Női politikusok a koronavírus ellen világszerte

Női politikusok a koronavírus ellen világszerte

Németország, Tajvan, Új-Zéland, Izland, Finnország, Norvégia, Dánia. Hogy mi a közös bennük? Jobban kezelték a koronavírus-járványt, mint a többi ország. És ezenkívül még mi?

Az, hogy a fenti országok vezetői kivétel nélkül nők.

Ezen túl nagyon sok a különbség ezen országok között. Vannak köztük kicsik, mint Izland és Dánia, és vannak köztük nagyok, mint Németország. Vannak köztük szigetek, mint Tajvan, Új-Zéland és Izland. Vannak északiak, mint Norvégia, Finnország és Dánia. És vannak olyannyira déliek is, mint Új-Zéland.

De mi az a négy terület, amin ezek a nők által vezetett országok kitűntek a koronavírus elleni védekezésben?

1. Nyíltság és igazság

Angela Merkel, német kancellár már a krízis elején kiállt és nyíltan elmondta honfitársainak, hogy súlyos helyzet várható. Megjósolta, hogy valószínűleg akár a lakosság 70%-a megfertőződhet.

"Egy komoly problémával állunk szembe, ezért komolyan kell kezelnünk."

Meg is kezdődött a tesztelés azonnal. Németország egyszerűen kihagyta a tagadás, a másokat hibáztatás és a félrevezetés fázisait. Nem úgy, mint Magyarországon. Ezek után nem csoda, hogy a járvánnyal kapcsolatos németországi számok javuló tendenciát mutatnak.

2. Határozottság és döntésképesség

Caj Jing-ven. Tajvan első női elnöke volt az, aki már Januárban reagált a járványra. Már a koronavírus első megjelenésének jeleire szigorú intézkedéseket hozott, hogy elkerüljék a járvány terjedését. Ennek köszönhetően összesen 6 haláleset volt az országban. Most milliószám szállítanak maszkokat Amerikába és Európába.

Jacinda Ardern, Új-Zéland miniszterelnöke már a kezdeti fázisban kijárási korlátozást vezetett be az országba. Ezen kívül 14 napos karanténba küldenek minden külföldről hazatérőt, és más országok állampolgárait nem engedik be. A gyors, határozott döntések mentették meg Új-Zélandot is a járványtól

3. A technológia okos alkalmazása

Katrín Jakobsdóttir, miniszterelnök által vezetett Izland minden állampolgárát ingyen és kötelező jelleggel tesztelték koronavírusra. A legtöbb országban csak azokat tesztelik, akik a betegség tüneteit mutatják.

Magyarországon még azokat sem tesztelték feltétlenül, akik megbetegedtek.
Az átfogó tesztelésnek köszönhetően Izland nem csak, hogy kevesebb áldozattal megúszhatja a járványt, de kiváló statisztikai eredményeket szolgáltathat a járványt kutató tudósoknak.

A mindössze 34 éves Sanna Marin, a világ legfiatalabb miniszterelnökeként lett Finnország vezetője tavaly decemberben. Fiatalos hozzáálására jó példa, hogy a közösségi média sztárjait hívta segítségül a járvánnyal kapcsolatos hasznos információk terjesztésére. Így fontos tudást sikerült eljuttatnia az újabb generációkhoz is.

4. Empátia és gondoskodás

Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg kifejezetten a gyerekekhez szólt a tévében. Az ötletet a dán miniszterelnöktől, Mette Frederiksentől vette.

Solberg egy kifejezetten gyerekeknek szóló sajtótájékoztatót tartott, ahol Norvégia bármelyik gyereke kérdezhetett tőle.

Azt is elmondta a gyerekeknek, hogy nem baj, ha félnek, csak tartsanak ki. Vajon milyen ehhez hasonló zseniális ötlettel állnának elő a nők, ha több szerephez juthatnának a politikában?

Ez a fajta szeretet és törődés, amit a női vezetők belevisznek a politikába egy olyan eddig ismeretlen, alternatív valóságból származik, amit a férfi vezetőknek is magukévá kéne tenniük.


Fotó: Forbes

Hasonlítsuk csak össze ezeket a női vezetőket és történetüket azokkal az autokrata vezetőkkel, akik a krízist, csak saját hatalmi törekvéseikre használják fel. Orbán és olyan elvbarátai, mint Putyin és Netanjahu nem riadnak vissza semmilyen eszköztől. Másokat vádolnak és bélyegeznek meg, ellehetetlenítik a szabad sajtót és teljhatalomra törekszenek minden eszközzel. 

Ha odafigyelünk, sokat tanulhatunk ezektől a női vezetőktől, akik másokért gyakorolják a hatalmat, nem saját érdekükben.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.29

Heller Ágnes emlékpark lesz Balatonfüreden

Magánszemélyek adományaiból felállított emlékkövet állítanak fel, és Heller Ágnes nevét viselő emlékparkot is avatnak a balatonfüredi zsidó temetőben - írta a hvg.hu.

  • 2020.06.28

Horoszkóp: mit ígérnek a csillagok a jövő hétre?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.

  • 2020.06.26

5 titok, amit nem tudtál Hajnal Miklósról

Ezen a héten a Momentum elnökségi tagja állt a kamerák elé. A legbelsőbb titkairól is vallott a válaszaiban.