Bolti fűszerkeverékkel nem nagy kihívás elkészíteni egy forralt bort. De ha nem akarod beérni ennyivel, hanem valami igazán finommal lepnéd meg szeretteidet, van egy jobb ötletünk!
Ha bolti fűszerkeverék helyett magunk készítjük el a forralt bor legtöbb összetevőjét, sokkal finomabb italt kapunk. Így pontosan tudjuk majd, mi van benne, ráadásul saját ízlésünk szerint variálhatjuk a hozzávalókat. Összeszedtük hát, hogyan készítheted el a tökéletes forralt bort.
- 1 üveg vörösbor (legjobb a száraz)
- 4 dl víz
- 5 evőkanál cukor
- 8 szem szegfűszeg
- 2 rúd fahéj
- 4 szelet citromkarika
Ízlés szerint a még finomabb forralt borért:
- Egy fél szerecsendió lereszelve
- 3 szem csillagánizs
- 1 diónyi gyömbér lereszelve
- 1 darab citrom kifacsart leve és reszelt héja
- 1 darab vaníliarúd kikapart magjai
Egy lábosban felforraljuk és körülbelül 5 percig melegítjük a vizet. Beledobjuk az ízesítést (cukor, fahéj, szegfűszeg és a választható adalékok). Főzés után még fél órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Külön lábosban felmelegítjük az üveg bort majd hozzáadjuk a fűszeres szirupot. Ezt már ne forraljuk fel, mert elpárolog az alkohol.
Végül bögrébe töltjük, hozzáadjuk a citromkarikákat, és így kínáljuk.
Egy ilyen forralt bor elkészítése után garantáltan mindig nálunk akarnak majd iszogatni a családtagjaink, barátaink!