Egymásnak ugrottak a zenészek a szociális támogatás miatt

Egymásnak ugrottak a zenészek a szociális támogatás miatt

Nem először ugranak egymásnak a hazai zenészek, most azonban a közönséget is megosztotta a dolog. A koncertek nélkül maradt zenészek szociális támogatást kapnak. Ami sokaknak nem tetszik, hiszen eközben a "kisembereknek" már lassan ennivalóra sem telik.

Maga Orbán Viktor jelentette be korábban, hogy megsegítik a zenészeket, akiknek a tavasz és a nyár a főszezon a koncertek miatt, és ettől a bevételi forrástól elestek az elmúlt hónapokban. Mivel a hazai fesztiválok augusztus 15-ig biztosan elmaradnak, így ez is nagy veszteség a zenészeknek.

Ez még érthető is lenne, ám sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem tartalékoltak azokból az időkből, amikor futott a szekér. Valószínűleg az elmúlt években a neves, és sokat foglalkoztatott zenészek, humoristák, színészek nem annyit kerestek, mint a gyári munkások, vagy a betegápolók, turizmusban dolgozók.

A zenészek többféle támogatást is igényelhettek, az egyikre az Artisjusnál kellett pályázni, ennek összege bruttó 160 ezer forint. 

Ez a rendkívüli pályázati felhívás kizárólag a könnyűzenei szerzőknek szól, akik jelentős bevételkiesést szenvednek el a koronavírus miatt  – szerepel az Artisjus honlapján a felhívás. A támogatottak között szerepel rengeteg befutott, sokat játszott, gyakran foglalkoztatott előadó, a teljes lista itt érhető el. Az Artisjus-nál közel 700-an pályáztak, közülük 400-an nyerték el a támogatást. Ennek fő oka a rendelkezésre álló összeg szűkössége volt.

Az nem volt szempont a bírálásnál, hogy a bevételkiesés mellett ki mekkora megtakarítással rendelkezik. Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint egy ilyen pályázatban ezt nem lehet bekérni adatként, mert „ehhez semmi közük” - írja a 24.hu

Támogatást kapott többek között Csík János (Csík Zenekar), Dolák-Saly Róbert, Galambos Dorina, Gerendás Péter, Heincz Gábor, Kállay-Saunders András, Kecskés Tibor (Kefír), Köteles Leander, Lang Györgyi, Mester Tamás, Mező Misi, Náksi Attila, Pély Barna, Polgár Odett, Rizner Dénes (Deniz), Takáts Tamás, Terecskei Rita, Tolvai Reni, Varga Líviusz (Quimby) vagy Zságer Balázs (Zagar).
Az egyik legérdekesebb Czutor Zoltán a listán, aki 2011 óta maga is a támogatást elbíráló Artisjusnál dolgozik.
Czutor Zoltán a Facebookon azt írja: "Mennyire haldoklik a szolidaritás és beteg lelkű az a társadalom, ahol nem azért harcolnak, hogy valakinek legyen támogatása, ha bajba kerül, hanem vért is hánynak azért, hogy ne lehessen? 10 millió másik zsebébe látó országa!"

Az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) is hirdetett pályázatot, amire színészek, zenészek, humoristák is jelentkeztek. Mindössze 4 olyan előadást kellett megnevezni, ami a vírus miatt maradt el. A rendkívüli támogatás összege 70-120 ezer forint között mozog.

Néhány érdekes adat listáról, mely itt érhető el. Ifj. Gáspár (adóügyekbe keveredett) Győző havi 112 ezer forintot kap, talán ez váltotta ki a legnagyobb vihart a kommentelők között. 
Havi 88 ezer forintot kap Falusi Mariann, Ihos József, MC Hawer, Nyertes Zsuzsa, Pokorny Lia, Rekop György és Somogyi András.
Havi 96 ezer forintra jogosult Eke Angéla, Kamarás Iván, Kálloy Molnár Péter, Laár András, LL Junior, Xantus Barbara, Brunner Márta, Fonyó Barbara, Haumann Petra.
72 ezer forintot kap havonta. R. Kárpáti Péter, Terecskei Rita, Törőcsik Franciska, Peter Sramek, Erdélyi Tímea, Vásáry André, Kocsis Tibor vagy Muri Enikő. 
40 ezer forintot kap: Abebe Dániel (Bebe).

Vannak hírességek, akik másképp gondolkodnak

Vastag Tamás (az X-Faktor korábbi felfedezettje) korábban egy publikus posztban kérte azt, hogy jól gondolja meg mindenki, él-e a támogatással, mert olyanoktól vehetik el a helyet, akiknek valóban szüksége van bruttó 160 ezer forintra. Az énekes egyébként más módon is segít, maszkokat szállít kórházakba, egészségügyi intézményekbe.

Détár Enikő színésznő pedig önkéntes és árufeltöltő munkát is vállalt. "Elkezdtem gondolkodni, hogyha ez 2-3 hónapnál tovább tart vagy esetleg jön egy újabb hullám, akkor nem eret akarok vágni, megpróbálok nem segélyért rohanni, hanem mi az, amit én ennyi idősen el tudok végezni" - mondta a színésznő az RTL Klub Reggeli műsorában.

Ganxsta Zolee és a Kartel online szolgáltatnak egyedi tartalmat egyszeri díjért, míg újra nem koncertezhetnek élő közönség előtt.

Majka egy privát videóban fejtette ki véleményét, ahol más énekesek is egyetértettek vele. Az Indexnek azt nyilatkozta, hogy "Gusztustalannak és szánalmasnak tartom ezt az egészet!" Majka korábban is mindig felvállalta, ha valamiről megosztó véleménye volt. Pár hete például a Velencei-tónál megjelenő tömegekere akadt ki.

Pély Barna azóta jótékony célra ajánlotta fel az elnyert bruttó 160 ezer forintot. De a kommentelők szerint ezzel elvette a lehetőséget, olyan előadóktól, akinek esetleg tényleg szüksége lett volna a szociális támogatásra. Érdekesség, hogy egy órával a posztja után, kirakott egy olyat is, melyben Novák Katalinnal támogatják a tehetségeket. Azóta mindkét posztot törölte.

Kállay Saunders András és élettársa Tolvai Renáta is megkapták a támogatást, az énekes azt írja azért volt szüksége a pénzre, mert ez minden bevételi forrása. "Sok ember azt hiszi, ha valaki “ismert” rögtön milliomos, tele van pénzzel. Általában így van ez az egész világban, de most Magyarországról van szó."

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.30

Koronavírus: veszélyben a tanárok, a kormány nem segít

A tanév járványügyi szabályozás nélkül kezdődött, és úgy látszik, anélkül folytatódik. A tanárok szeretnének dolgozni, de féltik az egészségüket.

  • 2020.09.30

Nincs téliesítve a kiskunhalasi járványkórház, mert Orbánék ezt is elbénázták

A fideszes lángelmék megfeledkeztek róla, hogy az ősz után tél jön, így az épületet sem készítették fel idejében.

  • 2020.09.30

Százmilliókat fizetett a Szijjártó-minisztérium. A semmiért! De miért?

Koronavírusteszteket akartak venni, de végül nem vették meg őket a szóban forgó cégtől. Fizetni azért fizettek, mint a katonatiszt.