Orbán a TB-t is elvenné a tanároktól?

Orbán a TB-t is elvenné a tanároktól?

Nemcsak a fizetését venné el a járvány miatt elrendelt oktatási szünet idejére a tanároknak Orbán, de tervéből az következik, hogy az egészségügyi ellátástól is megfosztaná a pedagógusokat. A PDSZ az Operatív Törzshöz fordul és jogi lépéseket tenne.

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Privátbankárnak azt nyilatkozta: jogszerűtlen a tanárok fizetés nélküli szabadságra küldésének terve, amivel Orbán Viktor péntek reggel előállt. Ráadásul ha mégis megvalósulna ez a törvénytelen forgatókönyv, az nemcsak érzékenyen érintené, de veszélybe sodorná a tanárokat, akiknek a törvény alapján a fizetés nélküli szabadság idejére nem járna egészségügyi ellátás, hacsak nem fizetnék maguknak a járulékot. 

Nem járna egészségügyi ellátás a tanároknak

A jogvédő a lapnak elmondta: a pedagógusok nem értik a felvetést, hiszen az Európai Oktatási Szakszervezetek Tanácsa kifejezetten kéri, hogy ilyen rendkívüli esetekben járjon fizetés, mert nem érheti kár a tanárokat. A PDSZ az Operatív Törzshöz fordul. Azt kérik, magyarázzák meg, mire gondolnak akkor, amikor kijelentik, hogy nem adnának fizetést a tanároknak a járvány miatt, és adják meg a megfelelő tájékoztatást a szakszervezeteknek. Hamarosan találkozik jogi szakértőivel, akik ki fogják alakítani a PDSZ hivatalos álláspontját a felvetéssel kapcsolatban, amit a mai napon nyilvánosságra is fognak hozni.

A Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik

A Pedagógusok Szakszervezete mai közleményében továbbra is az iskolabezárásokat követeli, s a PDSZ-hez hasonlóan nem fogadják el, hogy ez időre a tanárok nem kapnának fizetést. A PSZ azzal sem ért egyet, hogy az iskolabezárás feltétlenül a tanév végét jelentené, hiszen a köznevelésről szóló törvény, illetve az idei tanév rendjét szabályozó rendelet több lehetőséget is kínál az elmaradt tanítási napok pótlására. A törvény szerint akár hatnapos is lehet egy tanítási hét, amikor pótolni lehet az elmaradt tananyagot. A tanév rendjét szabályozó rendelet szerint pedig „az iskola indokolt esetben gondoskodik az elmaradt tananyag 2020/2021. tanítási évben történő feldolgozásáról.”

via

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Az MSZP tisztességes béreket és erős dolgozói jogokat, szakszervezetet követel

Mivel a kormány NEM törődik a munkavállalókkal, így az MSZP áll ki értük. Az ellenzéki párt követeli a dolgozók jogainak azonnali helyreállítását, és tisztességes béreket. Az MSZP azt javasolja, hogy a szakszervezetek is gyűjthessenek 1 százalékot.

  • 2020.06.04

MSZP: minden érintettnek azonos összegben járjon a 13. havi nyugdíj

A jó 13. havi nyugdíj igazságos, tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár - mondta a Parlamentben Korózs Lajos, a szocialisták képviselője.

  • 2020.06.04

Varga Zoltán: szemfényvesztés a fideszes 13. havi nyugdíj

Szó sincs 13. havi nyugdíjról, ez az intézkedés szemfényvesztés, mert a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, az ütemezéssel és az összegekkel ez a lépés nem elég - mondta a Parlamentben Varga Zoltán, a DK képviselője.