Jó a pálinka koronavírus ellen? Igen, mondjuk, hogy használd!

Jó a pálinka koronavírus ellen? Igen, mondjuk, hogy használd!

Mivel érdemes kezet mosni koronavírus járvány idején? A rövid válasz, hogy szappannal, vízzel vagy bármivel, csak jó gyakran és jó alaposan. Akár a pálinka is megfelel. A bővebb választ pedig megadták nekünk a mikrobiológusok.

Amikor az ember fél a fertőzéstől, természetes, hogy rögtön a nagyágyút veti be. Ilyenkor vesszük elő a hypot vagy a fellelhető legtöményebb alkoholt. Ezek minden kórokozót elintéznek, gondolnánk.

Kevesen tudják azonban, hogy az alkohol csak egy bizonyos töménységig fertőtlenít jobban. Minél erősebb, annál jobb, gondolnánk. De nem így van.

Mikrobiológusok bebizonyították, hogy a 70%-os alkohol néha hatékonyabb, mint a 91%-os.

A kiirtani kívánt kórokozóktól függően. Hogy miért?

A benne lévő víz fontos szerepet játszik a fertőtlenítésben.

Dr. Elizabeth Scott mikrobiológus professzor elmondta, hogy bizonyos baktériumok ellen azért nem jó a túl tömény alkohol, mert az elpárolog, mielőtt a sejtbe jutna. A 70%-os viszont átszivárog a baktérium sejtmembránján, és hatékonyan pusztítja el. De mi a helyzet a vírusokkal?

Szerencsénkre a vírusoknak elég már a legalább 60%-os alkohol.

A legfontosabb viszont az emberi tényező. Mindig figyeljünk oda a megfelelő higiéniára. Mossunk kezet jó alaposan. Utcai cipőnket gumikesztyűben fertőtlenítsük le. Kinti ruháinkat pedig tartsuk külön a többitől, és mossuk őket minél többször.

Szóval most ne sajnáljuk a házipálinkát a kezünktől sem! Már ha megvan 60-as.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.03.28

László Imre: két háziorvos is koronavírusos lett, mert nem kaptak védőfelszerelést

A kormány nem biztosított számukra megfelelő védőfelszerelést. A Fidesz hetek óta nem tesz semmit ezügyben, csak dobálóznak a számokkal, hogy hány maszk jött mennyi milliárdért. Közben nem tesznek semmit, csak az ellenzéket támadják.

  • 2020.03.27

Ujhelyi: 520 milliárd forint EU-forrás áll a kormány rendelkezésre

Ötszázhúszmilliárd forint uniós forrás áll már most a magyar kormány rendelkezésére a koronavírus-járvány elleni védekezésre - közölte az MSZP európai parlamenti képviselője pénteken online sajtótájékoztatóján.

  • 2020.03.27

LMP: béremelésre és az önkormányzatok nagyobb segítésére van szükség

Az egészségügyi és a szociális dolgozók bérének azonnali emelését, valamint az önkormányzatok nagyobb támogatását tartja szükségesnek az LMP a koronavírus-járvány elleni védekezés során.