5 ok, amiért drágább az élet Budapesten egy nyugdíjasnak

5 ok, amiért drágább az élet Budapesten egy nyugdíjasnak

Összeszedtük azt az 5 tényezőt, ami miatt a budapesti nyugdíjasok számára kifejezetten drága lett az élet, és nehezen tudnak kijönni a bevételükből.

Mi az oka annak, hogy a nyugdíjasok számára Budapesten élni nagyon drága?

Minden nyolcadik nyugdíjast érint Magyarországon a szegénységi kockázat, vagyis az időseknek nagyjából 13 százaléka épphogy megél a jövedelméből. Ez Európában viszonylag magas értéknek számít, a magyar fővárosban pedig relatíve elég drága az élet.

Az alacsony nyugdíj

Ugyan a budapesti nyugdíjasok átlagosan havi 140 ezer forintot kapnak a társadalombiztosítástól, jövedelmük eloszlása egyenlőtlen: 10-ből 9-en 200 ezer forint alatt kapnak, 4-en pedig kevesebb, mint 120 ezret.

A magas adóteher

Az egész Európai Uniót tekintve Magyarországon a legmagasabb az áfa, 27%. Ez azért baj, mert hiába alacsonyabb bizonyos termékek adója, a magas áfa mindennek az árába beépül, hiszen mindent szállítani, raktározni, őrizni, az élelmiszereket kezelni, hűteni kell. 

Az alacsony vásárlóerő

Az Európai Uniós összehasonlításban az öregségi nyugdíjak vásárlóerejét tekintve Magyarország az alsó harmadhoz tartozik, minket a sorban Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szlovákia követ. A vásárlóerő azért jó mérőszám, mert azt mutatja meg, hogy az adott országban mennyi terméket tudnak megvenni a nyugdíjukból az idősek. Egy luxemburgi vagy egy osztrák nyugdíjas ellátása nagyjából 2,5-szer annyi termékre elég, mint a magyaré.

Drága a lakhatás

Szerencséje van annak, aki saját lakásában él, az albérletek árai ugyanis elképesztően megemelkedtek, márpedig sok nyugdíjast ez a probléma is érzékenyen érint. A fővárosban az átlagos albérletár 160 ezer forint volt május közepén, ami 7 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

Magas élelmiszerárak

Bár vannak élelmiszertermékek, amiknek csökkent az áfája, ilyen a tej és a sertéshús (5%), de sok alapélelmiszer ára eközben a duplájára nőtt 2010. óta. A tojás és a burgonya például a szabályozási környezet megváltozása és a rossz árpolitika miatt az egekbe emelkedett.

Mindezen aligha segít egy választás előtt adott 20 ezer forintos utalvány. Gyökeres változásokra és folyamatos segítségre volna szükség.


Üzenet...

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.07

10000 gyerek nyári táborozását támogatja a Fővárosi Önkormányzat

Ezzel próbálunk segíteni a járványhelyzet és a kijárási korlátozások, iskola- illetve óvoda bezárások miatt szabadsághiánnyal küzdő szülőknek - írta közösségi oldalán Karácsony Gergely baloldali főpolgármester.

  • 2020.07.04

Karácsony Gergely: a Lánchídon nem lesz tűzijáték!

A főpolgármester ismét egyértelművé tette, hogy nem engedi Orbánéknak, hogy rakétákkal pakolják tele a hidat. Azt is megismételte: a Lánchíd felújítását mindenképp elvégzi Budapest.

  • 2020.07.03

Újabb lépés az emberségesebb Budapest felé

Budapest főpolgármester-helyettese ivókutatakat adott át az M3-as metró állomásain.