5 szarvashiba és 1 főbűn, amit Orbánék elkövettek a koronavírus-járvány idején

5 szarvashiba és 1 főbűn, amit Orbánék elkövettek a koronavírus-járvány idején

Mostanra világosan látszik, hogy a kormány sokszor tudatosan szembemegy az ésszerűséggel. Sőt a járványhelyzetet kihasználva szándékoltan a saját hatalmi érdekeiket helyezi előtérbe. Korábban úgy tűnt, Orbánék csak meglepődtek a koronavírus-járvány teremtette helyzeten, és egyszerűen bénán kezelik a kialakult krízist.

Összeszedtük, mi az az 5 dolog, amiben Orbán és a Fidesz a legnagyobbat hibázta a koronavírus elleni védekezésben. És van egy óriási bűnük is.

1. Nem teszteltek eleget és továbbra sem teszik

Már rég berobbant Olaszországban a járvány, amikor Magyarországon még csak ébredezett a kormány. Ennek ellenére szerencséjük volt, még időben léphettek volna. Viszont nem tették. Annak ellenére, hogy a WHO vezetője is többszörösen hangsúlyozta, hogy a megoldás a tömeges tesztelés, a kormány csak tessék-lássék módon látott hozzá.

Mi is a tesztelés haszna?

  • Hogy megtudjuk, hogy valóban COVID-19 fertőzött-e a páciens. Az orvos ez által tudja meghatározni a kezelése módját és feltételeit. Például az elkülönítést, gyógyszerezést.
  • Hogy tudjuk, hogy kik fertőzöttek, és így meg tudjuk akadályozni a járvány terjedését.

Olyan észérvek szerint működő, nyugati országokban, mint például Németország a vezetők felfogták a fenti összefüggéseket, és kiterjedt tesztelést folytatnak.

Mindenkit tesztelni kellett, aki a járvány Európai megjelenésekor érintett területekről érkezett haza. Tesztelni kellett volna az összes olyan embert is, akik a betegség tüneteinek valamelyikét produkálták. A kormány ezt nem tette meg. Volt olyan, aki később rögtön az intenzív osztályra került emiatt.

Még fontosabb lenne rendszeresen tesztelni az egészségügyi dolgozókat, hogy így megvédjük azokat, akik a legtöbbet tesznek a járvány ellen. És nem csak a koronavírusos betegekkel foglalkozókat, hiszen egy esetlegesen fertőzött orvos a más betegségekkel kezelt pácienseket is megfertőzheti.

Nagy hiányosság volt még, hogy nem kezdték el automatikusan tesztelni az idősotthonok összes lakóját. Egy olyan helyen, ahol a koronavírus által leginkább veszélyeztetett csoport tagjai nagy számban és egymáshoz közel élnek, ez létfontosságú lett volna. Sajnos már most látszik, hogy tragikus következménye lehet ennek a mulasztásnak.

 

2. Nem védik meg a kórházi dolgozókat a fertőzéstől

Hiába hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara is, hogy mennyire fontos az orvosok és ápolók fertőzés elleni védelme, a Fidesz-kormány még mindig nem biztosított számukra megfelelő felszerelést.

Orbán legújabb nevetséges videóján is látszik, hogy csak rajta van valódi védelmet nyújtó FFP3-as típusú maszk.

Az orvosok, ápolók és a kórházakba kirendelt katonák csak egyszerű sebészeti maszkokat hordanak. A háziorvosok még sebészeti maszkból sem kaptak eleget. Nem mintha ez megfelelő védelmet nyújtana. Közülük sokan megfertőződtek, olyan is volt, aki intenzív osztályra került.

3. Onnan veszik el a pénzt, ahol a legnagyobb szükség volna rá

Az Orbán-féle pofátlan megszorítócsomag nemhogy segítené a járvány elleni védekezésben kulcsszerepet játszó önkormányzatokat, hanem tőlük veszi el a forrásaikat.

Orbán bosszút akar állni az elveszített önkormányzati választásokért.

A más európai országokéhoz képest egyébként jóval szerényebb járványügyi csomagnak is csak egy kis részét adja az önkormányzatok hozzájárulása. Viszont a településeknek komoly kiesést jelent ez az összeg.

Megsarcolják az önkormányzatokat, miközben az elmúlt 10 évben a NER-maffia által teletömött oligarchák egy fillérrel sem járulnak hozzá a védekezéshez.

Összesen 41-en, 26 vidéki város független vagy ellenzéki polgármestere, 14 fővárosi kerület polgármestere és Budapest főlpolgármestere is aláírta a szabad városok polgármesterinek nyilatkozatát.

