Üdv a jövőben: klímasemlegesség 2020-ban Finnországban

Üdv a jövőben: klímasemlegesség 2020-ban Finnországban

Kalasatama, a hely, ahová már megérkezett a jövő. Ez Helsinkinek egy olyan új kerülete, ahol az emberek már évek óta klímasemlegesen élnek. A főváros halászkikötőjéből lett a példaértékű lakókörnyék. A Sanna Marin miniszterelnök által vezetett Finnország megmutatja, hogy lehet klímasemlegesen, és egyben társadalmilag igazságosan élni.

Kalasatama egy kiemelkedő példa. A kerületben az elektromosságot és a hőenergiát olyan megújuló energiaforrásokból nyerik, mint a napelemek vagy geotermikus pumpák. A házak szigetelése pedig a lehető legkorszerűbb.

Nincsenek már óriási luxuslakások, de rengeteg a mindenki által használható közösségi tér.

Az új lakókörnyék közlekedését metró és elektromos buszok biztosítják, de a helyiek elektromos autókat is bérelhetnek. Robbanómotoros járműveket sehol sem látni. De nem csak Kalasatama, hanem egész Finnország európai modellnek számít klímavédelemből.

 A világon a legfiatalabb miniszterelnök, Sanna Marin által vezetett finn kormány megmutatja, hogy a környezeti fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság kéz a kézben járnak.

A finn zöldpolitika alapja az állami költségvetés és az adózás környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő átalakítása volt. Ez által sikerült úgy elérni a hosszú távú fenntarthatósági célokat, hogy közben a társadalmi igazságosság is előtérbe került. Finnország volt az első olyan ország, ami bevezette a szén-dioxid kibocsátási adót, amit 1990-ben vetettek ki először.

Azóta több környezetvédelmi adóreformot hajtottak végre. A finn kormány az adózást átláthatóan kezeli, így az állampolgárok közvetlenül ellenőrizhetik, hogy bizonyos költségvetési tételek mennyire követik az ország klímavédelmi irányelveit. Ennek eredményeképpen az állami beruházások egyre nagyobb arányban klímasemlegesek.

A klímavédelmi szabályozás figyelembe veszi a közterhek megfelelő elosztását is. Ennek oka az, hogy a szegényebbeket jobban érinti a klímaváltozás, viszont kevésbé járulnak hozzá, mivel kevesebbet fogyasztanak. Az igazságosság érdekében az amúgy többkulcsos jövedelemadók helyett a környezetszennyezést sújtó adókra helyezik a hangsúlyt.

Finnországról nem csak klímavédelemből, hanem politikából is példát vehetünk. Különösen Magyarország.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.09

Pécsi kutatók találhattak a koronavírus ellen bevethető hatóanyagot

Hatalmas magyar siker lehet, ha tényleg az allergia elleni orrsprayben lévő hatóanyag lesz gyógyszer a koronavírus ellen.

  • 2020.07.06

Elhunyt Ennio Morricone

A világ egyik legnagyobb zeneszerzője 91 éves korában halt meg. 

  • 2020.07.05

Mit ígérnek neked a csillagok ezen a héten?

Siker? Pénz? Szerencse? Vagy éppen fellegek gyűlnek fejed felett? Horoszkópunkból megtudhatod, mit árulnak el rólad a csillagok.