesen kihasználták, hogy Szijjártó nem tud számolni. Miután 5 helyett 6 ezret akartak tőlük venni, a darabárat majdnem 10%-al megemelték. Nagyobb vásárláskor kedvezményt szokás adni, Orbán csicskája viszont hagyta, hogy palira vegyék.

Ez a túlköltekezés azért szánalmas, mivel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is vásárolt kb. 2500 lélegeztetőt. Ők átlagosan 10,8 milliót költöttek darabonként, míg Szijjártóék duplaannyit, 20 milliót.

A csicskaminiszter úgy tűnik komolyan vette Orbán dumáját: "ha háromszor ennyit kellett volna fizetni, akkor háromszor ennyit fizettünk volna lélegeztetőkészülékekért." A Külügyminisztérium azzal indokolta ezt a gyalázatos túlköltést, hogy ők biztosra akartak menni.

Valójában csak leplezni akarják Szijjártó nevetséges üzleti érzékét. Még szerencse, hogy eddig alig dolgozott, ilyen számokkal bármilyen céget csődbe tudna vinni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.10.01

Az Alapjogokért Központ mögött álló cégbe dől a lé, de nem tudni, honnan

660 milliós támogatás folyt be az Alapjogokért Központ mögött álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. nevű cégbe tavaly - írta meg a korrupciófigyelő K-Monitor oldal.

  • 2020.10.01

DK: Orbánék 2022-es bukása utána vissza kell állítani az önkormányzatok jogait

Tegnap volt a magyar önkormányzatiság fennállásának 30 éves jubileuma. Sajnos nincs mit ünnepelni.

  • 2020.10.01

Mind meghalunk, de miért ilyen hamar? Rövid életre számíthatnak a magyarok

Egy spanyol nyugdíjas 7 évvel tovább élhet, mint egy borsodi, és Észak-Magyarországnál csak Bulgáriában alacsonyabb a várható élettartam az EU-ban. Szomorú helyzet, de tehetünk is ellene.