30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

30 évig tanított az állami rendszerben, magánban folytatja Kiss Virág

Karácsony Gergely főpolgármester párja csaknem 30 éves pedagógusi pályafutás után állami oktatásból az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba általános iskolájába megy tanítani.

A főpolgármester felesége az Átlátszónak adott interjúban mesélt tanári tapasztalatiról és döntésének okairól.

14 éves kora óta tanárnak készült, ez a hivatása. 29 éve van a pályán, ugyanabban az állami iskolában. A jövő tanévtől kezdve az Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) Általános Iskolájában fog tanítani.

Érzem, hogy nagyon jó helyen vagyok, és iszonyatosan jó itt lenni, másrészt 30 év rengeteg idő, és furcsa, hogy nem ugyanoda megyek be.

Kis Virág egész eddigi pályafutása során a Fillér Utcai Általános Iskolában dolgozott. Híre ment sikeres tanítási és nevelési módszereinek, ezért évek óta csábították más iskolákba. Eddig mégis maradt.

Maradtam egy állami iskolában, mert azt gondoltam, hogy így legalább 30–32 családnak van esélye arra, hogy a közoktatáson belül egy humánusabb, szelídebb és gyermekközpontúbb oktatásban részesüljön.

A Fillér utcában szakmai vákuumban érezte magát, alternatív próbálkozásai széllel szembeni harcnak bizonyultak. Ezért végül az AKG új induló általános iskolája mellett döntött.

Ha így magamra nézek, én nem csinálok mást, mint amit a Fillér Utcában csináltam, azzal különbséggel, hogy itt mindenki ezt csinálja, ott meg egyszál magam voltam, és mindenki mást csinált.

A Fidesz-kormány által is képviselt idejétmúlt, poroszos rendszer helyett Karácsony Gergely felesége gyerekközpontú, gyakorlatias módszereket alkalmazott. Ezt az új NAT keretein belül nem tudta volna folytatni egy állami iskolában.

"Egy állami iskolában a tanárokat gúzsba köti a rengeteg tananyag, amit a gyerekek fejébe kell tölteni."
"Nem tudta senki elképzelni, hogy hogyan dolgozhatnak úgy a diákok, hogy nincsenek egyesekkel és feketepontokkal erre kényszerítve, hanem egyszerűen szeretik ezt csinálni. Azt a különbséget kell meglátni, hogy ez nem erőből, hanem egyszerűen a gyerekek motiváltságából adódik."

A tanárnő számára ambivalens érzés egy fizetős alternatív iskolában tanítani a bárki számára elérhető egyszerű "sarki iskola" helyet.

"Ami legjobban bánt, az a társadalmi szétválás [...] Számomra sokkal komfortosabb lenne az, ha mindenki számára elérhető lenne, amit ebben az iskolában nyújtunk."

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Megvágja Dzsudzsit a klubja, csak nehogy állami támogatásért folyamodjon!

Dzsudzsi arab klubjánál eddig kábé 760 millió forintot keresett évente, ezt vágják most vissza a felére, vagyis a kőgazdag fideszes focista alig 380 millióból kell majd nyomorogjon.

  • 2020.06.03

Igazi csoda történt: Zente lábra állt

Az egész ország összefogott, amikor segítségre volt szüksége annak a másfél éves kisfiúnak, aki egy komoly genetikai rendellenességgel született. 

  • 2020.05.29

5 titok, amit nem tudtál Fekete-Győr Andrásról - VIDEO

A Momentum elnöke olyan dolgokat is elárult magáról új videójában, amit nem is gondoltunk volna róla. Mutatjuk az öt legmeglepőbbet.