5 szarvashiba és 1 főbűn, amit Orbánék elkövettek a koronavírus-járvány idején

5 szarvashiba és 1 főbűn, amit Orbánék elkövettek a koronavírus-járvány idején

Mostanra világosan látszik, hogy a kormány sokszor tudatosan szembemegy az ésszerűséggel. Sőt a járványhelyzetet kihasználva szándékoltan a saját hatalmi érdekeiket helyezi előtérbe. Korábban úgy tűnt, Orbánék csak meglepődtek a koronavírus-járvány teremtette helyzeten, és egyszerűen bénán kezelik a kialakult krízist.

Összeszedtük, mi az az 5 dolog, amiben Orbán és a Fidesz a legnagyobbat hibázta a koronavírus elleni védekezésben. És van egy óriási bűnük is.

1. Nem teszteltek eleget és továbbra sem teszik

Már rég berobbant Olaszországban a járvány, amikor Magyarországon még csak ébredezett a kormány. Ennek ellenére szerencséjük volt, még időben léphettek volna. Viszont nem tették. Annak ellenére, hogy a WHO vezetője is többszörösen hangsúlyozta, hogy a megoldás a tömeges tesztelés, a kormány csak tessék-lássék módon látott hozzá.

Mi is a tesztelés haszna?

  • Hogy megtudjuk, hogy valóban COVID-19 fertőzött-e a páciens. Az orvos ez által tudja meghatározni a kezelése módját és feltételeit. Például az elkülönítést, gyógyszerezést.
  • Hogy tudjuk, hogy kik fertőzöttek, és így meg tudjuk akadályozni a járvány terjedését.

Olyan észérvek szerint működő, nyugati országokban, mint például Németország a vezetők felfogták a fenti összefüggéseket, és kiterjedt tesztelést folytatnak.

Mindenkit tesztelni kellett, aki a járvány Európai megjelenésekor érintett területekről érkezett haza. Tesztelni kellett volna az összes olyan embert is, akik a betegség tüneteinek valamelyikét produkálták. A kormány ezt nem tette meg. Volt olyan, aki később rögtön az intenzív osztályra került emiatt.

Még fontosabb lenne rendszeresen tesztelni az egészségügyi dolgozókat, hogy így megvédjük azokat, akik a legtöbbet tesznek a járvány ellen. És nem csak a koronavírusos betegekkel foglalkozókat, hiszen egy esetlegesen fertőzött orvos a más betegségekkel kezelt pácienseket is megfertőzheti.

Nagy hiányosság volt még, hogy nem kezdték el automatikusan tesztelni az idősotthonok összes lakóját. Egy olyan helyen, ahol a koronavírus által leginkább veszélyeztetett csoport tagjai nagy számban és egymáshoz közel élnek, ez létfontosságú lett volna. Sajnos már most látszik, hogy tragikus következménye lehet ennek a mulasztásnak.

 

2. Nem védik meg a kórházi dolgozókat a fertőzéstől

Hiába hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara is, hogy mennyire fontos az orvosok és ápolók fertőzés elleni védelme, a Fidesz-kormány még mindig nem biztosított számukra megfelelő felszerelést.

Orbán legújabb nevetséges videóján is látszik, hogy csak rajta van valódi védelmet nyújtó FFP3-as típusú maszk.

Az orvosok, ápolók és a kórházakba kirendelt katonák csak egyszerű sebészeti maszkokat hordanak. A háziorvosok még sebészeti maszkból sem kaptak eleget. Nem mintha ez megfelelő védelmet nyújtana. Közülük sokan megfertőződtek, olyan is volt, aki intenzív osztályra került.

3. Onnan veszik el a pénzt, ahol a legnagyobb szükség volna rá

Az Orbán-féle pofátlan megszorítócsomag nemhogy segítené a járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó önkormányzatokat, hanem tőlük veszi el a forrásaikat.

Orbán bosszút akar állni az elveszített önkormányzati választásokért.

A más európai országokéhoz képest egyébként jóval szerényebb járványügyi csomagnak is csak egy kis részét adja az önkormányzatok hozzájárulása. Viszont a településeknek komoly kiesést jelent ez az összeg.

Megsarcolják az önkormányzatokat, miközben az elmúlt 10 évben a NER-maffia által teletömött oligarchák egy fillérrel sem járulnak hozzá a védekezéshez.

Összesen 41-en, 26 vidéki város független vagy ellenzéki polgármestere, 14 fővárosi kerület polgármestere és Budapest főlpolgármestere is aláírta a szabad városok polgármesterinek nyilatkozatát.

