Fékezett habzású klímatervet hoztak össze Orbánék

Fékezett habzású klímatervet hoztak össze Orbánék

A klímaváltozás nem kitaláció. Jó lenne, ha a vezetőségnek csúfolt csicskapárt a közpénzmutyizás helyett ebbe fektetné az energiáját.

A kormány januárban hozta nyilvánosságra klíma- és energiastratégiáját, a dokumentumot az Energiaklub elemezte. Véleményük szerint a terv messze nem elég korszerű.

A klímaterv szerint 12%-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra. Hosszú távon ez azonban kevés, ilyen tempóban 2050-re az éves szénkibocsátás 43 millió tonna felett lesz, ami még mindig brutálisan sok.

Papíron a vámpírkormány  tisztában van azzal, hogy milyen lépéseket kellene tenni a fenntarthatóság megvalósításáért. Az energiafelhasználás csökkentése a fő cél, azonban ezt nem hajlandók meglépni, ha a gazdasági növekedést akadályozza. Vagyis nem korlátozzák sem az ipart, sem a közlekedést. Márpedig ez a két szektor igencsak energiaigényes.

Érdekes továbbá, hogy a sokat emlegetett rezsicsökkentést sem akarják elengedni. Szerintük az energia ára nem növekedhet. Ezt még a megújuló energiaforrásokra való átállásért sem hajlandók beáldozni. Miért? Mert eggyel kevesebb hangzatos frázissal kampányolhatnának legközelebb.

Az ország ökológiai lábnyomának 65-70 százalékáért az energiaszektor felelős. Ennek környezetbaráttá alakítása lenne a legfontosabb.

A fideszes vezetés azonban nem számol a Mátrai Erőmű bezárásával, Paks 2-höz is ragaszkodik. Az új blokkok várhatóan csak 2030 után lépnek üzembe, ez hatalmas kiesést eredményez a villamosenergia-termelésben. Ezt a Mátrai Erőmű sem tudná pótolni, hiába alakítanák át, működtetése pedig jelentős széndioxid-kibocsátással jár.

A Mátrai Erőművet Mészáros Lölő holdingja szerezte meg 2017-ben. Miután veszteséget termelt, az állam "stratégiai fontosságúnak" találta az erőmű visszaszerzését. Potom 17 milliárd állami pénz landolt így Mészáros zsebében. 

A villamosenergia-szektorban  főleg a napelemekkel növelnék a megújuló energiaforrásokat.  A szélenergiát továbbra is kihagyják a tervből (2006-ban adták ki az utolsó engedélyt szélerőmű építésére). Mára az uniós tagállamok közt Magyarország az egyik utolsó a szélenergia-termelésben.

A szélerőművek építését Lázár János torpedózta meg. A törvényjavaslat indoklásában az szerepelt, hogy nem mindig fúj a szél – ennyi bölcsesség telt az energiavámpír bandától. Az energetikai ámokfutásnak Pakshoz van köze: teljesen világos, hogy a Fidesz körüli érdekcsoportok hizlalása sokkal fontosabb, mint a megújuló energiába fektetni. Drága atomra bezzeg van pénz bőven.

A kormány a 2017-es 13-ról kb. 21%-ra emelné a megújuló energia arányát az energiafelhasználásban. Az EU-ban átlagosan 32%-ot céloztak meg, ehhez képest a magyar program meglehetősen karcsúra sikerült.

Jellemző, hogy a megújulók között a biomassza felhasználása van túlsúlyban. Vélhetőleg itt tűzifára gondoltak. Az Energiaklub szakértője szerint ez már nem kívánatos, egyes területeken kifejezetten fenntarthatatlan. 

Köztudomású, hogy Magyarországon a rosszul szigetelt házak miatt is magas az energiafogyasztás. Erre a problémára a terv nem kínált megoldást, de az ígéret szerint számíthatunk egy hosszú távú épületfelújítási stratégiára. 

A kormány a környezetbarát technológiákra való átálláshoz számít az EU forrásaira is, a teljes átállás kb. 50 ezer milliárd forintba kerülne. A kérdés az, hogy vajon tényleg erre fordítják-e a gigantikus összeget.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.24

Időjárás-előrejelzés

Milyen idő várható ma, holnap és holnapután?
  • 2020.09.15

A szeptemberi kánikula után pénteken jön az igazi ősz

A napokban még kiélvezhetjük a meleget, de aztán hűvösebb idő köszönt be. A hétvégén hűvös, de kellemes kirándulóidő várható.

  • 2020.09.14

Karácsony megbízásából Szabó Rebeka komoly eredményt érhet el az állatokért

Karácsony Gergely nem az a politikus, aki a levegőbe beszélne. Fontos kampányígéretét váltja valóra ismét.