Szabó Tímea és Falus Ferenc szakmai intézkedéseket követel a kormánytól

Szabó Tímea és Falus Ferenc szakmai intézkedéseket követel a kormánytól

Egy szakmai bizottságnak kell meghatároznia, milyen ütemben és hány ágyat kell felszabadítani - jelentette ki Szabó Tímea. Falus Ferenc szerint katasztrófa lesz, ha a koronavírussal nem fertőzött, de ellátásra szoruló betegeket rászabadítják a családokra.

 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos közös sajtótájékoztatón bírálták a kormány egészségügyi intézkedéseit, kiemelve a gyors ágyfelszabadításokat. 

Szabó Tímea: Szakmai bizottság döntsön a kórházi ágyak felszabadításáról!

A Párbeszéd társelnöke szerint Kásler Miklós EMMI-miniszter a 36 ezer kórházi ágy felszabadításáról szóló döntésével tízezrek életét veszélyezteti. Olyan súlyosan beteg, de nem koronavírustól szenvedő embereket küldenek haza, akik otthon nem kapják meg a szükséges ellátásokat.

Szabó Tímea azt is kérte, hogy a már hazaküldött betegeket a jelenleg üresen álló szállodákba költöztessék át. Például azokba, melyeket Mészáros Lőrinc vagy éppen Tiborcz István birtokol. Az átköltöztetést pedig hozzáértő szakmai irányítás alatt végezzék.
Elég volt ebből a tízezreket veszélyeztető ámokfutásból! Elég volt a szociális katasztrófával fenyegető intézkedésekből! Elég volt a gazdasági katasztrófával fenyegető intézkedésekből!
Falus Ferenc nem tartja indokoltnak, hogy minden egészségügyi intézményt fertőzőbeteg-kórháznak nyilvánítsanak. Az emberek biztonságérzetéhez az is hozzátartozik, hogy betegség esetén hozzáférnek a szükséges ellátáshoz.

A koronavírus nem "korfüggő, hanem egészségiállapot-függő", a krónikus betegség megléte vagy meg nem léte dönt arról, hogy ki van nagyobb kockázatnak kitéve. Éppen ezért Falus Ferenc szerint az is indokolatlan, hogy a 65 évesnél idősebb orvosokat kitiltották az egészségügyi ellátórendszerből. 

Úgy tűnik, hogy a kabinet most "túllendült a lovon", mert nem lesz egyszerre harmincezer beteg az országban, nem kell egyszerre felszabadítani ennyi ember ellátáshoz szükséges orvost és nővért.

Azt is elmondta, hogy Magyarországon még nem volt olyan járvány, ami egyszerre sújtotta az ország egész területét, ezért ha be is robban, akkor sem lesz mindegyik kórház egyszerre megterhelve.

A kormánynak pedig egyértelmű információkat kell végre adnia a járványról.

Ha a döntéshozók azt akarják, hogy azok a nem koronavírusos betegek is életben maradjanak, akiknek az ápolása naponta négy-hat óránál hosszabb időt igényel, akkor az ő ellátásukat is meg kell szervezni - szögezte le.

Ha az ő otthoni ápolásukat a családnak egyedül kell elvégeznie, akkor "abból katasztrófa lesz", és a halálozások száma nem feltétlenül a koronavírus, hanem az egészségügyi ellátás hiánya miatt emelkedik majd - mondta a volt tisztifőorvos.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.08.05

Kutatás: A Fidesz bármely jelöltjét megverné Karácsony Gergely

Ha most tartanák a választást Budapesten, nem lenne ellenfele a köztársaságpárti összefogás főpolgármesterének.

  • 2020.08.05

Átfogó állatvédelmi törvényjavaslatot dolgozott ki a Demokratikus Koalíció

A DK elkészítette állatvédelmi törvényjavaslat-csomagját, amivel hét törvényt is módosítana a párt - közölte Arató Gergely elnökségi tag.

  • 2020.08.05

Mátrai-gate: drágább a szemétválogató, mint maga az erőmű

Máig tisztázatlan, hogy pontosan mennyit szurkolt le az állam Mészáros Lőrinc strómannak a Mátrai Erőműért. Nemcsak a titkolózás óriási, de a kavarás is.