 

4. Nem segítik a legjobban rászorulókat

A Fidesz-kormány a korábban bevett gyakorlat szerint a jelenlegi krízishelyzetben sem a legjobban rászorulókat támogatja. A befagyasztott hitelek ugyan sokaknak megsegíti az életét, ellenben nem menti meg azokat, akik teljesen jövedelem nélkül maradtak.

Sok Budapesten dolgozó vidéki ember veszítette el a munkájával együtt a lakhatását is. Megszűntek a munkahelyek, a dolgozók pedig kikerültek a munkásszállásokról az utcára.

Budapest belvárosában már látszik, hogy egyre több a hajléktalan. Ezen kívül a fővárosban megfertőződött, de munka híján vidékre visszatérő emberek elvihetik a vírust a legelmaradottabb helyekre. Az ott élő emberek egészségügyi és szociális szempontból is a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartoznak.

A most munka nélkül maradottak és a közmunkára hiába váró közmunkások megsegítésére a munkanélküli segély lenne a megoldás. Magyarországon ennek mértéke és összege minden más európai országinál kisebb. 

A munkanélküliség által legjobban sújtott szegény családok túlélése érdekében feltétel nélkülivé kéne tenni a családi pótlékot, és meg kéne emelni az évek óta változatlanul alacsony összeget.

A nyugdíjasoknak pedig nem jövőre ígért választási alamizsnára volna szükségük. A szállítás megnehezülése és az áruhiány miatt jelentősen emelkedett az élelmiszerek ára. Ennek kompenzálására a nyugdíjasoknak azonnal pénzbeli juttatást kellene biztosítani.

 

5. Hagyták lerohadni az egészségügyet

Az egészségügy sosem volt a Fidesz kampányainak reflektorfényében. Lehetne mondani, hogy azért, mert csak négyéves ciklusokban gondolkodnak. Orbán azonban örökké tartó hatalomban gondolkodik. Ennek ellenére nem nyúlt hozzá az egészségügyhöz, mert a focit jobban szereti.

Volt ugyan rá példa, hogy befektettek az egészségügybe, de akkor is jut is marad is alapon csinálták. Az erre költött adóforintokhoz képest a kis mértékű volt a fejlesztés. Például sokkal több lélegeztetőgép állna most rendelkezésre a súlyos állapotú koronavírusos betegek számára, ha nem áron felül vásárolták volna a berendezéseket.

Nem csak a kórházak állaga és felszereltsége nem kielégítő a járvány okozta helyzetben. Orvosból sincs elég. Mivel az Orbán-kormány alig emelte az orvosok fizetését, így egy egész orvosgeneráció kivándorolt az országból.

 

A már tapasztalt középkorú orvosok hiánya óriási gondokat okoz az ellátásban, mivel az állomány jó részét kitevő 65 éven felüliek is kiestek a munkából.

 

+ 1 A diktatúra kiépítésére használják fel a járvány teremtette krízist

Orbán nem sokáig volt megilletődve attól, hogy sorosozás, migránsozás helyett most egy valódi veszélytől kell megvédenie az országot. A megvédésen ugyan nem sokat aggódott korábban sem, de a helyzet komolysága miatt rövid időre nem tudta, mivel gyarapíthatná tovább hatalmát. Aztán rájött.

A járvány miatti különleges jogrendre hivatkozva Orbán megszavaztatta csicskásaival a diktatúra-törvényt.

A járványügyi szempontból nyilvánvalóan felesleges és a felcsúti miniszterelnöknek túlhatalmat biztosító törvény tiltakozást váltott ki az ellenzékből és Európa demokratikus vezetőiből. Orbánék persze nem sértődtek meg. Hazugságokkal támadták és lesorosozták a kritikusaikat.

Lehet, hogy koronavírus-járvány idején meg lehetett ezt tenni, de ezért a bűnért még el lesznek számoltatva.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.03

Alpári stílusú nyílt levelet írt a lakájmédia Szabó Tímeának - FFF 26. rész

A Minden Szó nevű szennylap nyílt levéllel szólította meg Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét. Valójában azonban csak fröcsögnek, és hazudoznak. Sorozatunk mai részében ezzel a hazugságcunamival foglalkozunk.

  • 2020.07.03

Aki fideszes, azt megvédik - akkor is, ha pedofil

Nagy (nem elég nagy) port vert fel a napokban Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofilügye. Pontosabban annak lezárása, ami egy józan paraszti ésszel nagyon csekélynek tűnő felfüggesztett szabadságvesztés és némi pénzbirság lett. De ki a felelős ezért?

  • 2020.06.30

Farkas Örs esete a nemzeti inzultációval - FFF

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, vagyis a fideszes propaganda egyik főfelelőse. A legaljasabb hazugsággyárosok egyike, aki most Orbán konzultációs kérdőívének örvén kamuzott egy óriásit.