De mi az a felhatalmazási törvény, és mi a baj vele?

De mi az a felhatalmazási törvény, és mi a baj vele?

Hétfőn elfogadta a parlament a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt, ami a köznyelvben felhatalmazási törvényként vagy diktatúratörvényként híresült el. Rengeteg baj van vele.

Az MTI tudósítása szerint a Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit 137 igen szavazattal 53 nem ellenében szavazta meg az Országgyűlés. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

A különleges jogrend bevezetése válsághelyzetben bevett szokás, és sok esetben hatékonyabbá teszi a védekezést. Ez a törvény azonban kifejezetten problémás, hiszen Orbán Viktort és a Fideszt korlátozás nélküli hatalommal ruházza fel.

Mondjuk, mik a legproblémásabb dolgok benne.

A törvény értelmében az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy a veszélyhelyzetben az alaptörvény vonatkozó bekezdése szerinti rendeleteinek hatályát a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbítsa. A Ház a veszélyhelyzet megszűnését megelőzően ezt a felhatalmazását visszavonhatja.

Az ellenzék legerősebb kritikája a törvénnyel kapcsolatban, hogy az kvázi diktatúrát vezet be, aminek nincsen időbeli korlátja. Az összes ellenzéki párt azt tűzte ki a javaslat támogatásának feltételeként, hogy kerüljön bele időbeni korlát, ne lehessen azt az idők végezetéig meghosszabbítani. Javaslatukat a fideszesek nyilván lesöpörték.

A kormány a veszélyhelyzetben - a törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken túl - az állampolgárok élet-, egészség-, személyi, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. Ezt a jogkörét - szükséges és arányos mértékben - a humánjárvány megelőzése, kezelése, felszámolása, továbbá káros hatásainak megelőzése, elhárítása céljából gyakorolhatja - rögzíti a most elfogadott jogszabály.

Vagyis a különleges jogrend ideje alatt az a törvény, amit a Fidesz mond. Ezzel kapcsolatban kérdésnek és vitának nincs helye. Orbán Viktor szavai mostantól rögtön törvényi erővel bírnak.

A büntető törvénykönyv (Btk.) kimondja ezentúl, hogy aki a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása érdekében elrendelt, illetve a járvány idején elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés végrehajtását akadályozza, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Csoportos elkövetésnél egytől öt évig, halált okozó bűncselekmény esetén pedig kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a büntetés. Aki járványügyi intézkedés akadályozására irányuló előkészületet követ el, az egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez azt jelenti, hogy ha például valakinek a családjában megfertőződik valaki, akkor elszakíthatják tőle akár csecsemőkorú gyermekét is, ha pedig ennek a rendelkezésnek ellenáll, évekre bebörtönözhetik.

Az pedig, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas a védekezés eredményességének akadályozására, meghiúsítására, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha tehát egy független újságíró vagy blogger olyan véleményt fogalmaz meg, ami nem tetszik Orbán Viktornak vagy a csicskáinak, akkor őt is börtönbe lehet zárni, minden különösebb nehézség nélkül, hiszen a törvény szavait sokféleképpen lehet értelmezni.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény a kihirdetése utáni napon lép hatályba. A jogszabály hatályvesztéséről pedig a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt.

Az Országgyűlésben kétharmados fideszes többség van, ez a korlát tehát valójában nem korlát: a Fidesz és a KDNP képviselői úgy is dönthetnek, hogy a jogszabály nem veszti hatályát, vagyis rendelkezéseit akármeddig fenntarthatják, minden ellenzéki kontroll nélkül.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.06.04

Az MSZP tisztességes béreket és erős dolgozói jogokat, szakszervezetet követel

Mivel a kormány NEM törődik a munkavállalókkal, így az MSZP áll ki értük. Az ellenzéki párt követeli a dolgozók jogainak azonnali helyreállítását, és tisztességes béreket. Az MSZP azt javasolja, hogy a szakszervezetek is gyűjthessenek 1 százalékot.

  • 2020.06.04

MSZP: minden érintettnek azonos összegben járjon a 13. havi nyugdíj

A jó 13. havi nyugdíj igazságos, tisztességes és mindenkinek azonos összegben jár - mondta a Parlamentben Korózs Lajos, a szocialisták képviselője.

  • 2020.06.04

Varga Zoltán: szemfényvesztés a fideszes 13. havi nyugdíj

Szó sincs 13. havi nyugdíjról, ez az intézkedés szemfényvesztés, mert a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat, az ütemezéssel és az összegekkel ez a lépés nem elég - mondta a Parlamentben Varga Zoltán, a DK képviselője.