 

4. Nem segítik a legjobban rászorulókat

A Fidesz-kormány a korábban bevett gyakorlat szerint a jelenlegi krízishelyzetben sem a legjobban rászorulókat támogatja. A befagyasztott hitelek ugyan sokaknak megsegíti az életét, ellenben nem menti meg azokat, akik teljesen jövedelem nélkül maradtak.

Sok Budapesten dolgozó vidéki ember veszítette el a munkájával együtt a lakhatását is. Megszűntek a munkahelyek, a dolgozók pedig kikerültek a munkásszállásokról az utcára.

Budapest belvárosában már látszik, hogy egyre több a hajléktalan. Ezen kívül a fővárosban megfertőződött, de munka híján vidékre visszatérő emberek elvihetik a vírust a legelmaradottabb helyekre. Az ott élő emberek egészségügyi és szociális szempontból is a leginkább veszélyeztetett csoportokba tartoznak.

A most munka nélkül maradottak és a közmunkára hiába váró közmunkások megsegítésére a munkanélküli segély lenne a megoldás. Magyarországon ennek mértéke és összege minden más európai országinál kisebb. 

A munkanélküliség által legjobban sújtott szegény családok túlélése érdekében feltétel nélkülivé kéne tenni a családi pótlékot, és meg kéne emelni az évek óta változatlanul alacsony összeget.

A nyugdíjasoknak pedig nem jövőre ígért választási alamizsnára volna szükségük. A szállítás megnehezülése és az áruhiány miatt jelentősen emelkedett az élelmiszerek ára. Ennek kompenzálására a nyugdíjasoknak azonnal pénzbeli juttatást kellene biztosítani.

 

5. Hagyták lerohadni az egészségügyet

Az egészségügy sosem volt a Fidesz kampányainak reflektorfényében. Lehetne mondani, hogy azért, mert csak négyéves ciklusokban gondolkodnak. Orbán azonban örökké tartó hatalomban gondolkodik. Ennek ellenére nem nyúlt hozzá az egészségügyhöz, mert a focit jobban szereti.

Volt ugyan rá példa, hogy befektettek az egészségügybe, de akkor is jut is marad is alapon csinálták. Az erre költött adóforintokhoz képest a kis mértékű volt a fejlesztés. Például sokkal több lélegeztetőgép állna most rendelkezésre a súlyos állapotú koronavírusos betegek számára, ha nem áron felül vásárolták volna a berendezéseket.

Nem csak a kórházak állaga és felszereltsége nem kielégítő a járvány okozta helyzetben. Orvosból sincs elég. Mivel az Orbán-kormány alig emelte az orvosok fizetését, így egy egész orvosgeneráció kivándorolt az országból.

 

A már tapasztalt középkorú orvosok hiánya óriási gondokat okoz az ellátásban, mivel az állomány jó részét kitevő 65 éven felüliek is kiestek a munkából.

 

+ 1 A diktatúra kiépítésére használják fel a járvány teremtette krízist

Orbán nem sokáig volt megilletődve attól, hogy sorosozás, migránsozás helyett most egy valódi veszélytől kell megvédenie az országot. A megvédésen ugyan nem sokat aggódott korábban sem, de a helyzet komolysága miatt rövid időre nem tudta, mivel gyarapíthatná tovább hatalmát. Aztán rájött.

A járvány miatti különleges jogrendre hivatkozva Orbán megszavaztatta csicskásaival a diktatúra-törvényt.

A járványügyi szempontból nyilvánvalóan felesleges és a felcsúti miniszterelnöknek túlhatalmat biztosító törvény tiltakozást váltott ki az ellenzékből és Európa demokratikus vezetőiből. Orbánék persze nem sértődtek meg. Hazugságokkal támadták és lesorosozták a kritikusaikat.

Lehet, hogy koronavírus-járvány idején meg lehetett ezt tenni, de ezért a bűnért még el lesznek számoltatva.

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.21

5 dolog Orbán múltjából, amit szívesen kitörölne, de mi nem feledjük

Több mint 30 éves gerinctelen politikai pályája alatt Orbánnak jó pár olyan ügye volt, amit ma már titkolna. Ezekből szedtünk össze most ötöt.

  • 2020.09.18

Breaking! Orbán önkritikát gyakorolt!

Péntek reggeli propagandainterjújában kijelentette: a koronavírus második hullámát külföldről hozták be. Mindezt azok után, hogy nemrég még ő is az Adrián nyaralt.

  • 2020.09.14

800 forintos almával zsonglőrködik Varga Judit, aki férjével 6 milliót keres

Miközben nyilvánvalóan aranyosnak szánták az igazságügyi miniszter posztját, eléggé mellément. Kicsit undorító, ahogy olasz dizájner blúzában mosolyogva zsonglőrködik a hazai gyümölccsel, amit a magyarok nem tudnak megfizetni.